Феновете на Спартак (Плевен) се обърнаха към кмета на Плевен Найден Зеленогорски с декларация

Феновете на Спартак (Плевен) се обърнаха към кмета на Община Плевен Найден Зеленогорски чрез декларация, в която изразяват становището си за бъдещето на отбора, който наскоро се оттегли от участие в Западна „Б” група.

Феновете на Спартак (Плевен) се обърнаха към кмета на Плевен Найден Зеленогорски с декларация

Феновете на Спартак (Плевен) се обърнаха към кмета на Община Плевен Найден Зеленогорски чрез декларация, в която изразяват становището си за бъдещето на отбора, който наскоро се оттегли от участие в Западна „Б” група.

Публикуваме декларацията на феновете без съкращение и редакция.



Д Е К Л А Р А Ц И Я

на Национален фен клуб Спартак (Плевен)


Настоящата декларация отправяме към кмета на Община Плевен Найден Зеленогорски и Общински Съвет – Плевен. Чрез нея искаме да изразим становище по въпроса с бъдещето на ПФК „СПАРТАК” – футболната емблема на Плевен.


В годината, в която футболът в града ни чества 90-годишния си юбилей, за пръв път в историята си символът на плевенския футбол СПАРТАК преустанови участие в шампионата и остана само като име във футболната история на България. До това трагично падение доведоха изминалите няколко сезона, белязани от некадърно управление и липса на необходимата подкрепа на силните хора в Плевен. След 35 участия в елита и неизменно присъствие в професионалния футбол заемащият 10-то място във вечната ранглиста на българския футбол СПАРТАК на практика престана да съществува. Плевен загуби не просто спортния си символ, но и много повече, защото за града ни СПАРТАК е това, което е и Панорамата, и парк Кайлъка, и Мавзолея, и Каскадата, а именно символ на Плевен, носещ гордост у всеки плевенчанин!


През изминалите няколко години ние, привържениците на СПАРТАК, заедно с ветераните на отбора, неведнъж призовавахме за спасението на любимия ни клуб, но усилията ни останаха напразни. Късно е да търсим виновните за достигането на дъното. Време е за едно ново начало, при което да бъдат избегнати грешките от последното десетилетие! В Плевен вече усилено се говори за създаването на общински футболен клуб, който да върне футболната слава на града ни. С огорчение обаче разбираме, че има колебания относно името и въобще основната идея на това дружество. В този съдбоносен момент искаме да припомним част от историята на футбола в Плевен, касаеща имената “Спартак” и “Белите орли” и отразена в книгата на доайена на плевенската спортна журналистика Светослав Обретенов „Северняшки танц с футболна топка”, която излиза през 1989г. по случай 70-годишния юбилей на най-популярната игра в нашия град. Приемствеността на традицията в плевенския футбол е ясно подчертана от автора:


•             На 19.VІІІ.1931г. е основан СК “Белите орлета” (от 1932г. “Белите орли”)

•             На 27.ІХ.1946г. СК “Белите орли” се преименува във физкултурно дружество “Републиканец” под шефството на окръжно управление на МВР
•             На 28.ХІІ.1947г. на отчетното си събрание физкултурно дружество “Републиканец” се преименува в “СПАРТАК”!
•             През 1964г. се създава единно физкултурно дружество, обединяващо всички отбори на Плевен в ЕДИН, ЕДИНСТВЕН ОТБОР и това е именно “СПАРТАК”!


Като неразделна част от СПАРТАК ние, привържениците, искаме да изразим непоклатимата си позиция, свързана с бъдещето на отбора:

1.            Настояваме чрез създаването на общински футболен клуб да бъдат продължени традициите на символа на плевенския футбол СПАРТАК! Категорично заявяваме, че никой от нас няма да подкрепи отбор с име, различно от СПАРТАК! Това няма да направи и цялата футболна общественост в града ни, която все още помни славните години на любимия клуб.

2.            Настояваме за запазване емблемата на СПАРТАК, както и на традиционните клубни цветове! Също така, нека отборът отново провежда домакинските си мачове на бившия стадион „Спартак” (сега ст. „Белите орли”)! Да не забравяме, че стадионът е построен с името „Спартак” още през 60-те години на ХХ век върху игрището на несъществуващия от 1946г. СК „Белите орли”. Заслугата за изграждането му е на председателя на СПАРТАК и изтъкнат радетел за спорта в Плевен Първан Борисов!

3.            Настояваме за достатъчно голямо участие на Община Плевен в собствеността на клуба, с което да се гарантира достойното място на СПАРТАК в професионалния футбол на България! Нека съдбата на СПАРТАК никога повече не зависи от отделни личности, чиито интереси водят клуба до разпад!

4.            Настояваме за избор на подходяща форма на управление на клуба и осигуряване на прозрачност, които не само да дадат възможност, но и да стимулират активното участие на плевенския бизнес и на отделните привърженици във финансирането на СПАРТАК!

5.            Настояваме за привличането в клуба на специалистите, свързани с успехите на СПАРТАК от близкото и по-далечно минало, както и за връщенето на доказалите се в отбора футболисти, носили с чест синьо-белия екип в трудните моменти от последните години! Нека бъде продължена традицията СПАРТАК да разчита приоритетно на кадри от школата си, които да достигат до всички нива на националните отбори! 


Вярваме, че исканията ни на този етап са напълно реалистични. Единствената им цел е да върнат на Плевен един от най-големите носители на спортна слава през годините – футболния СПАРТАК! В името на тази кауза ние, привържениците на СПАРТАК, ще застанем зад всяко ново управление на клуба, което доказва с целите и действията си желание и умение за връщането на СПАРТАК на подобаващото му място на футболната карта на България! Готови сме да оставим в миналото старите конфликти и да оказваме активна подкрепа на бъдещото ръководството по пътя на възстановяването и укрепването на клуба. Нека заедно възкресим емблемата на плевенския футбол - СПАРТАК!


От привържениците на Спартак (Плевен)
 

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки