Порточанов: Скандалите в БФС са въпрос на време

Христо Порточанов, досегашен член на Изпълкома на БФС, взима думата за последен път преди конгреса на футболния съюз. Порточанов участва онази вечер във футболния дебат по БНТ, а вчера доразви мнението си пред "7 дни спорт".

Порточанов: Скандалите в БФС са въпрос на време

Христо Порточанов, досегашен член на Изпълкома на БФС, взима думата за последен път преди конгреса на футболния съюз. Порточанов участва онази вечер във футболния дебат по БНТ, а вчера доразви мнението си пред "7 дни спорт".

Господин Порточанов, какво смятате за дебата по БНТ?
- Очаквах по-конструктивен диалог, повече обективност и откровеност. Вместо това повечето от участващите се бяха спекли, други пък убеждаваха, че в изпълкома има място за шефове на футболни клубове, което е пълна глупост. За капак на всичко взе да се обсъжда някаква дузпа в мач от "Б" група!? Направи ми впечатление, че според социологическите проучвания 70% от запитаните не одобряват вкарването на шефове на футболни клубове в изпълкома. Ето, дори и обикновените хора са наясно, че това е конфликт на интереси. Питам - защо например Коко Динев не се спряга за бъдещ член на изпълкома? Човекът дава пари за Вихрен, строи база, на която дори не е собственик. И ще ви отговоря - защото е умен човек и е наясно, че мястото на футболните президенти не е там.

- Казахте, че ще се получи конфликт на интереси. Възможно ли е бъдещите шефове на клубове в изпълкома да се изпокарат помежду си?
- Твърде е вероятно, тъй като всеки ще тегли чергата към неговия клуб. Едно време като членове на изпълкома с Венци Стефанов се изпокарахме по същия начин след един мач Славия - Нефтохимик. Сега няма да е по-различно, бъдете сигурни. Затова призовах аматьорите - мнозинство сте, изберете тези, които ще работят за вас! Шефовете на големите клубове трябва да бъдат в ръководството на Професионалната лига, а не в БФС. Аз съм "за" да се дадат повече правомощия на лигата при администрирането на първенството.

- Какво ще стане със съдиите, през есента те бяха под ваше ръководство?
- Бяха и след като ги поехме след шестия кръг, скандалите приключиха. Започна да се свири поравно и справедливо. Само че при сегашния конфликт на интереси можете да бъдете сигурни, че отново ще има фаворизирани отбори.

- Разбра се, че вероятно няма да бъдете в следващия изпълком. Кой според вас трябва да се ангажира със съдиите?
- От тези, чиито имена се спрягат по вестниците, нито един не става. Виждам име на човек, който ми дължи пари от десет години насам, и друг, който направи една врътка с много пари от трансфер посредством две офшорки. Такива хора ли трябва да ръководят съдиите? Боби Михайлов ще се превърне в техен заложник. Само се замислете - те са достатъчно богати хора, няма как да ги управляваш. Плюс това в изпълкома има и политици като Камен Костадинов. Нямам нищо против него, но наскоро Бойко Борисов каза, че БФС е заложник на ДПС. И след като лидерът на най-голямата опозиционна сила казва така, следователно в БФС е по-добре без политици.

- Цитирахте закона за конфликт на интереси. Не противоречи ли той с намерението в изпълкома да присъстват съдията Андрей Икономов и шефът на НОИ Йордан Христосков?
- Вижте, аз съм сигурен, че точно те двамата няма да злоупотребят с позицията си в БФС. Познавам ги като честни хора. Но хора като Атанас Фурнаджиев, които достатъчно са се компрометирали като бивши шефове на комисии, нямат място в изпълкома. Освен това заради нарушението на този закон съдът може да откаже да впише новото ръководство на БФС. Какво правим тогава? Очевидно е, че Боби Михайлов има лоши съветници.
- Не съжалявате ли, че вероятно няма да останете в ръководството на БФС?
- Не, макар че исках да продължа това, което започнахме през есента. Вижте, аз не се натискам. И без това всяко пътуване до София ме вкарва в разходи. В чартър на БФС не съм пътувал в последните десет години, а преди това като отговорник за националните отбори съм си плащал всичко, можете да питате финансиста на БФС Тодор Пеев.

- Някои отбори от "Б" група поискаха да се върне старото разделение на Източна и Западна, тъй като сега нивото в двете е твърде различно. Какво бихте препоръчали?
- Според мен "Б" група трябва да бъде единна от 20 отбора, а "А" група да запази сегашния си състав. Клубовете и общините трябва да си оправят базата, такива са изискванията на УЕФА. Чух, че доста клубове от аматьорските групи искат сами да избират шефовете на зоналните централи и правилно. Само че да си шеф на зона, е голям бизнес и затова ги спускат отгоре.

Левски обяви кога пуска билетите за ЦСКА

Двата тима играят на 7 април

Шестима национали на Ботев отново при "канарчетата"

На "Колежа" се готвят за Черно море

ЦСКА плати над 3 млн. лева на НАП

Левски вече не фигурира след длъжниците

Община Пазарджик отпуска пари за заплати на Хебър

Очаква се 105 хиляди лева да бъдат преведени на клуба

Стоичков: Оптимист съм за България

Камата смята, че скоро отборът ни ще се класира за голям футболен форум

Черно море се намира в добра серия срещу Ботев в Пловдив

В последните си девет мача, "канарчетата" имат само две победи

Гонзо избра кой да го наследи в БФС

Кирил Котев ще заеме поста технически директор

Локо Пловдив връща Медвед на Пирин

В момента той е под наем на "Лаута"

Трима национали вече тренират с Левски

Пламен Андреев, Марин Петков и Хосе Кордоба са на линия за Николай Костов

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки