Откриват барелеф на Михаил Желев в Сливен с лекоатлетически турнир

Събитието ще бъде посветено на 80-годишнината на единственият българин, носител на наградата „Златен шпайк"

Откриват барелеф на Михаил Желев в Сливен с лекоатлетически турнир

Домакинството на Сливен на мащабен лекоатлетически турнир обсъдиха на среща кметът Стефан Радев, председателят на местния парламент Димитър Митев и Желязко Желев – син на покойната сливенска легенда в леката атлетика – Михаил Желев. Идеята по думите на сина на Желев е турнирът да бъде съчетан с откриването на барелефа на големия спортист, което се планира да бъде през месец юли тази година. Събитието ще бъде посветено на 80-годишнината на бившия сливенски атлет, който си отиде през 2021 г. Самият Желязко Желев е лекоатлет и рекордьор на България на 3 000 м, гладко бягане.

По време на разговора стана ясно, че се планира в лекоатлетическата надпревара да бъдат включени няколко дисциплини, като в нея ще участват състезатели от различни възрасти от цялата страна.  Състезанието ще бъде с награден фонд за участниците. Подетата инициатива от Желязко Желев срещна пълната подкрепа на кмета Стефан Радев, според когото Сливен има своите именити спортисти, дали много на града с постиженията си. От друга страна състезанието ще привлече в Сливен много състезатели, деца и любители на спорта.

На свой ред председателят на местния парламент Димитър Митев също се ангажира с идеята и бе категоричен, че такива каузи си заслужават усилията и подготовката. На едно от последните си редовни заседания Общинският съвет гласува единодушно изграждането и поставянето на паметна плоча на заслужилия майстор на спорта Михаил Желев. Тя ще се намира във фоайето на покритата лекоатлетическа писта, която ще носи неговото име, пак с решение на местния парламент.

Михаил Желев е носител на Европейска титла, избран е и за спортист на годината на България. Удостоен със званието „Почетен гражданин на град Сливен“, той е единственият българин носител на наградата „Златен шпайк“ за най-добър лекоатлет на Европа. След кончината му клубът по лека атлетика в Сливен носи неговото име.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки