ЦСКА ще търси правата си във ФИФА по случая с Да Коща и го заплаши със спиране на правата му

Ръководството на ЦСКА публикува декларация в официалния сайт, в която индиректно призна, че Фелипе Да Коща явно няма намерение да се връща в ЦСКА и следващата дестинацията е Левски. "Червените" декларариха своето намерение да да потърсят правата си във ФИФА по случая с разтрогналия договора си футболист, като заплашиха играча със спиране на правата му за 4 месеца.

ЦСКА ще търси правата си във ФИФА по случая с Да Коща и го заплаши със спиране на правата му

Ръководството на ЦСКА публикува декларация в официалния сайт, в която индиректно призна, че Фелипе Да Коща явно няма намерение да се връща в ЦСКА и следващата дестинацията е Левски. "Червените" декларариха своето намерение да да потърсят правата си във ФИФА по случая с разтрогналия договора си футболист, като заплашиха играча със спиране на правата му за 4 месеца.

По информация на Novsport.com Да Коща е момента чака единствено произнасянето на Апелативната комисия към БФС, след което ще подпише с Левски. Португалецът е минал в събота медицински прегледи на "Герена". Интересно е обаче какъв договор ще подпише той, след като в Левски максималното заплащане на играчите е 8000 евро на месец без премиите, а офертата на ЦСКА към момента е точно такава.

Предлагаме ви пълния текст на декларацията на ЦСКА без съкращения и редакция:

По повод на прекратения от Арбитражната комисия на БФС договор на португалския футболист на ЦСКА Фелипе Да Коща, ръководството на ПФК “ЦСКА” ЕАД, след проведени консултации със своите юристи, заявява следното:

1. Фелипе Да Коща няма основателна причина да прекрати договора си с ЦСКА.

2
. Практиката на Камарата за разрешаване на спорове на ФИФА показва, че основателна причина за прекратяване на договор може да бъде неизплащането на повече от четири заплати от клуба. В случая с Да Коща ЦСКА единствено се е забавил с изплащането на заплатата му за ноември с 3 дни, тъй като тя е станала дължима на 5 декември, а футболистът си е заминал за Португалия на 8 декември. Поради отсъствието на футболиста от страната за Коледните и Новогодишни празници, същият е бил надлежно уведомен чрез адвоката си за възможността да получи дължимите си възнаграждения на касата на клуба след пристигането си в БългарияОтново според практиката на ФИФА, само закъснение за изплащане на заплата, което е продължило повече от месец и половина, може да се счита за неизпълнение на финансовите задължения на клуба.

3. Без да подлага по никакъв начин под съмнение обективността и независимостта на Арбитражната и Апелативната комисии на БФС по принцип, в конкретния случай с Да Коща, ПФК “ЦСКА” ЕАД има съмнения за оказван натиск върху техни членове и затова предпочита да потърси правата си пред Камарата за разрешаване на спорове на ФИФА. Същата е компетентен орган да потвърди отсъствието на основателна причина за прекратяване на договора и да определи финансовите и спортните последици от прекратяването, поради наличието на международен елемент – футболист и клуб са от различна националност.

4. ЦСКА няма да обжалва прекратяването на договора на Да Коща пред Апелативната комисия на БФС в този конкретен случай, поради вече изложените по-горе причини и за да не компрометира или повлияе по някакъв начин на претенцията си пред Камарата за разрешаване на спорове на ФИФА.

5
. Ръководството на ЦСКА счита, че футболистът е бил подведен за възможността да прекрати едностранно договора си с ЦСКА без финансови и дисциплинарни последици за него самия и за клуба, с който евентуално би подписал следващия си договор. Съгласно разпоредбите и практиката на ФИФА на футболист, прекратил договора си без основателна причина, се налага забрана да участва в официални срещи за период от 4 месеца, а новият му клуб се счита за отговорен за изплащане на обезщетение наравно с футболиста, независимо от реалното му участие в предизвикването на прекратяването на договора.

В резултат на гореизложеното, ръководството на ПФК “ЦСКА” ЕАД заявява категоричното си намерение да защити правата и интересите на клуба по случая пред компететните международни органи, като същевременно не се поддава на натиск и устоява европейските ценности и етика при разрешаването на възникналия спор. Въпреки създалата се неприятна ситуация, за която клубът е убеден, че няма вина, ЦСКА продължава да цени професионалните качества на Фелипе Да Коща и затова оставя в сила офертата си към него за подписване на нов договор, която той би могъл да приеме до края на работния ден във вторник 13.01.2009 г., пише официалният сайт на клуба.

Ники Михайлов и Живко Миланов минаха изпити на "Герена"

На двамата им предстои дипломиране в Национална спортна академия "Васил Левски"

БФС поздрави Етър за вековния юбилей

Ето какво написаха от централата

Билетите за ЦСКА - Левски вече са в продажба

Пропуските за Сектор "Б" и "Г" са по 10 лева

Етър е вековен!

Легендарния клуб на Велико Търново днес празнува 100 години

Левски и ЦСКА в дерби и на трансферния пазар

Чинонсо Офор от Арда е привлякъл вниманието на двата отбора

Лудогорец е на 90 минути от нов финал за Купата на България

Разградчани изковаха солиден аванс от 3:0 срещу Хебър в първия мач и реваншът изглежда протоколен

Бабич даде почивка на Полонски, за да го съхрани за следващите мачове

Не контузия е причината за смяната на халфа срещу Черно море

Емил Велев: Левски трябва да иска много повече победата

Бившият наставник на "сините" коментира предстоящото последно Вечно Дерби за сезона

Левски U14 разби конкуренцията и стана шампион 3 кръга преди края

Отборът на Георги Коруджиев свърши отлична работа

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки