В Ювентус треперят и за мястото си в Шампионската лига

Разследванията срещу клуба може да стигнат сериозни размери

Съществува реален риск Ювентус да бъде изваден от Шампионската лига и от всички турнири на УЕФА. Това признават от клуба в последния си доклад в обем от 240 страници, който описва финансовото състояния на торинци за финансовата година, която приключи на 30 юни 2022-ра. В отчета са представени всички възможни сценарии, сред които и най-лошите такива. Те включват възможността за „изключване или ограничаване на достъпа до спортните състезания на УЕФА“ заради споровете, свързани с опита за създаване на Суперлига, но и заради неспазване на изискванията за финансов феърплей. В същата част от доклада се споменава и разследването, започнато от УЕФА на 1 декември.

 

В подобен вид доклади задължително се отчитат потенциалните рискове, за да бъдат информирани акционерите и пазара. От клуба обаче подчертават, че остават „убедени, че са работили в съответствие със законите и разпоредбите“.

Органът за икономически контрол на УЕФА все още очаква досието от прокуратурата в Торино, за да получи ясна представа за ситуацията. Ако се намерят доказателства, че чрез т.нар. „черни плащания“ прикриват по-големи задължения и по този начин целят заобикалянето на финансовия феърплей, то тогава рискът от изключване от европейските клубни турнири става реален, пише „Гадзета дело Спорт“. Надеждата на „бианконерите“ е, че ще разминат само с глоба, пък била тя и в сериозни размери.

 

Обвиненията, които Ювентус трябва да се опита да разсее, са в предполагаемо фалшифициране на финансови отчети посредством фиктивни капиталови печалби и тайно изплащане на заплати на играчите по време на пандемията от коронавирус. Заради тези обвинения целият борд на директорите подаде оставки. 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки