РЕТРО: Българска осморка печели най-легендарното гребно състезание в света

През 1978 г. наши гребци пият шампанско от купата на регата "Хенли"

РЕТРО: Българска осморка печели най-легендарното гребно състезание в света

Разказ на Краси Панов

От 19 до 24 юли Пловдив ще бъде домакин на Световно първенство по гребане за мъже и жени до 23 години. Това е 9-ият голям шампионат от 2011 г. насам, който страната ни приема. Включително Световно за мъже и жени през 2018 г. 

Любопитен факт е, че през 2021 г. Световното първенство за юноши и девойки съвпадна напълно по време с най-старото гребно състезания в Англия – легендарната кралска регата „Хенли“. 
Когато се случва тази уникална надпревара изключително рядко има друга, като обикновено годишният международен календар на гребането се съобразява с датите на провеждане й.  
Първият старт на регата Хенли е даден през 1839 година и до днес тя е прекъсвана само по времето на двете световни войни и от пандемията с COVID-19 през 2020 г. 
През 1851 г. принц  Албер става първият патрон на регатата от кралското семейство. Оттогава тя е Кралската регата „Хенли“ и е под патронажа на покойната вече английската кралица. 

По официални данни събитието привлича над 300 000 зрители всяка година. То се провежда на река Темза в град Хенли, в който има и музей на гребането. Финалът е пред Меката на английското гребане „Леандър Клъб“. 
В уникалната регата се участва само със специална покана, а правилата са различни от традиционното гребане. Стартовете са на директни елиминации между две лодки и трасето не е променяно от десетилетия. 
Директор на регатата е великанът на гребането – петкратният олимпийски шампион сър Стив Редгрейв. Той беше в Пловдив през 2018 и 2019 г. за Световното първенство за мъже и жени и Световната купа като директор на националния отбор на Китай. 


"Пловдивският канал е много добър. Харесвам този град, харесвам хората, отношението. А условията за гребане са прекрасни. Получихме прекрасно отношение и отлични условия за подготовка. Благодаря, Пловдив. А и организацията на Световната купа беше много добра – нещо, в което не съм се съмнявал, след като видях какво Световно първенство направихте през миналата година", каза легендарният Стив Редгрейв през 2019 г. 
Но най-силната връзка между Пловдив, българското гребане и регатата „Хенли“ е една осморка, която през 1978 г. не само получава покана да участва, но и… печели голямата купа от регатата. В конкуренцията на 95 други лодки! Въпреки че има различни дисциплини, короната е за осморките!
Подвигът постигат Георги Петков, Огнян Вишков, Христо Александров, Иван Стефанов, Петър Пацев, Вилхелм Германов, Божидар Рогелов, Йордан Минков и Венцислав Кънчев – рулеви. 
 „22 години след Първото състезание по гребане в България (1956 г.), провело се между две лодки самоуки ентусиасти, ние спечелихме Кралската Регата в Хенли", започва разказът на един участниците в осморката Христо Александров. 


„През 1978 г. след големите международни регати, които бяха в началото на сезона, малко изненадващо се оказа, че България има много прилична осморка, която може да мисли дори за медал от голямо първенство. Тогава ни поканиха на регата в Нотингам, а седмица след нея беше „Хенли“, казва Александров. 
 „В Нотингам каналът е отвратителен, затова там спряха да правят състезания. Има силен страничен вятър, който вдига големи вълни. На старта не могат да се строят лодките. Започват някакви страдания, до 500 метра е непоносимо. Националната лодка на англичаните дойде, центрова, влезе, излезе и си замина“, спомня си състезателят от осморката ни.
Нашите печелят в Нотингам, а участието им на „Хенли“ започва в сряда, като преди това са направили 4 тежки гонки, последната от които предната неделя. В Хенли правят още 5.
По това време програмата се реди от домакините и те решават да изправят в първия кръг срещу невъзстановената ни осморка своята лодка, която е видяла през какво са преминали българите, за да ги елиминират от началото. Да, ама не! 


„Във вторник се докопахме до Хенли, а състезанието започва в сряда. Първата ни гонка беше с Англия. От неделя до сряда няма как да си починеш и когато видяхме, че сме срещу англичаните, си казахме „Каквото е, това е“. В тази гонка обаче поставихме рекорд на пистата, който стоя 7-8 години. Сега, след 45 години вече е далеч по-добър, но онова наше първо време стоя като най-добро доста дълго“, казва гребецът.
„В началото бяхме много уморени, но пък в неделя колко бяхме уморени... Отидохме да загряваме за финала. Тръгнахме да излизаме на загряващите 5 км и едвам си носихме лодката. Нямахме сили за нищо“, обяснява Александров. 
Друго затруднение за гребците е, че дистанцията не е традиционните 2000 м, а 1 миля и 550 ярда, което е около 2180 м. Това прави много трудно разпределението на силите. 
„Стигаме вече до публика, някъде на 1800 метра започваха луксозните трибуни. Ние сме полумъртви, но хората ни ръкопляскат и ни посрещат като гладиатори. На 2000 метра сме съвсем мъртви, но ни остават още 180 м, а те продължават да ръкопляскат. Там вече започват цилиндрите, фраковете, дамите със шлейфовете. За тях е чест да се костюмират така и да бъдат на реката. Докоснахме се до гребната култура на англичаните в най-чистия й вид“, спомня си Христо Александров. 
Купите на победителите през 1978 г. връчва лично дъщерята на кралица Елизабет II и принц Филип – принцеса Ан.
„Към нас бяха прикачили рускоговорящ англичани, за да може да се разбираме. И когато дойде времето за награждаване той ни пита къде са ни костюмите. Мислехме, мислехме и някой се сети, че всички сме си купили нови дънки. От горе горнището на националния анцуг и това ни бяха костюмите. Така се костюмирахме, за да сме еднакви“, вкарва ни дълбоко в кухнята на събитията от 1978 г. Александров и продължава: 
„Голямата купа има застраховка за 250 хил. паунда. Като я спечелихме ни я напълниха с шампанско. Носихме я да черпим хората по трибуните, защото никой не ти отказва. Купата събира 6 литра, представете си за какво говорим. Казаха ни да си поемем застраховката от 250 хил. и може да си я занесем да си я изложим една 1 година при нас. Догодина като дойде пак състезанието, тя трябва да е тук. Как за 250 хил. да си я сложим във Федерацията за една година?! И ни дадоха една голяма цветна снимка на купата и това ни е споменът от нея. Въпреки че си я гушкахме много там“, разказва гребецът. 
Тактиката играе важна роля за успеха на българите. 
„Голямото ни предимство, с което смятам, че спечелихме, беше, че бяхме много синхронизирана лодка и имахме много бърз старт. И на 500 метра можехме да ги оставим всичките. Стартът беше между един остров и брега и първите 300 метра между двата коридора има опънати плуващи греди, за да не се сблъскат лодките. Излизайки от това място, най-често ние водехме вече с лодка  и нещо. Но за да изпълниш дадена тактика, трябва да имаш уменията и силите да го направиш“, казва Александров. 
На финала българите побеждават осморката на САЩ, в която e бившият изпълнителен директор на Международната федерация и добър приятел на България Мат Смит. 
Съдбата събира отново Христо Александров и американеца по време на подготовката на първото Световно първенство по гребане за юноши и девойки, на което Пловдив е домакин през 1999 г. Александров играе сериозна роля в организацията заедно с председателя на организационните комитети на шампионатите от 2011 г. насам Иван Попов и техническия директор на Международната федерация Светла Оцетова. 
През 1999 г., когато започват бомбардировките над бивша Югославия, Смит пристига в България, за да се провери възможността за провеждане на шампионата. 
„Той дойде на инспекция. Видя всичко, видя ни, че сме много готови, но каза: ,,Сами разбирате, че първенството може и да не се състои“. Аз му отговорих, че ако до 30 юни бомбардировките спрат, а първенството е през август, каква е причината да не се случи? Той каза ,,Ти сигурен ли си, че ще спрат до 30 юни?‘‘ и аз му отвърнах дали той е сигурен, че ще продължат след 30 юни. Те спряха на 20 май“, връща се назад във времето Христо Александров. 
В крайна сметка първенството през 1999 г. се провежда, а традицията е продължена през 2011 г., от когато Пловдив приема 8 големи шампионата. Тази година ще е деветият. 
Христо Александров вече не живее в Пловдив, развива собствен бизнес и не участва в организацията на първенствата. Неговата съпруга Виолета Нинова, която е световна шампионка по гребане, обаче е сред коментаторите на състезанията. 
За съжаление шампионската осморка от Хенли не успява да опита силите си като отбор на голямо състезание, защото за предстоящото през есента на 1978 г. Световно първенство четирима от участниците в нея са заменени. Новата лодка се класира шеста. 
Но в едно от най-емблематичните места в света на гребането – град Хенли има една легендарна купа, която събира 6 литра шампанско. На нейния постамент са изписани имената на всички, които са я печелили. И срещу 1978 г. стоят тези на 9 българи. 
А през 2021 г. две гребни столици проведоха едновременно своите състезания – Световното първенство за юноши и девойки в Пловдив и кралската регата в Хенли. 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки