Пламен Михов: Ако не вземем мерки за развитието на нашите таланти, ще се срамуваме от резултатите

Директорът на ДЮШ на Нафтекс Пламен Михов даде интервю за pfcnaftex.bg, в което говори за успехите на школата на клуба, проблемите в детско – юношеския футбол у нас, както и за интереса от страна на чуждестранни отбори към младите таланти на „зелените” от Бургас.

Пламен Михов: Ако не вземем мерки за развитието на нашите таланти, ще се срамуваме от резултатите

 Директорът на ДЮШ на Нафтекс Пламен Михов даде интервю за pfcnaftex.bg, в което говори за успехите на школата на клуба, проблемите в детско – юношеския футбол у нас, както и за интереса от страна на чуждестранни отбори към младите таланти на „зелените” от Бургас.

 

- Господин Михов, през последните няколко години школата на Нафтекс се утвърди като сериозна марка в детско - юношеския футбол у нас, изпреварвайки с постиженията си отбори като ЦСКА и Левски. На какво според Вас се дължи този възход?

 

 
- Това се дължи най-вече на добрата работа на целия екип в ДЮШ на Нафтекс. Дължи се, също така, и на ръководството, което създава предпоставки за добрата ни работа и е преценило, че ние сме точните хора и че това е точното време, през което ни е дадена възможност да работим. Явно е, че с вижданията и възможностите на целия екип в ДЮШ сме изпреварили другите клубове. Хубавото е, че успехите не са еднократни, за да се говори за случайности, а в продължение на четири години Нафтекс демонстрира превъзходство над всички останали школи и резултатите са факт. Хубаво е, че след постигнат успех екипът ни бързо забравя какво сме постигнали и започва да работи още по-амбициозно и по-мотивирано за първенствата, които предстоят.
 
- Бихте ли ни запознали по-подробно с успехите на ДЮШ на Нафтекс през последните няколко сезона?
 
- През 2005 година формацията набор 1989 г. спечели бронзовите медали в турнира за Купата на БФС. Юношите старша възраст, родени през 1987 г., пък са сребърни медалисти в същата надпревара. През 2006 година имаме две шампионски титли – при децата, родени през 1991 г., и юношите младша възраст, родени през 1989 г. Старшата възраст са бронзови медалисти през същия сезон. 2007 година родените през 1993, 1991 и 1989 г. са носители на Купата на БФС, а родените през 1992 г. – републикански шампиони. Миналата година юношите старша възраст, родени през 1989/90 г., са републикански шампиони, а набор 1991 и 1993 г. са сребърни медалисти. В турнира за Купата на БФС родените през 1994 г. печелят сребърни медали, а тези през 1992 г. – бронзови.  
 
- Каква е структурата на школата на Нафтекс? Колко са възрастовите групи и какъв е броят на младите футболисти, които в момента тренират в Нафтекс?
 
- В школата има десет възрастови групи. Четири от тях са подготвителни, а основните са шест. В основните групи се обучават 150 състезатели, а в подготвителните са около 170. Към момента в ДЮШ на Нафтекс тренират над 300 деца.
 
- След пробите на Георги Терзиев в Сампдория и Нюкасъл сега и друг млад футболист на Нафтекс – Иво Чонгарски бе забелязан от скаути на Емполи. Очаквате ли скоро да се стигне до трансфер в чужбина на някои от младите таланти на Нафтекс?
 
- Интересът към наши състезатели говори за доброто име като цяло на школата на Нафтекс, за доброто име на треньори, ръководство и футболисти. За всички нас, за целия екип в ДЮШ е радостно, че се обръща внимание на продукцията, с която работим през годините. Изминаха четири години и половина, откакто работим заедно с колегите, което е много важно в днешно време и ние ще се гордеем, ако някой от нашите футболисти пробие в класен отбор. Преди това обаче ние трябва да сме убедени, че тези наши състезатели са готови, изградени и могат да играят в чужбина. Предпочитам да не бързаме на всяка цена да продаваме футболист, който още не е напълно изграден. Всеки един от тези състезатели трябва да бъде продаден за цена, след която при един трансфер и играчът, и клубът да могат да кажат, че нашата стока си има добра цена.
 
- Какво според Вас трябва да се промени, за да се вдигне нивото на детско – юношеския футбол в България?
 
- За да се вдигне нивото на детско - юношеския футбол в България, трябва всички клубове и респективно БФС да обърнат много по-голямо внимание на работата с младите. От много голямо значение е подобряването на базите, в които работят детско – юношеските школи. Трябва да се погледне сериозно на кадрите, които работят в детско – юношеския футбол. Те трябва да са добре подготвени и добре платени, а не както досега единствено в България, може би, в школите се изпращат да работят най-слабите и най-ниско заплатените треньори в клубовете. БФС наистина трябва да коригира политиката си относно детско – юношеския футбол, ако иска да имаме добър национален отбор и да сме фактор на европейската и световна сцена. Още сега се коментира, че в националния тим на страната ни играят двама или трима класни футболисти ( Бербатов, Мартин и Стилиян Петрови), но и тяхното време ще отмине и ако не вземем мерки за развитието на нашите таланти, ще се срамуваме от резултатите.
 
- Въвеждането на дублираща група ще спомогне ли за по-лесното интегриране на младите таланти в мъжкия футбол?
 
- Според мен може да помогне, ако наистина в дублиращата група играят футболисти от юношеска възраст и има ограничение за бройката състезатели, които отпадат от мъжкия отбор, за да подсилят дублиращия състав. Защото в момента се получава така, че в повечето дублиращи тимове на практика играят основно футболисти от първия състав. Другото, което трябва да се промени, е дублиращите отбори да играят мачовете си или преди мъжкия тим, или на следващия ден, за да може повече фенове да гледат бъдещето на България.
Каранга: Няма да се откажа, докато не стана шампион с ЦСКА

Бразилецът е мотивиран да донесе обратно титлата при "армейците"

Меси каза до кога ще играе

Пространно интервю на аржентинеца за Big Time podcast

Илиан Илиев: Трябва да поощряваме и малкото добри неща

Вижте какво каза националният селекционер след прибирането в България

Везенков: В НБА ме подценяват

Българинът призна, че в Барселона не е получил добро отношение

Помощникът на Илиан Илиев: Потенциалът на футболистите е по-голям

Вижте какво каза Петър Костадинов

Лечков: Борислав Михайлов бе удобният виновник

Вижте какво още каза героят от САЩ 94

Божинов: На Гонзо няма да му е лесно, но нещата ще се получат

Бившият национал на България вярва, че новият президент на БФС ще се справи със задачата

Младият треньор на Германия обясни важен ли е опитът в националния отбор

Кой може да опази Мбапе?

Джони Велинов: Искам отново да видя ЦСКА шампион

„Българското първенство в момента разполага с много добри вратари“

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки