ИСТОРИЧЕСКО: Мароко на четвъртфинал! (ВИДЕО)

Африканците отстраниха Испания с дузпи

ИСТОРИЧЕСКО: Мароко на четвъртфинал! (ВИДЕО)

Отборът на Мароко е предпоследният четвъртфиналист на Мондиал 2022!

Това стана факт след драма с дузпи срещу Испания.

Редовното време и продълженията приключиха при резултат 0:0, а после иберийците не можаха да вкарат нито веднъж от първите си 3 удара от бялата точка, докато техните съперници сбъркаха само веднъж и в крайна сметка ликуваха след 3:0.

Африканският тим показа изключително дисциплинирана игра през целия мач, с която затрудниха много своя именит опонент. В края имаха и късмет, защото резервата на европейците Пабло Сарабия удари греда в 121-ата минута, появявайки се малко по-рано, а впоследствие нацели страничния стълб и при изстрела си от 11 метра.

"Лъвовете от Атлас" за първи път в историята си играха продължения на световни финали и стигнаха до дузпи, докато в герой се превърна вратарят им Ясин Буну, спасил 2 от изпълненията на испанците.

Иначе мачът на стадион "Едюкейшън Сити" в Ал Раян в Катар започна с малко по-активна игра на Мароко, което продължи до около петнадесетата минута. В този период символичните домакини отправиха обаче само един удар чрез Ашраф Хакими, но той бе неточен.

Постепенно Испания пое контрол над играта и с многобройни подавания по широчината на терена не даваше възможност на съперника си да организира контраигра. Мароканците се бяха прибрали плътно в собствената си половина и това направи мача доста монотонен. Най-добрият шанс за испанците дойде в 27-мата минута, когато Марко Асенсио бе изведен зад отбраната на африканския тим, но ударът му с левия крак не намери целта.

Точно преди почивката Мароко опита да отговори с натиск на свой ред, но централният защитник Найеф Агер не успя да вкара от добра позиция.

През второто полувреме играта продължи да се води в половината на "лъвовете от Атлас". Старши треньорът на испанците Луис Енрике опита да промени нещо с включването на голмайстора на тима Алваро Мората, който замени Асенсио. Точно Мората можеше да открие резултата в 82-рата минута, но ударът му с глава премина високо над вратата.

До края на редовните 90 минути гол не падна, но Испания продължи да стяга обръча около вратата на Ясин Буну и в продължението от 30 минути.

Мароко пропиля златна възможност да поведе в 104-тата минута, когато при една от много малкото си възможности резервата Уалид Шедира се вклини между защитниците на Испания, но ударът му с левия крак бе спасен от вратаря Унай Симон.

Най-добрият шанс за гол за Испания обаче дойде в 123-тата минута, когато влезлият секунди по-рано Пабло Сарабия засече центриране от левия фланг, но ударът му се отклони от дясната греда на вратата на Буну.

При дузпите нито един от испанските играчи не успя да вкара гол - Пабло Сарабия уцели страничната греда при първата дузпа, а при следващите две вратарят на Мароко Ясин Буну спаси ударите на Карлос Солер и Серхио Бускетс. За Мароко в същото време вкараха Абделхамид Сабири, Хаким Зийеш и Ашраф Хакими, а пропуск направи единствено Бадр Бенун.

На четвъртфиналите Мароко ще играе с победителя от последния осминафинал, в който съперници са Португалия и Швейцария.

Мароко - Испания 0:0 (3:0 след дузпи)
1:0 Абделхамид Сабири
1:0 Карлос Солер - греда
2:0 Хаким Зийеш
2:0 Карлос Солер - Ясин Буну спасява
2:0 Бадр Бенун - Унай Симон спасява
2:0 Серхио Бускетс - Ясин Буну спасява
3:0 Ашраф Хакими

Стартови състави:

Мароко: Боно, Хакими, Агуер, Саис, Мазрауи, Амрабат, Амалах, Оунахи, Зиеш, Буфал, Ен Несири;

Испания: Симон, Алба, Лапорт, Родри, Йоренте, Бускетс, Гави, Педри, Олмо, Асенсио, Торес;

Стадион: Едюкейшън Сити, Ал Раян;

Зрители: 44 667;

Съдия: Фернандо Рапалини (Аржентина).

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки