Наско Сираков: Аз ще взeмам крайните решения

Очаквано Наско Сираков бе избран за отговорник на националните отбори. В представителния тим легендата на Левски ще работи отново със Станимир Стоилов. Двамата постигнаха много успехи начело на сините.

Наско Сираков: Аз ще взeмам крайните решения

Очаквано Наско Сираков бе избран за отговорник на националните отбори. В представителния тим легендата на Левски ще работи отново със Станимир Стоилов. Двамата постигнаха много успехи начело на сините. Обществените очаквания са да направят това и за първия отбор на България. Ето какво каза той в интервю за "7 дни спорт". 

- Господин Сираков, след близо година отново ще работите със Станимир Стоилов. Ще запазите ли схемата на взаимодействие от Левски?

- Няма причина една схема на работа, която носи успех, да се разваля. Длъжностите ни няма да се различават много от преди. За представянето на националния отбор ще носим отговорност двамата, както беше в Левски.

- След изпълкома казахте, че отборът не върви добре в последно време, но това ще се промени. По какъв начин смятате да стане това?

- При всички положения няма да е чрез говорене пред медиите.

- Намеквате за хора, които преди това са работили в националния отбор?

- Не намеквам нищо. Просто няма да говоря пред пресата за промените. Винаги съм казвал, че имаме добри играчи, които могат да се представят на по-високо ниво от това, което показват в последно време.

- Стоилов върна в отбора ветерани като Топузаков, Стоянов и Телкийски. Липсват ли в България млади талантливи играчи?

- Не съм на мнението, че футболист на 32 години е ветеран. Подобно мнение битува в България, но е напълно погрешно. В националния отбор ще играят тези, които са най-добри и които заслужават.

- Мачът с Швейцария е контрола. Ще има ли промени в повиквателните за официалните мачове?

- Надявам се, че в този национален отбор няма да има голямо текучество на кадри. Трябва да се изгради ядро от 10-12 човека, които да бъдат постоянно в състава. Около тях да има още 4-5 човека, които да бъдат променяни. Ако стане така, ще съм доволен.

- Какви отрицателни неща показа отборът в квалификациите и как ще се променят?

- Отрицателните неща са, че не успяха да спечелят нито една среща. Оттук нататък всеки един мач е като финал. Иначе шансове винаги има, макар и да са повече теоретични. Смятам, че имаме футболисти да излезем достойно от тези квалификации.

- Ограниченият избор на играчи причина ли е отборът да е слаб?

- В България никога не сме имали голям избор на играчи. Според мен не беше взет максимумът от футболистите, с които разполагаме в момента. Те могат да покажат повече.

- Защо в последно време няма износ на наши играчи в чужбина?

- Износ има, когато има добри играчи. Хубавите играчи бързо се продават. Износът от България говори за качеството на футболистите, които играят тук.

- Възможно ли е със слабо първенство да има силен национален тим?

- В момента силите в първенството са много изравнени. Това се дължи на факта, че силните отбори станаха по-слаби. Все пак първенството е по-интересно, но качеството на футбола е по-ниско

- След победата с 2:0 над Хърватия преди 7 години нямаме успех срещу силен отбор. На какво се дължи това?

- Това също е показателно за представянето на националния отбор. Далеч съм от мисълта да се връщам във времето и да критикувам хората, които преди са работили в отбора. Оттук нататък ще гледам това нещо да се промени.

- Пламен Марков каза, че след напускането на Балъков има дупка, която не може да се запълни. Как смятате да се справите с това?

- Ще се запълни, не се притеснявайте

- Бербатов и Стоилов имаха конфликт преди мача с Беларус. В последно време нападателят играе слабо за националния отбор. Незаменим ли е Бербатов?

- По принцип няма незаменими футболисти. Но ние всички трябва да се гордеем, че имаме играч от таква класа и на такова ниво. Това, че преди време е имало моментен конфликт между Мъри и Бербатов, нищо не означава. Няма смисъл медиите да раздухват този случай. И да е имало някакви проблеми, Бербатов изигра един от най-силните си мачове на другия ден, вкара два гола. Не е лошо да спрем да предъвкваме тези неща. Внасянето на допълнителен негативизъм в отношенията треньор-състезател вреди на представянето на футболистите на терена и отношенията им с медиите. Никой няма нужда от негативизъм. Малко повече положително отношение само ще е от полза. И да са припламнали някакви искри между Стоилов и Бербатов тогава, Мъри има достатъчно авторитет и влияние в отбора, за да знае как да постъпи. А Митко е възпитано и добро момче. Няма смисъл да се търси под вола теле. Ще намерим общ език с него. Силните мачове на Бербатов за националния отбор тепърва предстоят.

- Твърди се, че има мениджърски интереси в националния отбор. Вярно ли е това и ще продължи ли при вашето управление?

- В България за корупция, за мениджърски интереси във футбола и за кражби в правителството винаги ще се говори. Такива неща в отбор, който аз ръководя, не може да има. Нито смятам да се занимавам, нито да се обяснявам пред когото и да е било. Кой каквото иска да говори, резултатите от нашата работа ще се виждат на терена. Не вярвам преди да е имало такива игри в националния. Ще е много жалко, ако е било така.

- Какво трябва да се промени в младежкия национален отбор?

- От това, което наблюдавах в последните пет-шест месеца, мога да кажа, че има добри играчи. Постигнаха и добри резултати. Сега попаднаха в абсолютно равностойна група. Успех за тях ще е да играят добър футбол и след време двама-трима да заиграят за първия отбор.

- Преди време направихте пробив в Европа заедно с Мъри. Сега феновете очакват подобно нещо в националния. Съпоставима ли е ситуацията?

- Дълго време не сме били на голямо първенство. Надявам се и вярвам, че може да го постигнем.

- Преди старта на квалификациите играчите поискаха и получиха повече пари за участията си в отбора. Повишиха ли качеството си на игра в замяна?

- Претенциите на футболистите, когато трябва да играят за националния отбор, са много странни. Ако им трябва допълнителна мотивация, когато играят за родината, по-добре да не играят. Националният тим е чест и отговорност. Футболният съюз никога не е ощетил по един или друг начин националите при свършена работа. Няма да ги ощети и сега.

- Предстоят два мача с Ирландия и Кипър. Колко точки трябва да спечелим, за да се върнем в играта?

- Ако спечелим шест точки, ще бъде много добро постижение. Ако вземем четири, няма да е лошо. Другото ще е зле.

- По какъв начин ще разузнавате съперниците?

- Това са неща, които няма да обсъждаме в медиите. Не виждам защо трябва да занимаваме хората с това

- Кой ще гледа мача между Ирландия и Грузия на 11 февруари в Дъблин?

- Михаил Мадански.

- Възможно ли е кръгът на националните състезатели да се разшири към Амкар (Перм), където играят трима българи?

- Те не са отписани. Но в момента играчите в отбора са ясни.

- Как стои въпросът с построяването на базата за националния отбор?

- Този въпрос го отнесете към Борислав Михайлов.

- Какви условия поставихте пред БФС, за да поемете тази длъжност?

- Поисках само едно - да вземам крайните решения за националните отбори.
 

Обновеният ни младежки отбор с реми в Азербайджан

Александър Димитров даде игрови минути на всички налични футболисти

За България отново се говори с уважение

Два мача на националите върнаха част от реномето им

Георги Иванов: Работим в правилна посока

"Трябва да спечелим групата си в Лигата на нациите“

Юношите отстъпиха на Румъния в контролна среща

Националният ни отбор до 18 години загуби с 0:1

Котев: Ще дойдат и победите! Слаби отбори вече няма

Техническият директор на БФС бе доволен от проверката със Словения

Десподов: Бяхме уморени, но успяхме да се справим

"Беше тежък мач", обяви капитанът на националите

Илиан Илиев: Следващата крачка пред нас е Лигата на нациите (ВИДЕО)

Селекционерът на България остана доволен от проверката със Словения

Браво! Силна България не се даде и на Словения (ВИДЕО)

Шести мач без загуба при Илиан Илиев

Георги Костадинов: Няма как само няколко човека да дърпат отбора

"Младите натрупаха самочувствие и вече носят отговорност"