Най-обичаният български футболен отбор сред децата е Левски, показва проучване

Децата продължават да се делят на Левски и ЦСКА. Все по-често пренебрегват отбора от своя град.

Най-обичаният български футболен отбор сред децата е Левски, показва проучване

Левски е най-обичаният футболен клуб сред българските деца. Това сочи проучване на детския портал www.az-deteto.com, в което се включили повече от 600 деца. Данните са на базата на гласуалите в портала малки българчета и все пак не може да се вземе като абсолютна вярна, защото във не много населени места в България, децата могат да ползват интернет.

Близо 40% от българчетата са за Левски. Малко повече от 26% от децата в страната подкрепят ЦСКА. На трето място е Черно море Варна с 3,4%. Следват Ботев и Локомотив от Пловдив с 2,9 и 2,8 %, Локо Сф с 2,6% и Берое Стара Загора с 2,3% фенове сред децата. В топ 10 намират място още Спартак Варна, Миньор Перник и Дунав Русе.

Възрастта на участниците е между 4 и 18 години, като основната част са 8-14 годишните. От анкетираните деца - 18% са от София, 7% от Варна, 6,5% от Пловдив, по 4 % от Добрич, Бургас и Стара Загора.

Много интересни за анализ са резултатите в отделните градове. В София над 60% от децата са за Левски, а около 35% за "армейците".

Градовете, откъдето има повече от 1 професионален отбор - Варна, Пловдив и Бургас също показват любопитна фенска картина. Във Варна Черно море има повече фенове от ЦСКА и Левски взети заедно. Съотношението в морската столица е: Черно море - 40%, Спартак Варна - 22%, Левски - 22% и ЦСКА - 16%.

В Пловдив местните Ботев и Локо имат по равен брой привърженици, като и "смърфовете" и "канарчетата" са с повече фенове, отколкото имат Левски и ЦСКА общо. Съотношението е: Ботев Пловдив - 34%, Локо Пд - 34% Левски - 12%, ЦСКА - 10%.

Малко по-различно е в Бургас. Въпреки двата тима в града, най-обичан е столичният Левски. Съотношението е: Левски - 35% , Черноморец - 30% , ЦСКА - 25% , Нафтекс - 10%.

Друг тип градове са тези, които имат по 1 отбор и той е в "А" група. Там хората обичат местния клуб и един от двата столични "гранда". На някои места като Благоевград, Стара Загора и Перник хората явно предпочитат местния тим, докато в Сливен и Ловеч, любовта на феновете е разпределена по равно.

Русе и Враца са футболни центрове, които повече от 15 години не са имали отбор в "А" група. Въпреки това местните деца предпочитат да казват, че са за Дунав или Ботев, а не за ЦСКА и Левски. На обратния полюс са други досткорошни центрове, които вече се превръщат в умиращи футболни градове. Откакто бяха закрити Спартак Плевен и Добруджа, децата в двата града съвсем са се отдали на Левски и ЦСКА. Същото е и в Габрово и Шумен.

Интересно е да се разбият два мита по въпроса за фенството. Спряганият за "червена" крепост Добрич има съвсем малко повече "червени" фенове, отколкото "сини". Напук на популярното знаме "Шумен мрази ЦСКА", сред децата в Шумен има повече "армейци". В Габрово и Плевен съотношението е 50:50.

Има разбира се и градове, които са подчертано оцветени в "червено" или "синьо". Това са населени места, където местният отбор никога не е бил на почит и не е имал сериозни успехи. Например над 80% от децата във Видин са за Левски, а над 90% от тези в Казанлък са за ЦСКА.

Ето кои отбори трябва да играят в българската "А" група, според посетителите на сайта, направил проучването:

Левски София
ЦСКА София
Черно море Варна
Ботев Пловдив
Локомотив Пловдив
Локомотив София
Берое Стара Загора
Спартак Варна
Миньор Перник
Дунав Русе
Литекс Ловеч
Ботев Враца
Черноморец Бургас
Монтана
Етър Велико Търново
Пирин Благоевград / Сливен 2000 / Шумен

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки