Филип Кръстев: Сърбия и Унгария са фаворити в нашата група

„Срещу Лудогорец е моментът да покажем какво можем“, заяви халфът на Левски

Филип Кръстев: Сърбия и Унгария са фаворити в нашата група

Филип Кръстев е готов за поредната тренировка на Левски преди важните два двубоя с Лудогорец през следващата седмица, но се съгласи на интервю за „Тема Спорт“, в което сподели очакванията си за срещите с разградчани, седемте поредни мача без победа на сините и атмосферата в тима. 21-годишният Кръстев е откровен и много решителен как трябва да се излезе от тази ситуация. Накрая халфът разказа за работата си с Младен Кръстаич в националния отбор и шансовете на България за класиране на Евро 2024.

- Филипе, как се чувстваш след лагера с националния отбор и двете контроли с Кипър и Люксембург, в които взе участие?
- Добре съм, приключи лагерът и вече се завърнахме към тренировките с Левски и подготовката ни за предстоящите мачове с Лудогорец. Всичко мина благополучно. Трябваше да спечелим и втория двубой с Люксембург, но все пак беше полезен лагер и се радвам, че взех участие и в двете срещи.

- Предстоят тежки мачове за Левски срещу Лудогорец в първенството и за Купата на България. Какво е настроението и нагласата в тима преди тях?
- Подготвяме се да спечелим и двата мача в Разград. Знаем, че ще бъде от голямо значение да постигнем успех в тях. Ще излезем за две победи, макар и Лудогорец да е много силен отбор. Знаем какво можем и трябва да излезем от тази черна серия в която попаднахме. Това ще се случи само с победи и добри игри срещу трудни съперници като Лудогорец. Перфектният момент да покажем какво можем. Ще подходим, както в предишните мачове с тях.

- Мнозина казват, че двубоят за Купата на България е от по-голямо значение за Левски. Ти на какво мнение си?
- Според мен и двата мача са еднакво важни, защото в първенството изостанахме много от първите позиции и това е неприемливо за Левски. Да, мачът за купата може би е малко по-специален, защото сме настоящите носители на трофея, искаме да го защитим и да триумфираме с него и през този сезон.

- Има ли някой играч на Лудогорец, на когото да обърнете по-специално внимание?
- Не бих отличил определен футболист на Лудогорец, защото имат много силен състав и притежават равностойни играчи. Не мисля, че в тима им един или двама, които да правят разликата. Като цяло са много класен отбор и имат добри футболисти на всяка една позиция.

- Как се отрази на отбора негативната серия от седем поредни мача без успех в първенството? Какво си казахте в съблекалнята и има ли напрежение в отбора?
- Определено има насъбрало се напрежение във всички – треньорите и футболистите. Сами влязохме в тази ситуация и заедно като отбор трябва да излезем от нея. Във футбола винаги най-хубавото нещо е, че имаш възможност да поправиш грешките си. Мисля, че две победи срещу Лудогорец ще ни бъдат от голяма полза и ще вдигнат тонуса и амбициите на отбора.

- Какво липсваше на отбора в този период, защото много хора отбелязваха добрата ви игра?
- Може би на моменти ни липсваше леко спокойствие, а в други допълнителен хъс и желание за победа. Също така и малко класа в завършващата фаза в някои ситуации и всички като отбор да успеем да стигнем до края и да отбележим гол. Разбира се, че нямахме и шанс в много от мачовете. Липсваше ни късмет и загубихме точки. Може би като цяло отборната ни игра не бе на ниво и не направихме това, което вършехме, преди да печелим двубоите си с лекота.

- Как се чувстваш на сегашната си позиция в халфовата линия, след като в Славия бе с по-офанзивни задачи?
- Вече свикнах с тази позиция и се чувствам комфортно на нея. Сега нямам лукса да правя грешки, защото играя в по-дефанзивна роля и трябва да бъда по-сигурен в своите действия. Но за мен е добре, защото имам възможност да играя повече с топката и играта на тима да минава през мен по-често, отколкото ако имам по-атакуваща роля. Мисля, че съм полезен на тази позиция, защото мога да помагам и в двете фази на играта.

- Как приемаш грешките на съдиите, които постоянно се обсъждат, след като си един от най-фаулираните играчи?
- Не е моя работа да коментирам съдиите. Според мен те невинаги се справят по най-добрия начин с ръководенето на мачовете, но това е съвсем нормално, защото и футболистите правим грешки. Хора сме. За мен единственото важно нещо е да се спазва стандарт, който да бъде равен към всички отбори. Но не мисля, че съдиите са причина да не можем да спечелим двубоите си.

- Чувстваш ли се късметлия, че в България си работил с креативни треньори като Златомир Загорчич и Станимир Стоилов?
- Златомир Загорчич е първият ми треньор в професионалния футбол. Той е този, който ми даде път, и съм му много благодарен, защото ми помогна страшно много като млад футболист. Станимир Стоилов повярва в мен, когато имах тежък период в чужбина, в който не играех. Даде ми шанс да покажа на какво съм способен и гледам да му се отблагодарявам всеки път на терена. Двамата ми помогнаха много в кариерата.

- Колко време още се виждаш в Левски? Искаш ли отново да заиграеш в чужбина?
- Моята мечта винаги е била да играя в чужбина. Това, че първия път не се получи, не ме е накарало да сведа глава и да се откажа от моите цели. Но в момента съм концентриран върху Левски. Разбира се, че голямата ми мечта и работата, която полагам, е да може един ден да отида в чужбина и да се наложа и играя в голям отбор.

- Как ти се вижда атмосферата в националния отбор при Младен Кръстаич? В тима сте много млади играчи и като че ли се усеща вече оптимизъм около състава?
- Мисля, че този млад отбор носи позитивизъм, въпреки че на моменти се вижда, че ни липсва малко опит. Но работата и идеите на Младен Кръстаич лично на мен много ми допадат и съм щастлив да бъда част от този млад национален тим. Мисля, че това е пътят, по който трябва да поемем, и да се върнем, където сме свикнали да виждаме България. Необходимо е да положим много усилия и с взаимопомощ ще го постигнем. Всички играчи трябва да полагаме усилия, когато сме в клубните си отбори, и събирайки се в националния отбор, да сме подготвени, да се напаснем максимално бързо един към друг и да постигаме резултати за България.

- Какви са шансовете на България за Евро 2024, след като научихте вече съперниците в групата?
- Сърбия и Унгария са фаворитите за класиране в нашата група. Ще направим всичко възможно още през март да стартираме с победа в първия ни мач срещу Черна гора, а след това идва и много важен двубой с Унгария. Трябва да играем мач за мач. Да се раздаваме във всеки един, да се стремим да изчистим максимално грешките и да се подобряваме, за да успеем да постигнем резултати. Дай Боже това да са квалификациите, които да преминем успешно и да се класираме на голям форум.

- Започна Световното първенство в Катар. Имаш ли фаворит и кой отбор подкрепяш?
- Нямам точно определен отбор, който да подкрепям. Моят фаворит на това световно първенство е Бразилия. Като цяло се получават много интересни и оспорвани мачове от началото му. Този турнир е по-различен от другите, защото т.нар. аутсайдери са много напреднали и излизат с изравнени сили срещу големите отбори.

- Следиш ли специално някой футболист на Мондиала, който действа на твоята позиция?
- Не, нямам любим играч. Не гледам толкова много футбол, но това световно първенство ми е много интересно и с голямо желание следя всички двубои.

Каранга: Няма да се откажа, докато не стана шампион с ЦСКА

Бразилецът е мотивиран да донесе обратно титлата при "армейците"

Меси каза до кога ще играе

Пространно интервю на аржентинеца за Big Time podcast

Илиан Илиев: Трябва да поощряваме и малкото добри неща

Вижте какво каза националният селекционер след прибирането в България

Везенков: В НБА ме подценяват

Българинът призна, че в Барселона не е получил добро отношение

Помощникът на Илиан Илиев: Потенциалът на футболистите е по-голям

Вижте какво каза Петър Костадинов

Лечков: Борислав Михайлов бе удобният виновник

Вижте какво още каза героят от САЩ 94

Божинов: На Гонзо няма да му е лесно, но нещата ще се получат

Бившият национал на България вярва, че новият президент на БФС ще се справи със задачата

Младият треньор на Германия обясни важен ли е опитът в националния отбор

Кой може да опази Мбапе?

Джони Велинов: Искам отново да видя ЦСКА шампион

„Българското първенство в момента разполага с много добри вратари“

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки