Антони Здравков: Искам да превърна отбора от аутсайдер в победител

Докато бях в Левски, се даваше път на младите, но сега се потърсиха бързи резултати, отсече селекционерът на младежите

Антони Здравков: Искам да превърна отбора от аутсайдер в победител
Новият селекционер на младежкия национален отбор Антони Здравков даде интервю пред „Тема Спорт" малко след като тимът се събра за първи лагер в Сливен. Той разкри повече подробности около идеите си за развитие, дали ще вика футболисти от Б и В групите и какви ще бъдат целите му в предстоящите европейски квалификации. Специалистът се върна и към престоя си в Левски, като направи интересно сравнение между настоящия и отбора по негово време.
 
 
Г-н Здравков, какво ще се опитате да постигнете по време на този петдневен лагер в Сливен и двете контроли, които ще изиграете с Верея и Созопол?
- Тези две контроли ще са главно опознавателни, за да може момчетата да се Видят. Някои от тях са играли заедно, други не. Трудно ще се обиграят, но поне да се опознават като хора, характери до някаква степен. Съвсем естествено ще търсим в тези 4-5 тренировки и 2 контроли нещо да научим, да следваме в бъдеще като тактически прийоми. Ще се опитаме да изградим печеливш стил, тъй като трябва да се взимат точки, за да се стигне по-напред. Ако само играем, но не прибавяме точки, какво правим -нищо. На първо място ще е да играем печелившо. Надявам се момчетата да израснат още по време на квалификациите и да покажем, че можем да бъдем и атрактивни и да задоволяваме зрителя.
 
За малкото време, в което сте наставник на младежите, опознахте ли потенциала, с който ще разполагате?
- Късметът ми е, че една част от тях ги познавам от доста Време, другите ги наблюдавам по стечение на обстоятелствата, когато играят мачобе. Мисля, че бързо ще се сработим и няма да има проблеми да се разберем какво искаме от тях и какво трябва да изпълняват.
 
Един от проблемите в предишните години беше, че футболистите не играят редовно в клубовете си. В момента във вашия списък липсват момчета, които играят в чужбина, повечето са от А и Б група...
- Това е идеята - да викаме футболисти, които по-често Взимат участие в отборите си. Заложихме само на едно момче, което играе в чужбина - Георг Илиев, който подписа професионален договор с мъжкия отбор на Болтън. Не съм го гледал в скоро време какво представлява и искам да го видя в тези две контроли - до колко може да се разчита на него. Мисля, че в момента са викнати 9 човека от Б група, както и още двама в допълнителния списък. За мен това, че играеш във Втория ешелон, не значи, че нивото на дадения футболист е по-ниско, напротив, дори обратното. Там е много по-добре да си, защото играеш и се развиваш, отколкото да седиш в А група и да си резерва.
 
Преди се говореше, че младежкият национален отбор трябва да захранва мъжкия с футболисти. Това ли ще бъде и предназначението му, докато вие го водите?
- Не бих казал. Младежкият национален отбор е съвсем отделна гарнитура. Да, при всички положения една част от тези момчета ще попаднат в мъжкия отбор в бъдеще. Но моята лична цел е те да придобият самочувствие и когато играят за България, да показват различно мислене, различен манталитет и непримирим дух. Това ще е една от основните цели, които ще искаме от тях. За да може, когато стъпят в националния отбор, да представят добре страната.
 
Изградили ли сте си система с Петър Михтарски, за да наблюдавате по-голяма група от футболисти?
- Освен тези 27-28 момчета, които са с нас, наблюдаваме и още 4-5 имена. Не спираме да ги гледаме, откакто съм на работа в БФС, доста мачове посетих. И за в бъдеще ще продължим така. За съжаление тренировъчен процес почти няма да има и ще разчитаме главно на моментната форма на футболистите.
 
Как ще избиете от главите им това 1:7 от Дания, за да може да гоните резултати занапред?
- Първо, трябва да им вдъхнем увереност, че това, което имат, могат да го показват на терена.
 
Кое е най-притеснителното нещо, което виждате, преди да се захванете със същинската работа?
- Най-притеснителното е, че негативите са страшно големи, че този отбор не е постигнал нищо, че няма качествени футболисти... Предварителното впечатление, което се е създало през годините, което може би е донякъде и основателно. Но аз смятам, че този набор 1995-1996 има доста добри футболисти за възрастта си. Определено моето желание е с тези момчета да постигнем нещо, което скоро не се е случвало - класиране.
 
Тоест няма да има оправдания, че няма материал?
- Никога няма да се оправдая с това нещо и в кариерата си не съм го правил. Винаги съм смятал, че треньорът и футболистите са едно цяло и оправдания не трябва да има.
 
Какво предизвикателство е да поемете младежкия национален тим?
- Като се върна назад в кариерата си от първия ден, в който съм треньор, абсолютно никъде не е било лесно. Никъде не е било безоблачно и слънчево
дори и в Левски, когато трябваше да поема нещата, те бяха доста тежки. Имам богат опит в това отношение - в тежки ситуации, в изграждане на нови отбори. Надявам се да имам и късмет. Искрено желая да се разсеят тези облаци около младежкия национален отбор.
 
Преди време Любо Пенев използва метафората, че националният е като залепена на дъното ютия. В момента младежите се намират в идентична ситуация. Ще може ли и вие да ги отлепите?
- Имаме идея как да стане отлепянето. Но въпросът е как ще го постигнеш. Надявам се с общи усилия -треньори и футболисти да покажем най-малкото дух. Смятам, че ако успеем да го направим, ще заиграем и по-силно. Има момчета, които нямат добри спомени от последните квалификации, но ще опитаме да го променим. Реално, щом сме в последна урна при жребия, значи ни броят за аутсайдери, точно това искам да се промени. Това трябва да се промени и в мисленето на момчетата, че не са най-слабите футболисти в Европа, а имат качества. Искам да станем отбор, който да може да се мери с големите. Проблемът ни не е на сто процента в главите, а и в тактическата дисциплина. Виждате как играят Франция, Германия и Испания - спазват перфектна постройка от първата до последната минута.
 
Винаги основна тема на разговор е било обслужването на различни интереси и налагането на дадени футболисти. Усещате ли вече натиск и има ли лобиране?
-До момента не е имало натиск кого да викам и кого не, а и не мисля, че ще има. Няма нито един от повиканите, който да не играе в клубния си отбор. Тук ще разчитаме на моментната форма на футболистите. Зависи най-вече от това дали играеш и колко Време. Борислав Михайлов и хората от Изпълкома са ми дали пълна свобода да избирам хората, с които ще работя.
 
Как ви се струва положението в Левски и има ли лъч на надежда за подобряване на нещата?

- Мисля, че не трябва да давам мнение в този момент. Има хора, които трябва да си решават нещата В клуба. Трудно мога да кажа дали ще стане по-добре. Докато аз бях треньор, се налагаха млади момчета. Може би сега се търсят бързи положителни резултати или има друга причина. Смятам, че докато бях начело на Левски заедно с Топузаков, дадохме шанс на младите момчета да се докажат и те го направиха. Имаше и резултати.  

Каранга: Няма да се откажа, докато не стана шампион с ЦСКА

Бразилецът е мотивиран да донесе обратно титлата при "армейците"

Меси каза до кога ще играе

Пространно интервю на аржентинеца за Big Time podcast

Илиан Илиев: Трябва да поощряваме и малкото добри неща

Вижте какво каза националният селекционер след прибирането в България

Везенков: В НБА ме подценяват

Българинът призна, че в Барселона не е получил добро отношение

Помощникът на Илиан Илиев: Потенциалът на футболистите е по-голям

Вижте какво каза Петър Костадинов

Лечков: Борислав Михайлов бе удобният виновник

Вижте какво още каза героят от САЩ 94

Божинов: На Гонзо няма да му е лесно, но нещата ще се получат

Бившият национал на България вярва, че новият президент на БФС ще се справи със задачата

Младият треньор на Германия обясни важен ли е опитът в националния отбор

Кой може да опази Мбапе?

Джони Велинов: Искам отново да видя ЦСКА шампион

„Българското първенство в момента разполага с много добри вратари“

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки