Натурализират двама баскетболисти

Селекционерът Росен Барчовски коментира и последните мачове от предварителните квалификации за Евробаскет 2025

Натурализират двама баскетболисти

Старши треньорът на националния отбор по баскетбол за мъже на България Росен Барчовски заяви, че един от двамата, планирани за натурализация състезатели е баскетболистът на ЦСКА Брандън Йънг, при който процедурата за получаване на български паспорт е в доста напреднала фаза.

31-годишният Йънг бе привлечен през лятото от ЦСКА, но се контузи преди началото на сезона и в момента се възстановява в САЩ, като се очаква да се завърне през януари.

„За Бандън Йънг работим много време. Моята идеята беше това, че Брандън ще бъде тук в България пред очите на всички. За съжаление контузията му е трайна и надали ще може да играе през февруари. Не споменавам другото име, който също е класен играч. Документите на Брандън са много напред. Ако беше здрав, щяхме да изфорсираме да стане бързо. За другия се чака още някакъв документ и предполагам, че днес или утре ще бъде внесен, а след това ще трябва помолим властите да ни помогнат“, коментира за БТА Росен Барчовски.

Той призна, че след двата последни мача от предварителните квалификации за Евробаскет 2025 са останали смесени чувства. България загуби от Португалия и победи Кипър като гост.

„Смесени чувства останаха. След мача с Португалия разочарованието беше много голямо, но като преспах, бях реалист. Това нещо се случва. В мен е заложена страхотна амбиция за февруари“, увери селекционерът и потвърди, че звездата на националния тим на България Александър Везенков има желание да се включи в състава за домакинството срещу Португалия през февруари.

„Имам уверението, че ще играе срещу Португалия. Мачът е на 26 февруари, а с Олимпиакос играят на 24 февруари във Валенсия. Неговото желание е на 100 процента, но първо, да не му направят проблем от клуба и да е здрав. За съжаление няма начин да бъде в Румъния, а там мачът ще бъде много труден“, добави Росен Барчовски.

Като старши треньор и на баскетболния ЦСКА той заяви, че е доволен, че българските играчи имат важна роля в съставите и на „червените“, и на Левски. „Доволен съм от това, че българските отбори имат голяма роля и ще я имат, разбира се“, каза Барчовски.

На въпрос дали през годините, в които ЦСКА нямаше мъжки състав в елита на България, е продължавал да вярва, че отново ще има голямо дерби с Левски или е губил надежда, треньорът отговори:

„Имаше някаква надежда в сферата на мечтите, а в един момент много избледня, мислех, че никога няма да стане. Надежда ми даваше това, което Роберт Гергов и Александър Чакмаков правеха – адски упорито си градяха школата и в един момент слънцето изгря, което показва, че човек никога не трябва да губи вяра. Вчера си мислих, че изобщо не знам какво да очаквам, а съм участвал в десетки такива мачове и настроението винаги е било приповдигнато. Сега не знам. Не мога да си представя дали залата ще се напълни или няма, но дано, защото си мисля, че публиката е зажадняла, но да видим в понеделник.“

Левски приема ЦСКА на 21 ноември от 19:00 часа в зала „Универсиада“ в София.

Българка е реализатор №1 в Адриатическата лига по баскетбол

Вижте подробности

Днес е паметен ден за световния баскетбол

Майкъл Джордан спира със спорта на 16 април 2003 г.

Бъкс остава без Янис за старта на плейофите

Гръцката звезда още лекува травма

Косовският Сигал спечели Балканската лига по баскетбол

Вижте подробности

Везенков игра, но не вкара при разгром на Сакраменто (ВИДЕО)

"Кралете" ще търсят място в плейофите през плей-ин турнира

Треньорът на Балкан след успеха над Черно море: Не беше особено красив двубой

Вижте какво каза Васил Христов

Черноморец смачка ЦСКА и записа пети пореден успех в НБЛ

Бургазлии се наложиха убедително над столичани

Сакраменто със здрава издънка без Везенков (ВИДЕО)

"Кралете" пропиляха аванс от 16 точки

Отново Монтана и Берое ще спорят за титлата при дамите

Локомотив София и Рилски спортист в битка за бронза

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки