Победителите във Формула 1 вече ще получават и медали

ФИА обяви това решение, което скоро ще бъде въведено

Победителите в състезанията от Формула 1 ще получават медали заедно с трофеите, които се раздават по традиция. Това съобщиха от ФИА, а тази практика ще започне от днешното Гран при на Абу Даби.

На всеки медал ще бъде изписан номерът на състезанието, като в днешния ден на пистата "Яс Марина" ще се проведе старт 1079. Първото състезание във Формула 1 е през 1950 година. 

Трофеите, които в момента се раздават, ще продължат да бъдат давани. В момента те обикновено остават за отборите, които ги излагат във фабриките и музеите си, докато пилотите получават само техни копия.

"Медалът е възможност за победителите в състезанията да запазят някакъв уникален личен предмет, с който да запомнят невероятното си постижение", казаха от ФИА.

Победителите в спринтовите състезания, които се провеждат в събота, вече получават подобни медали. Тази традиция бе въведена през миналата година при включването на спринтовите стартове.

Още преди години бившият шеф на Формула 1 Бърни Екълстоун предложи въвеждането на медали. Според бизнесмена победител за сезона трябва да става този, който има най-много медали в края му. 

Тази година нидерландецът Макс Ферстапен спечели 14 от първите 21 състезания, а отборът на Ред Бул, за който той кара, си гарантира отдавна титлата при конструкторите.

Още от Формула 1

Пилотът на Ферари коментира състезанието в Испания

Нидерландецът беше на ръба от наказание в Испания

7-кратният световен шампион беше свързван с преминаване във Ферари

Той стартира първи и не пусна лидерската позиция до самия край

В основното състезание от Формула 3

Огромен провал за Льоклер, тръгва 19-ти в неделя

Нидерландецът е фаворит за полпозишън в състезанието

Нидерландецът отново беше най-бърз във втората тренировка, но не с голяма преднина

Той изпревари Серхио Перес и Естебан Окон

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки