Левски си има Гонзо и не му трябват врагове

За това имат вина и феновете, които го карат да се чувства недосегаем

Левски си има Гонзо и не му трябват врагове

Преди година по същото време във футболен клуб Левски започна да тече така наречената нулева година. В тази година трябваше да се положат темелите на един нов, силен Левски. Или поне такава беше първоначалната идея на Георги Иванов, наричан гальовно от народа Гонзо. През сезона след малкото успешни мачове на Левски Иванов не пропускаше да припомни първоначалния си гениален план. Който според него вървял успешно през различните етапи. Особено успешно след иначе малко случайната победа над Лудогорец на „Герена".

Тогава на Гонзо му се привидя новия силен Левски. Месец по-късно видението се изпари.


И годината освен нулева се оказа и провалена. И то не защото Левски няма пари и Батков е приключил курса. Годината бе провалена в спортен план. За което отговорност изцяло носи Георги Иванов. Който вече 6 години не е футболист и не вкарва кървави голове на ЦСКА. И само изключително маргинилизирана общност може да изтърпи неговия тотален провал. Защото спрямо стандартите на Левски Иванов е най-проваленият ръководител в цялата история на клуба. Не заради външни обстоятелства, а заради липсата на всякакъв самоконтрол при правенето на кадрови грешки. Вероятно затова имат вина и феновете, които го карат да се чувства недосегаем. И със сърце и душа подкрепят безумията му!

Но фактите съвсем не говорят в негова полза. Забравяме предишния му период в Левски, в който клубът не спечели абсолютно нищо. Взираме се само в последната една година. На 24 май Георги Иванов се върна триумфално от Варна. Превърна се в главното действащо лице по време на празника на 24 май. 35 хиляди левскари тогава аплодираха не само славното синьо минало, но и предстоящото бляскаво бъдеще, което те свързваха точно със завръщането на големия любимец. Защото Георги винаги ще си остане големият любимец. По това спор няма!

Празникът отмина, започна работният процес, в който Георги се инвестира напълно. Такава е поне легендата. Оказва се обаче, че го кара на принципа „луд умора няма", а и файда за Левски няма.

Първата му селекция бе съгласувана с очаквания тогава нов треньор Станимир Стоилов. Макар и нещата с треньора да не се получиха, както често става с Иванов, играчите пристигнаха. Все налични бивши левскари - Балтанов, Домовчийски, Сърмов, Минев, Стойчев. Впоследствие изпълнителният директор се развихри и привлече половин дузина чужденци, сред които и някои абсолютни недоразумения. Третата вълна бяха странни трансфери като тези на Радослав Димитров и Кунчев.

Съвсем видно е, че през миналото лято бе извършена мащабна селекция, която трябваше сега да се е превърнала в сериозен отбор. Количеството да премине в качество и да има налице облик.

През зимата имаше втора селекция

Не толкова мащабна, но все пак пет човека са половин отбор. Тази селекция също изцяло е в актива на Георги Иванов поради причината, че Стойчо Стоев пристигна късно и само формално одобри новите играчи. За Стойчо така или иначе ситуацията бе заварено положение и той си даваше сметка, че ще работи с наличния персонал. Но Гонзо ги бе привличал и одобрявал. Той беше свършил цялата работа. Уви, отново по неговия си начин.

Ето какво произлезе от двете селекции на Левски, след които трябваше да има силен отбор, който според думите на самия Гонзо да е в неспирен възход през следващото лято. Това, сегашното лято! От първата му селекция останаха Стойчев, Минев и двамата испанци. Безспорно Аниете е успех, останалите е спорно каква класа придават на отбора.

От втората селекция остава само вратарят Йоргаче-вич. Левски е със следните въ-пиющи липси - десен краен защитник, двама централни защитници, стабилен опорен халф, поне едно крило и централен нападател. Поне шест нови играчи трябва да дойдат и през това лято.
За същия период на отделни партиди бяха бракувани следните футболисти - от взетите преди завръщането на Гонзо вече си заминаха Пламен Крумов, Мирослав Иванов и Антон Огнянов. Това очаква в най-скоро време напълно ненужния Стефан Велев. Прохаз-ка, който се върна при Гонзо и все пак свърши някаква работа, вероятно сам ще си тръгне. Белаид и Пламен Илиев вече са минало. Гаджев е енигма, преди пет години самият той констатира, че иска да се развива в по-голям отбор, но такъв отбор така и не го пожела. Вечно остава за още един сезон! Но в интерес на истината той е най-класният футболист на Левски.

Ето я обаче присъдата: От привлечените през миналото лято и по-късно вече не присъстват Наумовски, Кунчев, Ради Димитров, Балтанов, Ама-ри. Тръгват си също така Луис Педро и Домовчийски. Трудно може да се повярва, че контузеният Сърмов тепърва ще стане основна фигура. От втората селекция като брутален провал може да се приемат трансферите на Гикие-вич и Нину. Абди е под въпрос, Александров няма какво да го коментираме. Тук трябва да се напомни, че при завръщането си на „Герена" Гонзо направи първо разчистване. Така за има-няма година му се събират повече от 20 прелетни птички, прелетели през столичния квартал „Подуяне". На този етап след една година плодотворна работа по изграждането на новия, силен Левски, сините на практика са без отбор.

Аниете всеки момент може да потегли. За Гаджев стана въпрос. Веско Минев е на 35. Вратарчето също е на години и въобще не е някаква класа. Борко Стойчев не решава проблемите в центъра на защитата. Божидар Краев вероятно ще бъде продаден. Какъв всъщност отбор направи Гонзо през тази година!?

Не трябва да се забравя, че той замрази развитието на Мисяк, братята Цоневи, Ора-чев и всички останали юноши. Постави ги въw фризера, защото не били готови за големия футбол. А тези, които ги привличаше на килограм, сигурно ставаха!?

Изводът е, че на Левски не му трябват врагове, достатъчен му е сегашният изпълнителен директор, който винаги е готов да стане и треньор. Който така и не разбра, че да си любимец означава преди всичко отговорност. А при него е само пози и нелепи обяснения!

Жаклин Михайлов, в-к "Тема спорт"
Щангите превъртяха играта! Върнаха загробил ги президент

Коджабашев почти уби спорта си през 2008 г., сега може да го довърши

Кои са големите губещи от Конгреса на БФС

Венци Стефанов, групичката на Бербатов, Градев и Руди Гела няма да липсват на никого

Барби, пак ли кръв?

Депутатите да инсталират Бербатов за пожизнен президент на БФС със закон

Гонзо спечели титулярното място в може би най-важния мач

Често пренебрегван в националния отбор за сметка на Бербо, Иванов сега е президент на БФС

Защо Бербатов не получи доверието на клубовете

Вижте причините

Шампион пред отказване: ММС няма адекватна политика, при Кралев беше друго

Разказът на Йордан Колев, който се бие за България и все още продава мартеници

Невъзможният избор 7: Най-нелепата кандидатура

Ето какво представлява неадвокатът Георги Градев

НЕВЪЗМОЖНИЯТ ИЗБОР 3: Ще стане ли Гонзо президент на БФС

Вижте кандидатурата му

Левски и ЦСКА продават най-скъпо

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки