Защо "Авто-Мото Фест Белослав 2023" искаше да наруши Закона за физическото възпитание и спорта

Вижте подробности

Защо "Авто-Мото Фест Белослав 2023" искаше да наруши Закона за физическото възпитание и спорта

На 26 март трябваше да се проведе „Авто-мото фест – Белослав 2023“. Спортното събитие имаше и благотворителна цел, но бе спряно заради нарушаване на изискванията на Закона за физическото възпитание и спорта, пише bunt.bg. В сайта на събитието бе публикувано и видео обръщение на кмета на Община Белослав инж. Деян Иванов, в което той изказа своята гледна точка.

Тези събития, подхраниха отново нападките от противниците на действащата в момента и имаща лиценз за тази дейност от Министeрството на младежта и спорта „Автомобилна федерация на България“.

На пръв поглед „Автомобилна федерация на България“, позовавайки се на правата, дадени и от притежанието на спортния лиценз, т.е. че само тя или спортен клуб – нейн член, има право да организира и провежда събития, първенства и състезания по автомобилен спорт, е спряла събитие, което на всичкото отгоре е обявило и своята благотворителна цел.

Редакцията на Bunt.bg се поинтересува от случая, в който нещата не изглеждат точно така, както ги представя кмета на Община Белослав инж. Деян Иванов.

Редакцията се свърза с г-н Калоян Станчев – председател на  „Автомобилна федерация на България“, който с готовност отговори на нашите въпроси. По желание на самия г-н Станчев, за по-голяма достоверност и разкриване на истината, участва и във видео интервю, което можете да изгледате по-долу.

Все пак, нека да представим и кратка хронология по случая:

- На 16.03.2023 г.  или само 10 дни преди събитието, в офиса на Автомобилната федерация на България  /АФБ/ е получено писмо от инж. Деян Иванов – кмет на Община Белослав. В него той иска виза виза /т.е. разрешение/, необходима за провеждането на спортно състезание или  събитие в автомобилния спорт, придружено с документи. /бел.ред. Срокът за представяне на подобни документи е минимум 1 месец преди събитието, според наредбата на федерацията/

 - На следващия ден или по-точно на 17.03.2023 г. АФБ е отговорила на кмета на Община Белослав и го е информирала за нейния отказ за легитимиране на това спортно събитие, без това да отговаря на изискванията на ЗФВС и Наредбата за 2023 на АФБ. В писмото е посочено и какво не отговаря на изискванията. /бел.ред. Това са – АСК „Арт рейсинг“, чийто съорганизатор на събитието не е член на АФБ и съответно не е вписан в регистъра на спортните организации към Министерството на младежта и спорта, съответно няма право да извърши тази дейност;Всички длъжностни лица, участващи в събитието трябва да имат издаден съответния лиценз по изискванията на наредбата за 2023 г. на АФБ/

През следващия ден председателят на АФБ – г-н Станчев е провел няколко телефонни разговора с инж. Иванов – кмет на Община Белослав, с конкретни предложения, как събитието да отговаря на нормативните изискваня. /бел.ред. На кмета е предложено съдействие от автомобилен спортен клуб от гр. Варна, член на АФБ, който да изготви план за сигурност на събитието, както и всяка друга, съпътстваща го дейност. АФБ да предостави при необходимост времеизмерване, GPS за сигурност на участващите автомобили, ограждения и лицензирани длъжностни лица, без Общината да заплаща нищо за тях, имайки предвид благотворителната цел на събтието. Разходите за това, да бъдат за сметка на АФБ/

По неизвестни причини инж. Иванов – кмет на Община Белослав, не се е съгласил с предложението на автомобилната федерация.

Автомобилната федерация на България, спазвайки всички законови изисквания, за които вече писахме, не е легитимирала това спортно събитие пред ОД на МВР, гр. Варна, което е довело и до спиране на събитието.

Пълните подробности около казуса може да гледате във видеото по-долу.

Ще следим развоя на случая, който изглежда, че е поредният опит за заобикаляне на изискванията на нормативните актове в страната. За съжаление, в този случай е намесено и длъжностно лице – кмет на община. Разбира се, инж. Иванов, може да се възползва от своето право на отговор, на което се надяваме. Бихме искали той да ни отговори и на следните въпроси :

- Получавал ли е АСК „Арт рейсинг“ общински средства за организирането на „Авто-мото фест – Белослав 2023“, след като не е член на лицензираната федерация? Вярно ли е, че няма право на това според Закона за физическото възпитание и спорта?

- Има ли други сили или обвързаности, които карат кмета да прави опити за заобикаляне на законовите изисквания?

 - Какво има предвид инж. Иванов с думите, че ще продължи да организира по същия начин събитието, но ще го пренесе в гр. Варна?

ВИДЕОИНТЕРВЮТО С Г-Н КАЛОЯН СТАНЧЕВ МОЖЕТЕ ДА ГЛЕДАТЕ ТУК!!!

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки