Баскетболист на ЦСКА: На всички ще им бъде трудно срещу нас

Вижте интервю със Зейн Ноулс

Баскетболистът на ЦСКА Зейн Ноулс заяви, че началото на сезона за "червените" е било трудно, но сега отборът е напълно различен.

Ноулс говори пред клубния сайт часове преди четвъртфиналния двубой срещу Спартак Плевен от турнира за Купата на България.

Двата тима се противопоставят един срещу друг от 18:00 часа в "Арена София" в столицата, която е домакин на Финалната осмица на състезанието.

"Знаех, че нещата ще се подобрят. Имахме важни играчи с контузии, което бе основният проблем. Сега виждате, че сме напълно различен отбор, след доста интензивни тренировки, завръщането на контузените играчи и с новите момчета сме много по-добър тим", каза баскетболистът на ЦСКА.

- Разкажи ни как се запали по баскетбола и как той стана твоя професия?
- Преди баскетбола играех футбол. Един ден, докато чаках майка ми след тренировка, видях един кош в парка. Така започнах да стрелям с футболната топка и се влюбих в това чувство. По това време растях бързо и бях доста висок защитник. Но след 2 седмици спрях с футбола и се насочих към баскетбола. Бях на 14, но за съжаление не ме приеха в отбора на гимназията. Едва след година получих място там. След това ме поканиха в гимназия в Маями и продължих в университет с пълна стипендия. Така стигнах и до професионалния баскетбол.

- Ти си един от най-здравите физически играчи в НБЛ. На каква възраст разбра, че успехът на терена минава през фитнеса? Работиш ли индивидуално за тази форма?
- Бях много слаб, когато бях по-млад. Имах талант, но университетските отбори не ме искаха толкова много, защото не бях достатъчно силен за позиция 4 или 5. Бях много кльощав. Така че реших последната си година в гимназията да започна да ходя на фитнес с мой приятел, с надеждата да получа възможност да отида в университет. Тогава разбрах колко важни са размерът и силата, заедно с таланта. Бях на 18. Окончателно се влюбих във фитнеса едва на 22-годишна възраст. Приех го по-сериозно едно лято, за да изведа тялото си на друго ниво. Тогава осъзнах колко страхотно се чувстват тялото и умът ми от това. Но да, тренирам индивидуално. Правя допълнителен фитнес, извън задължителните отборни тренировки, няколко пъти седмично.

- За втори път си в България. По какво се различават първият и вторият ти престой тук?
- Този път съм тук за много по-дълго. Предният път бе много за кратко. Така че не изживях толкова много България. Но дори тогава знаех, че много харесвам страната и исках да се върна. Сега получавам пълно изживяване тук с ЦСКА и обичам България.

- Би ли продължил да живееш в България след края на кариерата си?
- Много добър въпрос! От всички държави, в които съм играл през живота си, България ми е любимото място. Много съм мислил за това. Обмислям да остана тук след края на кариерата си. Тук съм като у дома си и се чувствам прекрасно.

- Има ли конкретен отбор/опонент, срещу когото ти е най-трудно?
- Мисля, че много от отборите са с изравнени сили тази година. Всеки може да затрудни и победи всеки. Загубихме мачове срещу отбори, които хората смятаха, че ще победим лесно. Победихме пък такива, срещу които ни бяха отписали. Аз подхождам сериозно към всеки мач и съперник. Когато играем "ЦСКА баскет" сме непобедими.

- Има ли победа на ЦСКА, която да оценяваш като най-важната досега?
- Хм, може би първата победа срещу Балкан у дома. Всичко сочеше, че нямаме шанс, а и бяхме с къс състав. Беше много важен успех.

- Предстои турнирът за Купата на България. Вече си печелил този турнир, какво е чувството да си номер 1?
- Страхотно е да бъда отново в този турнир. Спечелих Купата преди 3 години, сега я искам отново. Надявам се да победим.

- Как оценяваш шансовете на ЦСКА в турнира?
- Имаме много силен отбор. Много оръжия на терена. На всички ще им бъде много трудно срещу нас.

- Защо избра този номер на екипа си?
- Откакто промених номера си на 77, животът и кариерата ми се промениха. Има духовно значение за мен.

- Какво предпочиташ - да вкараш 20 точки при 50 процента успеваемост или 12 точки при 80 процента успеваемост?
- Зависи от ситуацията. Ако отборът ми има нужда да вкарам 20 - добре, но не ме интересува толкова статистиката, особено когато отборът печели. Напоследък противниците ме пазят с двама души, което отваря играта за моите съотборници, така че естествено точките ми намаляват. Ще приема 12 точки с висок процент на успеваемост, стига ЦСКА да печели.

Още от HOME

Домакините на турнира обявиха първите 8 имена

Александър Аспарухов си тръгва след година и половина в клуба

Повечето ще са свободни агенти, договорът на Асенсио се бави

„ЦСКА 1948 даде титлата в ръцете на ЦСКА и я взе“

„Благодаря на всеки един, който беше от първия до последния ден и подкрепяше отбора“

Награждават шампионите в началото на юли

Вижте подробности

С 38 гласа „за“, 5 „против“ и 1 „въздържал се“

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки