Томас Бах: Стефка Костадинова е много позитивен човек

Президентът на МОК получи уникална скулптура "Борба"

Томас Бах: Стефка Костадинова е много позитивен човек

"Стефка Костадинова е много диалогичен и позитивен чо­век", това сподели пре­зидентът на Междуна­родния олимпийски ко­митет (МОК) д-р Томас Бах след срещата си вче­ра на четири очи с пред­седателя на БОК Стеф­ка Костадинова. Двама­та разговаряха 40 мину­ти в централата на МОК в Лозана.

"Щастлив съм, че се видях отново с ед­на от най-големите спортистки в история­та", каза още германе­цът.

И Костадинова, и Бах не обявиха подроб­ности по темите, по ко­ито са дискутирали. Стана ясно обаче, че са разисквани новите тен­денции и перспективите пред международното олимпийско движение, в частност пред нацио­налните олимпийски комитети.

След срещата двук­ратният олимпийски шампион по борба Боян Радев дари на олимпийс­кия музей в Лозана уни­калната скулптура "Бор­ба". Автор на творбата е Любомир Далчев. Официалната церемония за дарението бе уважена от държавния глава Росен Плевнелиев, който от понеделник е на посеще­ние в Швейцария.

Президентът поздра­ви д-р Томас Бах по по­вод 120 години от осно­ваването на организаци­ята и изрази своята ви­сока оценка за начина, по който екипът на МОК изпълнява олим­пийската мисия. Росен Плевнелиев подчерта, че България винаги се е гордяла, че е сред 14-те страни участнички в Първите съвременни олимпийски игри в Ати­на през 1896 г.

Сред ВИП гостите в музея бяха Костадино­ва, българският посла­ник в страната Меглена Плугчиева, шефът на световната борба Ненад Лалович и генералният секретар на БОК Белчо Горанов.

След връчването на дарението стана ясно, че скулптурата "Борба" ще бъде показана в олимпийския музей. На вхо­да на изложението от­към Женевското езеро е поставена летва за скок на височина, фик­сирана на световния ре­корд за мъже на Хавиер Сотомайор (245 см), а отметка показва и не­надминатия до днес връх на Костадинова (209 см) в дисциплина­та. Българският ден в олимпийската централа завърши с официален обяд за гостите, даден от Томас Бах. На 29 октомври БОК ще отбележи официално в София 90-годишнината от основа­ването си и от признаването му от МОК.

Двама директори в БФС на престижен семинар на ФИФА

Кирил Котев и Лъчезар Димов ще представят България в Ирландия

Ръководството на БФС проведе среща с клубовете от юношеските групи

Вижте подробности

Предложиха Глушков за служебен министър на младежта и спорта

Вижте подробности

В Белград: Карамаринов се срещна с президента на Сърбия

Вижте подробности

Кралев посочи виновника за нереализираните физкултурни салони

Ето какво разкри той

Всички се обединиха срещу ПП/ДБ заради некадърната стратегия за спорта

Вижте подробности

Във Франция: Службите са готови да гарантират сигурността на Олимпийските игри

Вижте какво заяви вътрешният министър на страната Жералд Дарманен

Огромно признание за българския тенис!

Президентът на ITF връчи награда на България за развитието на детско-юношеския тенис

ВАС потвърди лиценза на Българска федерация по шахмат 2022

Вижте решението и какво заявиха от централата

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки