Тръст „Синя България”: Не е изключено да откажем членство в УС на Левски и да се върнем в начална фаза

Иво Тонев каза, че все още не е взел решение дали да участва, разкри Васил Колев

Тръст „Синя България”: Не е изключено да откажем членство в УС на Левски и да се върнем в начална фаза
Тръст „Синя България” обяви, че ще разгледа в понеделник вечер протокола от Общото събрание на Левски, за да прецени дали договорките с мажоритарния собственик на „сините” Тодор Батков за промяна в управлението на клуба са спазени. Най-вече на тази база сдружението, което беше създадено в началото на 2014 г., ще прецени дали да приеме поканата за членство в Управителния съвет на клуба.
 
Миналата седмица Батков още веднъж заяви намерение да даде 15% от акциите безвъзмездно на тръста „Синя България” срещу 1 милион лева.
 
По този въпрос председателят на тръста Васил Колев заяви днес на пресконференция:
 
„Имаше очаквания нещо радикално да се случи на това Общо събрание, а то беше просто една процедура, която поставя началото на възможността за преговори с Левски. Ние още в началото на август също поставихме началото да водим разговори, защото получихме зелена светлина от УС на тръста. Общото събрание вече дава възможност да комуникираме вече с Левски, собственика на Левски и ПФК Левски. Определено формулата - има 1 млн. лв. и срещу тях се получават някакви акции - това не е нашата формула за отношения с ПФК Левски. Това няма как да се случи по този начин. Той може да има всякакви думи, но в едни преговори има две страни.”
 
„Докъде сме стигнали? Ние все още не сме членове на УС на Левски. В момента сме на етап на това, че имаме предложение да станем членове на УС на Левски. Това предложение се изразява в едни документи, които ние трябва да подпишем, както е по закон и процедура, ние още подпис не сме положили, не е сигурно и че ще положим. Защо? Защото в четвъртък на нашия УС решихме, че това може да се случи, само ако ние бъдем запознати, че са направени промените в устава на Левски, които ние договорихме с г-н Батков. Затова ние искаме да видим протокола от Общото събрание. Този протокол ни е даден преди час. Ще имаме довечера извънредно заседание на УС, на което нашите юристи г-н Шекеров и нотариус Камен Каменов ще видят дали промените, които са предложени, са във вида, който ние искаме, и дали този УС има най-общо казано поле за действие, осигурено от този устав да управлява Левски. Имаме известни съмнения. Видяхме едно листче, което на този етап не можем да сме сигурни, че всичко е ОК, така че не е изключено да отхвърлим тази покана и да се върнем в начален етап.”
 
Друг представител на тръста хвърли светлина около въпросния 1 милион лева, който „Батков непрекъснато повтаря”.
 
"Той обяви една цифра, че бюджетът на Левски следващата година ще бъде 8 млн. лева. Ако приемем, че е така, има предвид разходите, които клубът трябва да направи през 2015 г. Две части – срещу определени разходи, той трябва да има 8 млн. приходи. Ако ние станем членове на този УС и прехвърли 15% (за нас не са от толкова голямо значение), нашата първа и основна задача е тази промяна в управлението на Левски. Идеята е Левски да започне да печели повече. Приходната част да е достатъчно висока, за да може Левски да покрие разходите. Ако ние намерим начин, то нито феновете, нито Батков ще трябва да дава. Затова говорим за промени в устава, за да може този УС да може да започне да работи.”
 
„Ние в никакъв случай няма да се ангажираме с една конкретна сума. Ние ще се ангажираме с подобряване на управлението, така че и Батков да не дава определена сума, а дружеството само да се издържа. Ако се стигне дотам, че има дупки в бюджета, тогава ние ще поемем ангажимента наистина да покрием тази дупка в рамките на тези 15%.
 
„Нашата идея е не Левски да зависи от определени хора, а да влязат истински левскари. Нашата идея е да има 20-25 или 50 хиляди фенове на Левски, които със значително по-малка сума да осигуряват, но преди всичко самият клуб да работи достатъчно добре.
 
Отговор на въпроса, какви промени тръстът е предложил в устава на Левски, даде Петър Шекеров:
 
„Всичко това, което тръст Синя България е говорил с г-н Батков като мажоритарен собствен и нашето желание да се промени сегашното състояние в управлението на ПФК Левски, а именно този УС, който съществува и съществуваше, неработещ и невземащ решения е да се преобразува в един работен орган, който взима съответните управленски решения и да се извършва практически оперативното ръководство на клуба, защото не е работа на собственика да го прави с едно дружество в двустепенна схема на управление.”
 
„Собственикът е едно, органите на АД са нещо друго. Собственикът е и член на Надзорния съвет, който осъществява контрола върху работата на УС и по закон може да го сменя, когато реши. До този момент УС не действа по ред причини и практически не изпълнява своите функции. И ние тръгнахме оттам, когато разгоряхме с г-н Батков, да направим този орган работещ. 2 квоти поискахме, които са предложени от мажоритарния собственик, 2 фенски квоти, които е договорено да бъдат тръстът и НКП и 3 експертни квоти, които са за хора професионалисти, управленци, хора, които разбират от бизнес и управление да участват в този УС и в този си вид и тази структура той да работи. Ние бяхме предложили и сме предложили на Батков преобразуването на двама акционери в капитал, каквото е изискването на УЕФА за финансовия феърплей. Това всъщност е основната тема на това общо събрание, след Нова година ще се види как капиталът на Левски се увеличава с вземането на тези двама акционери – Батков и „Дигерасо Лимитид”, едно дружество с регистрация в Кипър, представя се в България от г-н Тодор Батков, но не се знае кой стои зад него. Най-важните наши изисквания в тази връзка е освен промяната на броя на членовете от 5 на 7, е начинът, по който се вземат решенията. Вместо 4/5, което е ненормално, искахме мнозинство. Ние поискахме този УС да се събира на два месеца. И да бъдат избрани двама негови членове, които подписват всички договори и осъществяват взаимоотношенията с трети лица, като те да са само заедно. Ние ще се борим единият от тези членове да е тръст Синя България.”
 
Ние поискахме важна промяна в устава със смяна, премахване, преназначаване на старши треньора на мъжкия отбор, директора на ДЮШ да се вземат с квалифицирано мнозинство. Иначе в двустепенния начин на управление Надзорният съвет взема решение да смени когото поиска от УС. Ако решенията не се нравят на собственика, той винаги може да смени всеки член. Тук е въпросът, че ние смятаме, че начинът на управление на Левски трябва да се промени. Просто думата на феновете трябва да се чува. А чуването е един от механизмите.”
 
Батков ни е казал, че тези 15% ще ни бъдат дадени безвъзмездно, въпросът е, че ние ще поемем някакви конкретни ангажименти, в частност финансови, дали ще е 1 милион или половин милион, това е нещо съвсем различно.”
 
Васил Колев разкри, че Иво Тонев все още не е взел решение дали да участва в новия Управителен съвет, въпреки че миналата седмица Тодор Батков обяви, че има съгласието на Тонев.
 
Предстои среща с председателя Иво Тонев, той каза, че все още не е взел решение дали да участва в УС, иска да си изчисти някакви неща в своята глава. Той и Батков трябва да предложат хора експерти, които да влязат в тези три квоти.”
 
Както е известно, тръстът и Левски трябва да основат съвместно дружество (с по 50%), което да поеме изцяло управлението на маркетинга, мърчандайзинга и медиите на клуба.
 
Хората от тръста дадоха конкретни примери за лошото им състояние.
 
„Трябва да уточним финансовите аспекти. Трябва просто да намерим формулата, при която да са задоволени интересите на Левски и на самото дружество, не на тръста. Става дума за едни парични потоци, които да се движат между двете страни. Това е най-сигурният начин да се намерят средства, а не да разчитаме на продажбата на Божидар Краев.”
 
Член на тръста разкри, че дори в момента в официалния магазин на Левски нямало екип на представителния отбор. И по този начин деца, които искат облекло на любимия тим за Коледа, не могат да го получат от своите бащи.
 
Екипи на Левски няма в магазините на футболния клуб, елементарен пример какво е състоянието на тази сфера маркетинг и мърчандайзинг.”
 
Наскоро тръстът покани Цървена Звезда за контрола, но сръбският тим отказа заради проверка с Удинезе.
 
Вече сме започнали преговори с други отбори за догодина, за да може да се събират средства; да може феновете да се включват за събиране на средства, когато това е необходимо.”
 
Освен трансфера на Вутов в Удинезе, Левски не е взел един лев от друг футболист, който да отиде в друг отбор от А и Б група. Това говори за лошо управление и загуба на 1 млн. лева за издръжка на ДЮШ.”
 
Васил Колев разкри, че след Нова година ще бъде създаден т.нар. бизнес клуб за членство в тръста на по-заможни левскари. То ще струва 1000 лв. годишно.
 
„Ако имаме 200 такива човека (на юбилея имаме 102 такива дарители), това са 200 000 лв. подобно е устройството на Панатинайкос.”
 

В заключение Колев каза: „Оптимист съм, че ние сме готови да свършим работата, която трябва да свършим. Но не мога да предвидя как ще се държи г-н Батков, дали ще успеем да се видим, дали сега ще започнем преговорите, дали след празниците. Трябваше да е миналата седмица, той беше ангажиран. Предполагам, че в оставащите работни дни ще можем е да се видим. Навръх Коледа ние ще се видим с него, защото това, което се случва с Левски, е много по-важно от едни празници, които ги има всяка година и са време за почивка. Това, което няма да позволим да се случи, е ние да бъдем използвани от Батков да си заздрави позициите в Левски и по някакъв начин да неутрализира недоволството отстрана на феновете. Има проект за избирането на г-н Баждеков за финансов представител. Това е чудесно. Но за да реши нещо УС, той трябва да се събира. Затова е избран този УС. Левски вероятно ще обяви днес или утре нов треньор. Ако този УС работеше, ако това беше УС на Левски и беше вписан, Левски не може да обяви никакъв старши треньор, защото по устав на самото дружество, това трябва да се избере с 6/7 от членовете. Това не може да го избере нито собственикът по телефона или по терена, ходейки, нито спортният директор. Не може институцията треньор на Левски да зависи дали някой с някого се е видял, разговори по телефона и т.н. В Англия има конкурси, на когото се явява Моуриньо. Не ги решава Абрамович, а УС на Челси, така нареченият борд на директорите. Всички смятат, че който дава парите, той поръчва музиката. Дори и Абрамович да се е разбрал с Моуриньо, това трябва да е одобрено от Борда на директорите. Аз съм далеч от мисълта, че Бактов живее с мисълта, че хората не са работили в дадения УС и може да ги сменя. А след като ние плащаме, ще бъдем части от музиката. Ако идеята е да се върнем на началната точка, ходът ни ще бъде г-н Батков изцяло да се раздели с Левски, съвсем сериозно го казвам. Ако синята общност е недоволна, то ще иска само едно, а то е да се отстрани г-н Батков от клуба.” 

Заги: Сега ще разчитаме на Левски

Треньорът на Славия коментира загубата от Крумовград

Станислав Генчев: Няма как да не съм доволен

„Показахме, че искаме в челната шестица“

Серкан Юсеин: Заслужено победихме Славия

„Още не е ясно, чакаме следващия мач на ЦСКА 1948“

Христо Янев: Надеждата остава, ще се борим

Треньорът на Ботев (Враца) призова за феърплей

Светльо Петров: Играхме силно, дори с човек по-малко

Треньорът на Етър коментира загубата във Враца

Левски ще реши бързо мача с Берое

Вижте подробности

Босът на Локо Сф: Какви италианци, какви нови собственици?

„Смешна работа! Стига фантасмагории“, отсече Иван Василев

ЦСКА показа уникални записки от равенството с Интер през 1967 година

Вижте ги

Себастиан Вия проговори за трансфер, иска най-доброто за Берое

Вижте интервю с новата звезда на старозагорци

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки