ДАМС финансира нелегитимна федерация, сигнализираха от таекуондо обществеността в България

Нелегитимна федерация по таекуон-до получава финансиране от държавата. За проблема в редакцията на Novsport.com алармираха занимаващи се с този спорт у нас. ДАМС дава финансови стимули на всеки треньор или състезател, донесъл медал от Европейско или Световно първенство. Освен това ДАМС финансира подготовката и участието на международни мероприятия, организирани международна федерация по таекуон-до, която няма официална регистрация от оторизираните за това международни органи.

ДАМС финансира нелегитимна федерация, сигнализираха от таекуондо обществеността в България

Нелегитимна федерация по таекуон-до получава финансиране от държавата. За проблема в редакцията на Novsport.com алармираха занимаващи се с този спорт у нас.

 

ДАМС дава финансови стимули на всеки треньор или състезател, донесъл медал от Европейско или Световно първенство. Освен това ДАМС финансира подготовката и участието на международни мероприятия, организирани международна федерация по таекуон-до, която няма официална регистрация от оторизираните за това международни органи.

 

Според историческата справка седалището на ITF първоначално е в Южна Корея, но по-късно се премества в Канада и от 1980 г. се премества в гр. Виена, Австрия.

От 1984г. Международна таекуон-до федерация (ITF) е законно регистрирана според Австрийското законодателство и призната от австрийския съд. Регистрирана е като Юридическо лице с идеална цел. Организацията има Устав, Управителен съвет, Общо събрание и Председател. До 2002 година Международна таекуон-до федерация се председателства от генерал Чой Хонг Хи.



След смъртта на генерал Чой Хонг Хи, КНДР се опитва да запази влиянието си над таекуон-до ITF и пренебрегва Европейското и Международно законодателство, като провъзгласява г-н Чанг Унг, член на МОК, като президент на ITF без това да има никаква юридическа стойност.

Корейците че нямат право да използват отличителните знаци на ITF и AETF, защото Австрийската ITF, която е правен наследник на ITF, създадена през 1966 година и регистрирана в Австрия 1984 година, е собственик на отличителните знаци и има правото върху запазената марка на таекуон-до ITF.  Това налага промяна на екипите на самопровъзгласилата се Международна федерация.


След като е осъдена от австрийския съд, северно-корейската група променя името си на Европейската федерация от AETF (All Europe Taekwon-do Federation) на EITF (Europe International Taekwon-do Federation), поради факта, че съществува вече законна AETF със седалище в Полша.

Освен това северно-корейците си променят спортните правила и дисциплини, дори организират професионално таекуон-до ITF – което, според източниците на
Novsport.com е опасно за състезателите, поради позволеният нокаут и по-груби правила.

В България през 1989 г. се създава Българската Федерация по таекуон-до, развиваща спорта таекуон-до ITF.

През 1998г. Българска Федерация по таекуон-до ITF се регистрира по закона за ЮЛНЦ и е лицензирана от ДАМС като член на Международната таекуон-до федерация и като организация развиваща таекуон-до ITF в България.

От 2002 година до днес БФТ не е член на ITF и AETF, а е член на организация “самозванец” нарекла себе си ITF. Дори председателят на БФТ е член на нейния международен УС. Такава практика има по принцип в държавите, които ползват услугите на севернокорейски инструктори, поясниха за Novsport.com хора от спортната общественост у нас. Български състезатели участват в организирани от нелегитимната федерация надпревари и получават финансови стимули от държавата за призови класирания и за подготовка. Освен това организацията, която е член на легитимната Международна федерация по таекуон-до ITF няма право на регистрация и съответно финансиране от страна на държавата.

Друг проблем в случая е отношението на Българската федерация към клубовете, които биват изключвани при проявено неподчинение или различно мнение, довери източникът ни.

 

Novsport.com ще потърси истината за своите читатели. Очаквайте повече информация с мнения от двете страни за поредния конфликт в българския спорт.

Радослав Росенов и Рами Киуан откриват българското участие на Европейското по бокс

Вижте подробности

Чакането свърши – вижте пълната бойна карта на SENSHI 21

Бойната карта на SENSHI 21 включва 14 силни двубоя с 28 мощни атлети от 17 страни

Стойка Кръстева: Развиваме се в правилна посока

Доволни и заредени с оптимизъм се прибраха от Европейското първенство за младежи и девойки в Пореч българските национали по бокс

Уайлдър: Ще разбия главата на Жан, а после идва ред на Джошуа

Американецът е оптимист

Голяма победа за Петко Петков в Рим, спечели престижно състезание

Родният футболист трупа успехи в бразилското жиужицу

Българин стана европейски шампион по бокс

Викторио Илиев триумфира при младежите в Хърватия

Страхотно! Отвори се нов шанс за български медал на Олимпийските игри

Натурализирахме световна звезда

Трима българи на финал на Европейското по бокс за младежи

Вижте подробности

Европейската федерация по бокс засне филм за Стойка Кръстева

Вижте подробности

Актуално

17:30 19/04 БОТЕВ ВР - ЕТЪР 1:0
20:00 19/04 КРУМОВГРАД - СЛАВИЯ
19:30 19/04 Дженоа - Лацио
21:30 19/04 Айнтрахт – Аугсбург
21:45 19/04 Каляри - Ювентус
22:00 19/04 Атлетик Билбао - Гранада
19:45 18/04 Фиорентина - Пилзен 2:0 (прод.)
19:45 18/04 Лил - Астън Вила 2:1 (3:4. д.)
22:00 18/04 Рома - Милан 2:1
22:00 18/04 Аталанта - Ливърпул 0:1
22:00 18/04 Марсилия - Бенфика 1:0 (4:2, д.)
22:00 18/04 Уест Хем - Байер Л 1:1
22:00 18/04 Фенербахче - Олимпиакос 1:0 (2:3, д.)
22:00 18/04 ПАОК - Брюж 0:2
19:00 17/04 ЦСКА - БОТЕВ ПД 0:1
22:00 17/04 Ман Сити - Реал М 1:1 (3:4, д.)
22:00 17/04 Байерн М - Арсенал 1:0

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки