Весела Лечева и Цеко Минев дадоха старт на пилотния проект “Научи се да караш ски”

Президентът на Българската федерация по ски Цеко Минев и председателят на ДАМС Весела Лечева дадоха официален старт на пилотният проект “Научи се да караш ски” днес на пистата пред хижа “Алеко”.

Весела Лечева и Цеко Минев дадоха старт на пилотния проект “Научи се да караш ски”

Президентът на Българската федерация по ски Цеко Минев и председателят на ДАМС Весела Лечева дадоха официален старт на пилотният проект “Научи се да караш ски” днес на пистата пред хижа “Алеко”, предаде репортер на Novsport.com.


В обучението, което ще се извърши в рамките на 4-дневен интензивен курс в периода 15.12.2008 – 28.03.2009 от водещи специалисти на “Витоша ски училища” ще вземат участие 3 500 ученици от І до ІV клас от София. 150 от най-добре представили се деца ще се състезават на 28 март помежду си. Първите 20 от тях ще посетят за награда известния ски курорт Сен Мориц по време на пролетната ваканция на разноски на Международната федерация по ски и на БФСки.

Проектът се реализира от нашата федерация по ски в партньорство с Държавната агенция за младежта и спорта и Регионалния инспекторат на МОН София-град. ДАМС е осигурила безплатното обучение на децата по проекта. Инициативата е част от големия проект на Международната федерация по ски “Да върнем децата в снега”.

„Витоша е изключителна природна даденост за София и мисля, че неизползването и досега само може да тежи на съвестта на всички нас. Затова мисля, че този пилотен проект, който направихме с помощта на ДАМС и Регионалния инспекторат на МОН е само началото. Но вие знаете, че в едни такива курорти и в едни такива ски зони, децата, които са бъдещето на България, вървят ръка за ръка с високия спорт”, сподели Цеко Минев след стартирането на проекта.

„За да има нормални ски клубове, които да подготвят бъдещите състезатели, трябва да се почне именно от децата, но за да се случи всичко това, трябва да има нормално изградена инфраструктура на тези курорти. За добро или за лошо, в България вече има един такъв пример и той е Банско. Най-големите пречки са неразбирането на същността на проблема и тотално объркания план за управление на Витоша, който въобще не отговаря на изискванията и условията за развитие на планината”, допълни той.

„Спортната инфраструктура е бъдещето на планината, както виждате, никой не иска да прави казина и барове”, завърши президентът на БФСки.



 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки