Норвежец спечели Световната купа по ски скок

Щефан Крафт победи във финалното състезание по ски полети от веригата "Роу Еър"

Норвежец спечели Световната купа по ски скок

Норвежецът Халвор Егнер Гранеруд завърши втори във финалното състезание по ски полети пред домашна публика във Викерсунд, но спечели Световната купа по ски скокове и веригата "Роу Еър".

26-годишния Гранеруд взима Големия кристален глобус за втори път в кариерата си след 2021 година.

Австриецът Щефан Крафт спечели финалното състезание по ски полети от "Роу Еър", след като постигна впечатляващите 246.5 метра в първия кръг и 235.5 метра във втория. Така световният рекордьор по ски полети събра 497.4 точки и записа четвърти успех за сезона и 29=и в кариерата си. На същата шанца през 2017-а той постави и световния рекорд от 253.5 метра.

Гранеруд постигна 234.0 в първия си опит, но по-слабите 219.0 метра във втория и със 489,8 точки е втори, а трето място зае словенецът Анже Ланишек с 231.0 и 220.5 метра (468.8 точки).

Гранеруд и Крафт показаха класа пред съперниците си в първия кръг, но въпреки че норвежецът изостана от австриеца на финала, той не остави съмнение в общата си победа в "Роу Еър"

В крайна сметка Гранеруд е с 18,2 точки пред Крафт и с успеха си осигурява и премия от 50 000 евро, които се предлагат в допълнение към обичайния награден фонд от Световната купа. 26-годишният състезател е първият норвежки победител във веригата, която беше въведена преди шест години като норвежки аналог на германско-австрийския турнир "Четирите шанци".

"Знаех, че Щефан ще скача добре тук. Сега съм щастлив и горд, че успях успешно да защитя преднината, която имах преди Викерсунд", каза Гранеруд.

Норвежецът си осигури Световната купа още преди състезанието, след като полякът Давид Кубацки пропусна старта във Викерсунд по лични причини. Гранеруд има непреодолим аванс преди оставащите три индивидуални състезания от сезона от 466 точки пред втория Давид Кубацки.

Норвежецът е с 2058 точки, Кубацки има 1592, а трети е Щефан Крафт с 1550. Българинът Владимир Зографски заема 38-о място с 63 точки.

Гранеруд е и първият норвежец в историята, който печели две Световни купи. С 12 победи досега, той все още има шанса да изравни рекорда от 15 успеха в един сезон на словенеца Петер Превц през 2014/2015, ако спечели всичките три последни състезания в Лахти (Финландия) и по ски полети в Планица (Словения).

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки