Стоичков: Можех да съм шеф и на БФС, и на БОК

На Боби Михайлов му липсва твърда ръка, но съм убеден, че пак ще бъде избран, категоричен е Камата

Стоичков: Можех да съм шеф и на БФС, и на БОК

 

Христо Стоичков gage едно от редките си интервюта пред българска медия. Снощи носителят на "Златната топка" за 1994-а бе гост на журналистките Петя Желева и Петя Кузева в студиото на телевизия "Ринг", а в разговора се включи и вицепрезидентът на БФС Йордан Лечков. "Тема Спорт" ви предлага интервюто със съкращения.

ЗА ЕЖЕДНЕВИЕТО
Животът ми минава ден за ден. От дълго време живея в Испания, и в момента се занимавам с детско-юношеските си школи в Каталуня. Преди няколко месеца отворихме подобна школа и в България, в Етрополе, така че може да се каже, че работата ми е изцяло посветена на подрастващите. На този етап съм отхвърлил няколко оферти, защото не са ми по нрава, а и се опарих два пъти от треньорската професия. Оттук насетне ще избирам  по-внимателно.
Ежедневието ми е посветено и на семейството - в годините ми и на футболист, и на треньор, фамилията винаги е била на първо място, моите успехи са и успехи на жена ми и на децата ми. И в хубавите, и в тъжните моменти сме били заедно. А истинските приятели ги избирам внимателно - сега мога да кажа, че се броят на пръстите на ръката, но са ми
верни.   С   мнозина съм  прекъснал  връзка. Няма безгрешен човек,  но най-важното е когато погледнеш някого в очите, той не избягва погледа ти. Ако го прави, значи нещата не са му чисти.

ЗАВИСТА
Известен  съм  благодарение на моите колеги. Независимо, че съм спечелил "Златна обувка", "Златна топка", че с мои голове станахме четвърти  в  света  и имах щастието да вкарам три попадения на европейското първенство, никога не съм казвал "аз". Напротив -самочувствието ми е подплатено с моя труд и с подкрепата на колегите от националния отбор, от ЦСКА, Барселона, от САЩ... За жалост в медиите се търсят интриги. Има предавания на един бивш скиор, на един бивш тенисист, които сами си подбират гостите и въпросите, които им задават. Затова не ходя при тях. Когато се търсят само интригите, не ми е приятно -а в България по принцип се прави точно това. Журналистиката е объркана, не знаеш на кого да вярваш. Но аз съм казвал -Господ е българин и рано или късно се намира начин да отвърне на онези, които са се държали несправедливо. Повечето мои критици един ден са останали на улицата. Не ме разбирайте погрешно - приемам критиките, но нека бъдат градивни, за да си извлека поука. А какво се получи '- когато националният "'отбор бие, националният отбор е добър; когато националният отбор губи, Христо Стоичков губи...

ЗА НАЦИОНАЛНИЯ
Този   отбор   започна    да играе заедно през 1999-а, пет години след като бяхме станали четвърти в Америка. Спомням си как се събрахме за един мач на "Армията" - старият тим, вече с коремчета, и бихме новите национали с 6:3. Наско им вкара четири гола... В момента  националният  има някакви качества. Някакви - защото е постигнал само едно класиране за европейско първенство, където му вкараха девет гола. При мен паднах-i ме на три пъти - от Швеция и  Хърватска, после   нямахме загуба. Но вече бях разбрал,    че    няма смисъл - не защото нямаме добри състезатели, а защото първенството ни е такова, няма междинно поколение.

ЗА ПЛАМЕН МАРКОВ
Това, което видях в Белград; това, което видя нашият президент, бе срамно. Държавен глава, много държавни мъже на последния мач за годината. За съжаление качеството на терена не бе най- доброто. Спомням а когато загубихме един мач в Словакия -с 0:3 или 1:3 - дори не успях да се ядосам. Казах, че сме имали добра тренировка, и се прибрах в съблекалнята. Когато футболистите не са показали нищо и не са изпълнили задачите на треньора, той няма как да се ядоса. Предполагам, че и при Пламен е било така. Но няма начин да са го бойкотирали. Познавайки Марков и характера му, едва ли той ще допусне футболистът "X" да го бойкотира. Но след като на тези играчи Пламен им е мек, а аз съм им твърд, да излъчат треньор помежду си, или направо да играят без селекционер.

ЗА НОВИЯ ТРЕНЬОР
Аз съм против опцията "чужденец". И да дойде, бързо ще стане българин, ще влезе в чисто нашенските нрави и няма да постигне онова, което хората искат. Нека мине конгресът и новият президент да прецени - дали ще се залага на чуждо или на родно, например Мъри Стоилов. Винаги съм харесвал работата му - все пак той е единственият ни треньор, вкарал български отбор в Шампионската лига, а това не е малко. Освен това Мъри е играл във всички видове гарнитури, бил е и в двата гранда -Левски и ЦСКА, така че е наясно какво става и какъв е манталитетът на младото поколение. Не на сегашното, а на младото, защото на сегашното му остават още едни квалификации максимум. Но нека изчакаме - в момента Мъри си има работа в Литекс, треньорът е един работник, наемник.

ЗА БЕРБАТОВ & СИЕ
Не вярвам Стоилов да има проблем с Бербатов или със заплатата му. Парите не играят на терена. Мъри го показа в Беларус, за малко да стане страшно, както и трябваше (Стоичков визира конфликта между треньора и Бербатов, заради който звездата до последно висеше за титулярния състав - бел. ред.). С мен Димитър винаги се е държал много коректно. По принцип никога съм нямал проблеми с футболистите; никога не съм толерирал когото и да било. Кого съм бутал? Иванков ли? Че той осем години беше резерва, трябваше в някакъв момент да стане титуляр, и се радвам, че по мое време беше вратар на националния отбор. За мен тимът винаги е бил преди всичко. Избирал съм най-доброто - понякога, по различни причини, не се е получавало. Но никой - бил той президент или мениджър - не е успявал да ме накара да толерирам някого; точно както и аз не съм бил толерирай. Бербатов? В момента по-добър от него няма. Липсва Мартин Петров, също много добър футболист. Иначе сега добри има - Велизар Димитров е добър, Божинов е добър, Стилян е добър, но има разлика между тяхното ниво и това на страхотните като Лечков, Балъков, Костадинов, Наско Сираков и Любо Пенев.

ЗА БФС
Най-големият проблем на Боби е съдийството, с него трябва да се справи най-бързо. Корупция има навсякъде, но и в Испания, и в Италия се оправиха, като извадиха големи отбори, големи съдии. А конгресът е важен, защото следва да си сверим часовниците. Убеден съм, че Боби ще остане президент, защото по негово време се случиха много хубави неща -подписа се уникален договор за телевизионни права, класирахме юношите на европейско първенство, построиха се много спортни площадки. Но може би на Михайлов му трябва по-твърда ръка, най-малкото за лицензите на стадионите. Васил Божков може би с право се е отказал, защото в ЦСКА направи много, но не получи нищо от другата страна, само негативи. Сега си е направил сондажи и е решил да не се занимава с БФС.

ЗА БЪДЕЩЕТО
Когато ми предложиха да стана национален селекционер, се разбрах с Боби с едно стискане на ръцете. Не мисля да ставам президент на БФС, има си такъв, аз съм избрал напълно друг път . Можех да бъда президент на БФС, на БОК, но дълбоко уважавам личностите на тези постове -Стефка Костадинова, Весела Лечева, Боби Михайлов. Вярвам в тях, те са лицето на българския спорт. Въпросът е всеки да знае за какво е назначен.
***
Сега се говори само за татуировки, за гел. Аз казах на Благо Георгиев, че не го искам с дълга коса, на следващия сбор той дойде подстриган и видях, че уважава мнението ми. Затова го пуснах като титуляр в Хърватска.
Днес е паметен ден за световния баскетбол

Майкъл Джордан спира със спорта на 16 април 2003 г.

Левски - Напук на всичко!

Пропадането на "сините" продължава, но всичко е точно

И школата на Левски е кръгла нула!

На „Герена“ не могат да се съвземат, след като бившия шеф Йончо Арсов отнесе ценната флашка

Бандата на невинните

На "Герена" няма нито един отговорен за резултатите и дълговете

Футболна еуфория завладява Добрич

Добруджа играе най-важния си мач от 21 години насам

Ще изхвърлят ли съдиите Черно море от тройката

Отношение по темата взеха треньорът Илиев и капитанът Димов

Непостоянството на Костов

Треньорът затвърди стара слабост

Всички червени картони на Роналдо през годините

Португалецът с грозна проява в Саудитска Арабия

Левски отново е тъжна картинка!

"Сините" вече не са опонент на Лудогорец и ЦСКА

Актуално

20:00 19/04 КРУМОВГРАД - СЛАВИЯ
19:30 19/04 Дженоа - Лацио
21:30 19/04 Айнтрахт – Аугсбург
21:45 19/04 Каляри - Ювентус
22:00 19/04 Атлетик Билбао - Гранада
19:45 18/04 Фиорентина - Пилзен 2:0 (прод.)
19:45 18/04 Лил - Астън Вила 2:1 (3:4. д.)
22:00 18/04 Рома - Милан 2:1
22:00 18/04 Аталанта - Ливърпул 0:1
22:00 18/04 Марсилия - Бенфика 1:0 (4:2, д.)
22:00 18/04 Уест Хем - Байер Л 1:1
22:00 18/04 Фенербахче - Олимпиакос 1:0 (2:3, д.)
22:00 18/04 ПАОК - Брюж 0:2
19:00 17/04 ЦСКА - БОТЕВ ПД 0:1
22:00 17/04 Ман Сити - Реал М 1:1 (3:4, д.)
22:00 17/04 Байерн М - Арсенал 1:0

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки