Красен Кралев: Повече от половината в Изпълкома са неадекватни

Красен Кралев е бивш президент, спонсор и главен мениджър на Черно море в периода 1998/2007. Под негово ръководство тимът успя два пъти завърши в шестицата на елита, игра финал за Купата на България и се класира за участие в турнира УЕФА-Интертото

Красен Кралев: Повече от половината в Изпълкома са неадекватни

Красен Кралев е бивш президент, спонсор и главен мениджър на Черно море в периода 1998/2007. Под негово ръководство тимът успя два пъти завърши в шестицата на елита, игра финал за Купата на България и се класира за участие в турнира УЕФА-Интертото. Той е сред основоположниците на футзала в България. Неговият MAG e шампион на България през 2004 г. и първи участник в основните групи на турнира на УЕФА - Футзал Къп. Две години Кралев финансираше и ФК Младост, който за първи път докара титлата по футзал в София през 2006 г. С него разговаряме за предстоящия конгрес на БФС, шампионата в "А" група и държавното първенство по футзал.

 
- Г-н Кралев, какви са вашите очаквания от конгреса на БФС?
- За мен ситуацията е изключително интересна, защото за първи път ще имаме конгрес, в който изборът на изпълком няма да е заложник на предизборни обещания и споразумения, поети от кандидата за президент. Боби Михайлов има възможност да остави отворен избора за членове на изпълком, така че залата да избере тези хора, които са най-популярни и най-полезни за развитието на футбола, а не "куфари, освободени от физическо", посочени от едно или друго лоби. Това ще е революционно за българския футбол решение. През последните години Михайлов показа, че няма алтернатива за президент, от една страна, а, от друга, стана е ясно, че повече от половината членове на изпълкома са неадекватни в поведението си като ръководители на БФС.
 
- Защо Михайлов няма алтернатива за поста?
- Ами, защото просто е добър. Вкара пари във футбола чрез разширяване на броя на спонсорите на БФС и чрез телевизионните права. Докара външна компания "Спорт Файв", която да управлява по нов начин рекламните права на БФС, тръгна да реформира съдийството. Това са най-важните неща в управлението на БФС.
 
- Националният отбор обаче не върви?
- Националите не се представят на нужното ниво, но просто други футболисти нямаме - това сме произвели за последните години. Най-голямата дупка е детско-юношеският футбол, но за това трябва помощ от държавата, а с тия фигури, които управляват ДАМС през последните десетина години, такава помощ е невъзможно да се получи. Михайлов не успя само с избора на добър изпълком, но това може да се коригира на предстоящия конгрес.
 
- Трябва ли собствениците на клубове да влязат в изпълкома?
- Тяхното място е в ръководството на структурата, която менажира първенството. Ако това е ПФЛ, мястото им е там. Ако това е БФС - мястото им е в изпълкома. Лично аз смятам, че първенството трябва да се менажира от ПФЛ. На изпълкома са необходими личности от различни сфери на икономиката и обществения живот, които са в тясна връзка с футбола. Примерно футболът в целия свят е маркетинг и реклама, а няма представител на този бранш в ръководството на БФС. Смятам, че ако председателят на Асоциациата на рекламните агенции Красимир Гергов бъде поканен да участва лично или чрез посочен от него представител на рекламния бранш, всички агенции могат да бъдат впрегнати да работят за развитието на футбола. А това значи пари, много пари за клубовете. Само моята агенция е докарала на БФС през последните 6 години няколко милиона лева от спонсорски договори. Ръководителят на световния футбол Сеп Блатер не е футболист, не е и олигарх - той е специалист по маркетинг. Цял живот е работил като такъв. Уважавам Николай Гигов и Гриша Ганчев например, които са дали много на българския спорт, но е под нивото им да бъдат членове на изпълкома. Когато на една маса за вземане на решения сложиш хора, които дават пари за футбола, и други, които са свикнали цял живот да изкарват пари покрай него, е трудно да се постигне хармония. Защото, когато работодателите и инвеститорите почнат да говорят, на ония, другите, може да им остане само правото да слушат внимателно и да си водят записки. Във футбола винаги е имало две категории хора - едни, които дават пари, и други, които се чудят как да им ги вземат. Тези, които само взимат, най-много искат да са в ситуацията да командват и да раздават акъл на тези, които дават.
 
- Коментарът Ви за първенството в "А" група?
- Първенството е най-интересното от тези през последните години, защото конкуренцията на върха е голяма. Първо, водещите отбори не са в познатата форма, и, второ, има ярко и силно присъствие на отбори като Черно море, Сливен и Черноморец. Те са приятната изненада и правят първенството интересно. Щастлив съм за Черно море, защото изгради сериозен отбор, който може да претендира за нещо повече от място в евротурнирите. Вижда се, че с всяка година отборът показва растеж и подобрява класирането и играта си. Неслучайно Черно море е българският отбор с най-висок международен рейтинг според УЕФА за последния сезон. Като се работи правилно и без бързане, резултатите идват сами. В Сливен и Черноморец също работят правилно - инвестират в модерна база, правят качествена селекция и вече е факт, че имаме 7 отбора, които се борят за местата в европейските турнири.
 
- Накъде върви футзалът в България?
- След няколко седмици сме домакин на европейска квалификация, която може да преодолеем. За първи път изглежда, че ще съберем най-добрите футболисти под националния флаг. Варна и София са градовете, които са водещи в този спорт. Във Варна методическата подготовка е на по-високо ниво. Треньорите също са по-подготвени, докато София разполага с по-широк избор на футболисти. В двата града има и локални първенства, в които участват над 50 отбора. Най-големият проблем е с базата. Ясно е, че финалният кръг от държавното първенство ще се проведе във Варна. Не е ясно дали ще е в Двореца на културата и спорта. Мястото на варненския футзал и на българския футзал въобще е в ДКС във Варна. Лично аз преди години се преборих за получаването на лиценз от УЕФА за провеждането на домакинствата на националния отбор в тази зала. За да се вдигне нивото, трябва да ни допуснат да провеждаме мачовете си от първенството там. Залата е собственост на общината, а не е бащиния на някого. И когато нашите клубове са водещи в спорт, който е по-популярен и от волейбола, и от баскетбола, буди недоумение фактът, че за държавното първенство варненските отбори и публика нямат достъп до това уникално съоръжение.
 
Везенков: Беше странен сезон

Вижте какво каза българинът в НБА

Славиша Стоянович: Никъде не съм виждал фенове като на Левски

"Два пъти си тръгнах обиден от "Герена"", заяви той

Дерменджиев: Още не изстудяваме шампанското

„Цената на Пьотровски трябва да е рекордна за България“

Станислав Иванов: Искам да играя в Реал Мадрид

Крилото на Арда разкри коя е най-голямата му мечта

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

Сестри Стоеви обявиха каква е целта им в Париж

Преди дни българките официализираха квотата си за париж

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки