Михаил Михов: Имам сериозни амбиции за следващата олимпиада

Имаме сериозни амбиции за Олимпийските игри през 2016 година, изтъкна президентът на Българска федерация по баскетбол Михаил Михов в интервю за сайта на федерацията по повод предстоящия жребий за Европейското първенство в Полша догодина.

Михаил Михов: Имам сериозни амбиции за следващата олимпиада
Имаме сериозни амбиции за Олимпийските игри през 2016 година, изтъкна президентът на Българска федерация по баскетбол Михаил Михов в интервю за сайта на федерацията по повод предстоящия жребий за Европейското първенство в Полша догодина. Ето и цялото интервю:
 
- Г-н Михов, доволен ли сте от договора, който подписахте с БНТ?
- По-скоро съм радостен, защото това е прецедент не само в българския баскетбол, но и в българския спорт като цяло. За първи път се подписва дългосрочен договор за рекламни права, който дава възможност да се работи върху продукта баскетбол както от страна на федерацията, така и от телевизията, за да направим наистина нещо подобно на това, което гледаме в Европа или дори НБА. Надявам се, че ще достигнем до това ниво поне на втората или на третата година от партньорството си.
- От ДАМС обявиха, че 14 спорта ще попаднат в разпределението на финанси за олимпийска подготовка. Баскетболът сред тях ли е?
- Срещнах се с ръководството на Държавната агенция и съм доволен да заявя, че баскетболът попадна сред тези 14 спорта, които ще бъдат финансирани за олимпийска подготовка за игрите в Лондон през 2012 година.
- Какво означава за българския баскетбол, че влиза в предолимпийска подготовка?
- Това означава най-вече имидж към нашия спорт, което в минали години е липсвало. Означава и отговорност към нас като ръководство и към играчите. Не на последно място обаче означава и финансиране от страна на ДАМС, което ще допринесе за една още по-добра и ползотворна подготовка, която да провеждаме.
- Смятате ли, че има шанс след 4 години да видим родния баскетбол на олимпийската сцена?
- Иска ми се наистина. Ще направим всичко възможно, така както го направихме сега на квалификациите, това да се случи. Както знаете обаче, това е спорт. Няма нищо сигурно и ще бъде изключително трудно да го постигнем. Важното е да има силно желание. Ако не на тази олимпиада, то за следващата наистина имам сериозни амбиции.
- Постоянно се шуми около бъдещето на Пини Гершон. Свързват го с различни клубни отбори. Ще успеете ли да го задържите в нашия национален отбор до края на олимпийския цикъл?
- Нашата договорка и всички разговори, които сме водили до този момент, са, че до европейското първенство сме заедно. Ако ние като федерация си свършим работата и останалите ни помогнат за изграждането на това училище, да се направи тази школа и привлечем още повече деца да играят баскетбол, се надявам, че ще го задържим при нас. Моето лично желание е Пини Гершон да остане и да продължи да работи за каузата на родния баскетбол. Ще направя всичко възможно за това.
 - Има ли развитие по проекта с баскетболната академия?
- Работим по въпроса. Имам идеи за София, но най-вероятно ще има повече информация по тези неща към 15 ноември. Намерили сме подходящо място, където да се построи това училище, и сега то трябва да бъде одобрено от Община София и ДАМС. Става въпрос за 22 декара и ако всичко е наред, може скоро да има сериозно раздвижване.
 
- Редом с построяването на детската школа казахте, че имате амбиции за реконструкции на някои от залите в София. Какво става по този въпрос?
- Гледаме конкретно към зала „Христо Ботев“. Тя е на управление към дружеството „Академика“, което е на пряко подчинение към Министерството на образованието. Предстои среща с министъра г-н Вълчев. Надявам се, че до 10-ина дни тя ще се осъществи и ще имаме резултат специално за тази зала.
 
- В събота е жребият за груповата фаза на европейското първенство. Имате ли предпочитания за съперници?
- Най-вече разчитам ние да си свършим работата. Така, както го направихме за отминалите европейски квалификации. Да осигурим всичко, което е необходимо за отбора. Естествено, играчите да са живи и здрави, треньорът да е във форма и да си свършим добре работата. Разбира се, имаме предпочитани и не толкова предпочитани отбори. На 8-и ще стане ясно. Надявам се и това, че съм именник, тогава да помогне по някакъв начин и да ни донесе късмет.
Нанков: Белчев държи много на дисциплината

"Няма да се оплакваме"

Везенков: Беше странен сезон

Вижте какво каза българинът в НБА

Славиша Стоянович: Никъде не съм виждал фенове като на Левски

"Два пъти си тръгнах обиден от "Герена"", заяви той

Дерменджиев: Още не изстудяваме шампанското

„Цената на Пьотровски трябва да е рекордна за България“

Станислав Иванов: Искам да играя в Реал Мадрид

Крилото на Арда разкри коя е най-голямата му мечта

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки