Саво Милошевич: Осъществих всичките си мечти

В сряда на стадион „Партизан” в Сърбия своята кариера ще приключи рекордьорът по мачове в националния отбор на Сърбия и голмайстор на „плавите” – Саво Милошевич.

Саво Милошевич: Осъществих всичките си мечти
В сряда на стадион „Партизан” в Сърбия своята кариера ще приключи рекордьорът по мачове в националния отбор на Сърбия и голмайстор на „плавите” – Саво Милошевич.
В своята кариера Милошевич преминава през отборите на Партизан, английският Астън Вила, италианският Парма и четирите испански клуба – Сарагоса, Селта, Еспаньол и Осасуна. Последният си сезон в клубния футбол Саво Милошевич прекара в руския Рубин Казан, а негов гол донесе първата титла в историята на Рубин.
Саво Милошевич започна кариерата си с две и я завърши с една титла. Във витрината си има още една Купа на Лигата в Англия и една Купа на Италия. На Европейското първенство през 2000 година нападателят прибави още един личен трофей към богатата си витрина от постижения – на първенството, проведено в Холандия и Белгия сърбинът грабна приза за голмайстор на турнира.
Срещу България Саво ще изиграе своя мач номер 102 с националната фланелка, а това ще бъде неговият първи и последен мач с националната формация, която носи името Сърбия, след като в юношеските си години Милошевич играеше за СФРЮ, а при мъжете за Съюзна Република Югославия и Сърбия и Черна гора.
„Усещането е необичайно, защото в е дин и същи мач ще дебютирам за националния отбор на Сърбия и същевременно ще играя и последния си мач. Предполагам, че досега това не се е случвало на никой и няма да се случи”, заявява Милошевич в интервю за Б 92.
От Сръбския футболен съюз обявиха, че са готови да изпратят подобаващо голмайстора, който има на сметката си 35 гола с националната фланелка.
„Не зная какво точно са подготвили, вероятно това трябва да остане в тайна от мен. Във всеки случай за мен е огромна чест да играя за националния отбор и се радвам, че завършвам кариерата си по този начин. Радвам се и че ще завърша кариерата си в мач, който не е част от някаква надпревара, но все пак срещата е много сериозна”.
Роденият през септември 1973 година Саво Милошевич пристига в младежките формации на Партизан като една от надеждите на сръбския футбол. Шестнадесет години по-късно Милошевич казва, че е изпълнил всичките си мечти.
„За цялата си футболна кариера три пъти променях мечтите си – като дете, като млад играч и като зрял футболист. Мога да кажа, че изпълних всичките си мечти. Остава ми само да пожелая живот и здраве на своето семейство, защото на футболното игрище изпълних всичко, което съм искал”.
До днес Милошевич е единственият сръбски футболист, който е играл в трите най-добри първенства в Европа – английското, испанското и италианското. И не само това, той прави това в продължение на 12 години.
„Много съм доволен от този факт. Предполагам, че това е показател за моето постоянство в кариерата ми на футболист, за качество и ниво на играта ми. Едно е сигурно – отнасял съм се професионално към играта, независимо в кой клуб съм играл.”
В ранната фаза на своята кариера, в първата година от странстванията си в Европа, Милошевич има шанса да играе на митичния „Уембли”. Във финала на Купата на Лигата неговият Астън Вила побеждава Лийдс Юнайтед с 3:0, а голът на Милошевич е феноменален.
„Това бе един от най-щастливите моменти в моя живот. Да играеш на „Уембли” винаги е нещо специално. Това е мечта за всеки футболист в Англия. Аз имах шанса и да отбележа гол и това е един от най-щастливите моменти в кариерата ми. В този ден ние успяхме да спечелим мача с 3:0 и с това да спечелим титлата, наистина велик ден!”
Четири години по-късно националният отбор на Югославия играе на Европейското първенство в Белгия и Холандия. Сърбия започва турнира катастрофално – 0:3 срещу Словения и 60 минути игра с човек по-малко. Все пак сърбите успяват да се доберат до равенството с два гола на Милошевич. Следва победа над Норвегия, отново с гол на Милошевич и невероятен мач с испанците, с краен резултат 4:3 за Испания. Това дава право на Сърбия да продължи напред в турнира. Общото впечатление от този турнир е негативно  заради загубата с 6:1 от Холандия. Това остава последното първенство в което националната формация на западните ни съседи прескача първата фаза на такъв турнир, а Саво Милошевич става голмайстор на първенството.
„Емоциите са смесени. Никога не съм се чувствал щастлив заради титлата на голмайстор заради поражението от Холандия с 6:1. Не само заради резултата, а и заради начинът, по който стигнахме до него. За мен винаги на първо място е бил успехът на отбора, точно заради това головете, които постигнах нищо не значат за мен.”
Кариерата на Милошевич в състезанията при мъжете започва в Партизан в сезона 1992/93 – времето на промените, когато в Лигата остават само клубовете от Сърбия и Черна гора, а след годините на тотална доминация на Цървена звезда, черно-белите печелят титлата на Сърбия с 14 точки преднина и със 103 гола.  В дебютния си сезон Милошевич отбелязва 14 гола, а през следващите два сезона е стрелец номер едно на първенството. През 1994 година Саво Милошевич печели вторият дубъл в историята на Партизан. 16 години по-късно Саво отново печели титла и то по какъв начин. Преди началото на сезона в Русия малко хора вярваха, че Рубин от Казан ще спечели първенството, въпреки новите класни попълнения. Все пак отборът от Татарстан спечели титлата три кръга преди края и то по убедителен начин, а „голът на титлата” бе дело на Саво Милошевич две минути преди края на мача със Сатурн.
„Това е невероятно усещане. Мога да кажа, че успехът на Рубин този сезон е сензационен. Никой не вярваше, че ще успеем. Въпреки че през целия сезон поддържахме една сериозна преднина от 6-7 точки, в нито един мач не беше леко, защото руският шампионат е изключително тежък. Точно заради това титлата е още по-ценна за мен.”
През тази седмица се чества 10 години от основаването на организацията „Отпор”, която е един от основните елементи в борбата против Слободан Милошевич.
В дните на най-сериозните репресии в борбата против диктатурата на Милошевич се включиха много известни личности от Сърбия, спортистите обаче бяха по-малко в борбата. Един от тези, които активно се включиха в съпротивата бе и Саво Милошевич.
„Това беше тежко време, защото народът вече беше уморен от борбата против режима, против бедността, всекидневната борба. В такъв момента на народа му трябва подтик. Не искам да преувеличавам  моята роля и ролята на останалите популярни личности. Мисля, че бяхме длъжни да направим това за народа. Времето показа, че сме били прави.”
Саво Милошевич ще се сбогува с националния отбор в мача с България на 19 ноември от 17.30 часа, местно време /18.30 часа българско/ на стадион „Партизан” в Белград.
Нанков: Белчев държи много на дисциплината

"Няма да се оплакваме"

Везенков: Беше странен сезон

Вижте какво каза българинът в НБА

Славиша Стоянович: Никъде не съм виждал фенове като на Левски

"Два пъти си тръгнах обиден от "Герена"", заяви той

Дерменджиев: Още не изстудяваме шампанското

„Цената на Пьотровски трябва да е рекордна за България“

Станислав Иванов: Искам да играя в Реал Мадрид

Крилото на Арда разкри коя е най-голямата му мечта

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки