Във Франция скочиха на рефера срещу Аржентина

Те извадиха точка по точка грешките на Марчиняк във финала

Във Франция скочиха на рефера срещу Аржентина

Вчера отборите на Аржентина и Франция изиграха епичен финал на Световното първенство, в който паднаха общо 6 гола, а накрая победителят бе определен след изпълнение на дузпи. Южноамериканците показаха по-здрави нерви и спечелиха мача.

В двубоя важна роля имаше и съдията Шимон Марчиняк, който отсъди три дузпи - една за Аржентина и две за Франция. В страната на “петлите” обаче не останаха очаровани от неговото ръководене на срещата.

“Полякът Шимон Марчиняк, опитен рефер от Шампионската лига, не бе на нивото на мача и не се справи с ръководенето му. Дузпата, която отсъди на Анхел ди Мария, бе твърде лека, не по-различна от нарушението срещу Маркюс Тюрам, но полският му колега, който отговаряше за ВАР, не пожела да постави под съмнение отсъждането на сънародника си пред целия свят. Имаше и други отсъждания, които провокираха гняв и неразбиране: как може Кристиан Ромеро, който направи толкова много фаулове, да завърши мача без жълт картон? Как така аржентинците не получаваха картони, когато безцеремонно спираха наши контраатаки по всякакъв възможен начин, дърпаха фланелките, правеха цинични нарушения и удари? Как може при дузпите Емилиано Мартинес да хване топката и да я хвърли надалеч от Чуамени, без да има официална намеса от съдията?”, питат се от “Екип”.

Интересното е, че бившият английски рефер Майк Дийн е на коренно противоположно мнение и похвали поляка за представянето му. Той разгледа всяко от ключовите отсъждания в мача под лупа и не намери грешка от страна на арбитъра.

Дузпата за Аржентина

“Още щом Анхел ди Мария падна под натиска на Дембеле, си казах: “Дузпа”. Марчиняк не се поколеба и посочи бялата точка, а направи впечатление, че никой от френските играчи не протестира”, заяви Дийн.

Дузпата за Франция

“Рандал Коло Муани се измъкна зад защитата и бе фаулиран от Отаменди. Отново имаше очевиден контакт и отново нарушението бе в наказателното поле. И този път Марчиняк не направи грешка и отсъди дузпа”, е мнението на англичанина.

Неотсъдената дузпа за Франция

“Какво решение! Маже би най-доброто от всички. Когато Енцо Фернандес приближи Тюрам, французинът веднага побърза да падне. Но Марчиняк бе застанал на правилното място и видя, че Фернандес прибира крака си, за да избегне контакта. Съдията правилно показа картон на французина”, убеден е Дийн.

Втората дузпа за Франция

“Ударът на Мбапе летеше към вратата, преди да бъде спрян от разперената ръка от Гонсало Монтиел. Отново важен момент, но Марчиняк взе правилното решение, посочвайки точката за дузпа. Аржентина и Франция ни подариха страхотно забавление, но поздравления и за Марчиняк”, завърши бившият рефер.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки