Георги Илиев - Майкъла: Футболът ни тъпче само на едно място

През 2008 г. Георги Илиев - Майкъла беше един от най-изявените коментатори, даващи своите оценки за събитията във футбола пред "7 дни спорт". В заключителния си годишен обзор Илиев прави равносметка на българския футбол през 2008 г. и акцентира върху най-важните събития и проблеми.

Георги Илиев - Майкъла: Футболът ни тъпче само на едно място

През 2008 г. Георги Илиев - Майкъла беше един от най-изявените коментатори, даващи своите оценки за събитията във футбола пред "7 дни спорт". В заключителния си годишен обзор Илиев прави равносметка на българския футбол през 2008 г. и акцентира върху най-важните събития и проблеми.

Сезонът в "А" група
През изминалия есенен сезон не видях никаква обнадеждаваща разлика с предишния шампионат. Наистина първенството е станало много по-оспорвано, но това не е защото качеството на футбола у нас се е повишило, а защото силните отбори станаха по-слаби и паднаха на средняшко ниво. Левски, ЦСКА, Литекс и Черно море ще бъдат основните фаворити за титлата. Сливен също играе много добър футбол и не мисля, че e изненадата на първенството, както всички казват.

Национален отбор
Националният отбор се представи добре. Направихме три равенства, и то срещу три много сериозни отбора. Черна гора имат осем национали, които играят само в силни първенства. Ние кой имаме? Бербатов, Мартин Петров и Стилиян Петров. Не могат само те да играят и да искаме победи. В момента Марто е контузен и разчитаме само на Бербатов и Стилиян.
Бербатов го съсипаха. Той е уникален футболист, а ние го засипваме с помия и бълваме само глупости по негов адрес. С този слаб вътрешен футбол постижението на националния отбор е много добро. Ръководството допусна голяма грешка с мача със Сърбия. Нашите футболисти отидоха да честват оттеглянето от спорта на един голям играч, а сърбите си бяха готови за контрола, в която да видят на какво ниво се намират. Видя се какво стана. Нашите сякаш бяха отишли на софра, да ядат кебапчета. Не може да става и дума за сравнение между нас и Сърбия. Хората там си оправиха всички проблеми във футбола и резултатите не закъсняха.
 

Смятам, че до мача с тях представянето на националите бе добро. Пламен Марков беше добър треньор, истински професионалист. Играли сме дълги години и заедно и мога да заявя, че той наистина е добър. За съжаление с тези играчи - толкова. Има няколко човека, които не играят за България, а отиват да се покажат. Мисля обаче, че чужденец за треньор би било добър вариант. Не сме пробвали досега. Има обаче един сериозен проблем - националният отбор не разполага със собствена база, на която да се подготвя. Всеки нормален треньор от чужбина още с идването си тук ще попита за базата на националите. И ние какво? Ще му покажем "Царско село" и резиденция "Бояна". Това е несериозно. Човекът ще иска да види къде ще работи и като разбере, пеша ще избяга. За да остане, трябва здравата да е закъсал.

Проблемът в базите
Базите у нас са под всякаква критика. Перспективата за изграждането на един силен отбор е хубава база, хубави терени, интернати за децата. Сливен затова се представят по този добър начин. Имат отлична база, терени. Президентът Данчо Лечков направи много за футбола в града. Левски, Литекс, Славия също са отбори, които инвестираха в базите си и много скоро ще започнат да просперират. Черно море, Черноморец и Локомотив (Мз) също инвестираха много средства в базите си и резултатите вече се виждат. Къща се гради от основите, а не от покрива, както е в ЦСКА.
 

Ще има огромен проблем с издаването на лицензи за "А" група. Не може отбор, който има само едно затревено игрище, да участва в шампионата. Няма никакъв проблясък в тунела. Държавата и общините трябва да се намесят. Само с тяхна помощ ще може да се оправи футболът. Как искаме националните отбори да печелят? Защо клубните тимове се представят толкова лошо в Европа? Всичко идва от лошите условия, в които се подготвят както децата, така и първите отбори. Повечето клубове унас живеят в заблудата, че ще повишат класата си с покупката на чужденци. Не е така. Който има хубава база с хубави терени за подготовка, той ще просперира. Българинът обаче винаги е готов да бутне готовото. Държавата е обърнала гръб на спорта. Искат да бутнат "Червено знаме" и да построят зала на негово място. Това го няма никъде. Не може цялата школа да ползва базата на първия отбор. Освен това как ще пътуват децата всеки ден до Панчарево? Има хора, които са заели високи постове в държавата и вече са забравили откъде са тръгнали.

Скандалите
Най-големият скандал е отнетият лиценз на ЦСКА. Взеха го само заради некадърно ръководсто. Не може шампионът да бъде лишен от право да се състезава заради дълг от един милион лева. Ръководството можеше да измисли нещо, имаше пари и от продадени играчи. Другият голям скандал е даването на лицензи на клубове, които не отговарят на изискванията на ФИФА И УЕФА. Безобразие са и нарядите на дежурните делегати. Заради тях стават и съдийските грешки. Съдиите са на много ниско ниво, под всякаква критика. Те са забравили навремето как се ставаше съдия в "А" група. Върнаха Ристосков в съдийството, а самият той е участвал в корупция. Не само Иван Леков е виновен, всички носят вина. В БФС обаче онези се крият зад президента Михайлов. Има двама-трима души, които се опитват да направят нещо.

Младите играчи
България винаги е раждала футболисти. Има много млади момчета, които могат да играят на високо ниво. Левски, ЦСКА, Славия, Сливен. Всички тези отбори разполагат с добри младежи. Някъде обаче се губи връзката. Вместо тези играчи да се развиват, те остават на ниво 19-20 години. Проблемът е в треньорите, всички са на изключително ниско ниво.

Новите собственици
ЦСКА случи на собственици. Познавам ги, това са сериозни хора, които ще вкарат нещата в ред. В ЦСКА трябва да разберат, че не може 30 човека да управляват. В момента там се дават заплати на абсолютно ненужни хора. Разчитам на новите собственици да вдигнат клуба на крака. В началото ще им бъде тежко, а много хора ще се натискат за пост на Армията. Всеки сериозен президент на футболен клуб започва промените от школата. Надявам се и те да започнат от "Червено знаме". По този начин всичко ще си дойде на мястото до 4-5 години. Новите собственици са почнали от нулата и сами са постигнали всичко. Александър Томов, ако има достойнство, трябва сам да се махне. Колкото по-бързо стане това, толкова по-добре за клуба.
 

 

ЦСКА подариха първото място на Левски през есента. Сините започнаха слабо шампионата, но в последните няколко кръга успяха да демонстрират добър футбол и да се възползват от слабото представяне на ЦСКА. Георги Иванов - Гонзо отново доказа, че е най-добрият футболист на Левски. Той е истински лидер на тима. Ако Гонзо не играе, Левски ще си е едно обикновено тимче, както всички останали в средата на таблицата. Много хора се опитаха да го смачкат след изпуснатата дузпа срещу БАТЕ (Борисов), но не успяха. Той запази спокойствие и успя да оцелее под непрекъснатите атаки на медии, фенове и ръководство. Истински мъжкар. Ръководството на Левски допусна грешка, че опита да хвърли вината върху него.
 

Участието на сините в Шампионската лига беше нереално и Господ ги наказа. Не може да завършиш на 16 точки от първия, да се възползваш от неприятното положение на съперника и да искаш да биеш наред. Хаосът в Левски бе породен от президента на клуба. Впрочем президентите на футболни клубове в България трябва да разберат, че не са те хората, които управляват футбола. Те трябва да си гледат бизнеса, а не да се изживяват като запалянковци. Те са хората, които разбират от финанси и трябва да се грижат за благосъстоянието на клуба, а не за спортно-техническите въпроси.
 

В ЦСКА работата е абсолютно същата. Недопустимо е президентът да води трансферната политика на тима. За тази дейност си има лице, което отговаря. При нас е точно обратното - спортно-техническият директор не носи никаква отговорност за трансферите на клуба. Те търсят само, ако могат, да се намърдат при някои трансфери и да вземат комисионата. В ЦСКА се допусна грешка и с Владо Манчев. Той не бе играл близо две години, а те веднага го пуснаха в игра. Трябваше малко по-внимателно да подходят към него просто защото не беше готов. Ситуацията при Здравко Лазаров е почти същата. И двамата са отлични футболисти, но не бяха готови за такъв засилен цикъл.
 

Те обаче дойдоха в момент, в който ЦСКА се бореше за оцеляване. Клубът разпродаде почти целия си отбор и на Манчев и Лазаров се разчиташе да носят ЦСКА на гръб. Сега безотговорно се купуват куп чужденци. Не е нормално в дублиращия отбор на клуб, застрашен от изхвърляне във "В" група само преди няколко месеца, да играят по 6-7 чужденци, които вземат по 5-10 хиляди евро. Това е несериозно по време на такава финансова криза.
 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки