Матушев: Черноморец (Поморие) е създаден, за да изгражда млади и перспективни футболисти (аудио)

„Да, истина е, че имаме финансови проблеми”, призна бившият наставник на Локомотив (Пловдив)

Матушев: Черноморец (Поморие) е създаден, за да изгражда млади и перспективни футболисти (аудио)
Старши треньорът на втородивизионния Черноморец (Поморие) – Неделчо Матушев, даде ексклузивно интервю за Novsport.com, в което говори за представянето на тима му в Източната „Б” група, целите, амбициите и състоянието на поморийските „акули”.

Господин Матушев, видно е от класирането, че Черноморец (Поморие) прави фурор, с оглед силната група, на какво се дължи това?
Това се дължи на всички, които работим в клуба и най-вече на момчетата, които успяха да възприемат начина, по който искаме да се развива отборът. Ние заложихме на атакуващия футбол и момчетата го възприеха по най-добрия начин и това си дава отражение най-вече на тяхната работа. На това се дължи успехът на отбора на Черноморец (Поморие).

Не вдъхнахте ли именно Вие необходимото спокойствие и не добавихте ли малко класа към отбора, който наследихте?
Всичко това, което трябва, аз като треньор, което съм го изповядвал и в Локомотив (Пловдив) и Локомотив (Пловдив) играеше много атрактивно и нападателно и може би бяхме и най-доброто нападение в „А” група тогава, с най-много отбелязани голове. В момента, ако погледнете таблицата е по същия начин. Черноморец (Поморие) има най-много голове отбелязани. Аз изповядвам комбинативен футбол, с повече контрол върху топката и най-вече да успяваме да доминираме във всяка една среща, с което и да побеждаваме всеки един мач.

Въпреки, че сте в челните места и дори така да завършите шампионата, едва ли ще бъдете допуснати до участие в „А” група, както стана и през юни месец. Какъв тогава е стимулът да продължавате да се борите за по-призово класиране?
Наистина, този отбор е създаден, за да изгражда млади и перспективни състезатели и да им дава възможност да се реализират и да развият своя потенциал. Мисля, че когато се събрахме лятото, всички в отбора разбраха за развитието на самия клуб и аз смело мога да кажа, че в нашия клуб има много млади и перспективни момчета, които успяват да покажат себе си и от там нататък да търсят развитие във водещите отбори. Смятам, че в моя отбор има 4-5-6 момчета, които спокойно могат да играят във водещите отбори в „А” група.

Галин Димов, синът на Диян Петков, който при Хубчев бе запратен на резервната скамейка. При вас изглежда изживява ренесанс, той ли е един от хората, които визирате, че има място в „А” група. Общо взето благодарение на вас ли той разви потенциала си?
Може и така да се каже, това той трябва да го каже. Аз каквото мога като треньор и като философия и в тренировките им давам всичко, така че успях да внуша на много момчета, не само на Галин Димов, така успяха да възприемат начина и подхода и да разгърнат своя потенциал, защото те имат качества и го показват. Ако погледнете обаче и в Локо (Пловдив) – Христо Златински е полузащитник, но вкара за един сезон десет гола или единайсет. Така че Галин Димов също играе на неговата позиция и до този момент успява да схване какво се иска от него на самото игрище и неслучайно той бележи голове, вече 5-6 гола има вкарани от втора позиция. Така че всеки един в нашия отбор до момента успява да даде максимума от своите възможности. А те имат и талант и когато се получи така и доста труд хвърлят в тренировките, резултатите са на лице.

Какви са личните Ви амбиции, при положение, че бяхте старши треньор на тим от „А” с група с добри постижения. Оттук нататък какви са вашите лични амбиции спрямо Черноморец (Поморие) и спрямо личен план?
Моите амбиции са, в който и отбор да съм, всеки мач да излизаме за победа, да показваме атрактивен и футбол, който да се харесва на феновете на дадения клуб, да възприемам визията на дадения клуб и да го развивам. Както и в Локомотив (Пловдив), така и тук на този етап успявам да направя това нещо. Моите лични амбиции са, в който и отбор да съм винаги да играем за победа и най-вече да радваме хората, които идват да гледат отбора. Като всеки треньор и аз търся своето място под слънцето.

Появиха се информации, че имате проблем със заплатите и в този контекст някои състезатели недоволстват и искат да напускат клуба. Това пречи ли на тренировъчния процес и как Вие като треньор се справяте с всичките проблеми, които не зависят от Вас?
Да, така е. И ние като всеки клуб си имаме проблеми и при нас наистина в последно време натежаха доста много. Аз много се радвам, че момчетата успяха да разберат, че те са в този отбор, за да покажат своите качества, да се реализират и да отидат някъде на по-добро място, където ще получават по-добри пари и ще развият още повече потенциала си. Ние сме много добър колектив и всичко това не ни дава отражение на работата и на отношенията ми с футболистите. Може би и заради това резултатите, които имаме се дължат на това, че сме сплотени и работим всички да се покажем и да се докажем, че може отборът на Черноморец (Поморие) може в такава трудна ситуация да направи нещо по-значимо в първенството.

Все пак тази сплотеност не храни семейства, господин Матушев, в смисъл…
Естествено, трудно е, както на мен, така и на тях. Пак Ви казвам много ни е трудно, но ние сме си дали така, както те, така и аз като треньор, да изкараме есенния полусезон. До края ни остават два мача, при това много важни срещу Ботев (Пловдив) и Етър – водачите във временното класиране. Дали сме си дума, че тези два мача трябва да ги изкараме на ниво, а пък след това вече всеки от нас си има договор и правни отношения, които трябва да се решават на друго ниво.

В събота излизате срещу Ботев в Пловдив. Каква е нагласата Ви и има ли шанс Черноморец (Поморие) за победа, като по този начин да помогне на Нефтохимик (Бургас) да кажем?
Ами този мач е като всеки един от останалите, които сме изиграли до този момент. Ботев е отбор с традиции, който иска да се възроди и да намери своето място, където му е в „А” и то на челните места на първенството в „А” група, така че те тепърва започват и аз се радвам, че са намерили хора, които искат да направят Ботев един от водещите. Ние ще подходим към този мач максимално сериозно, отговорно, като във всеки един и ще отидем да покажем, че Черноморец (Поморие) играе един добър футбол и ако успеем да победим.

Следите ли развитието на Нефтохимик, откъдето тръгнахте навремето?
Да, радващо е, че този отбор търси себе си. Дано хората, които са се заели да имат търпение и нужните средства да направят от Нефтохимик страшилище, което беше през 90-те години.

Интервю на Кирил Евтимов
Славиша Стоянович: Никъде не съм виждал фенове като на Левски

"Два пъти си тръгнах обиден от "Герена"", заяви той

Дерменджиев: Още не изстудяваме шампанското

„Цената на Пьотровски трябва да е рекордна за България“

Станислав Иванов: Искам да играя в Реал Мадрид

Крилото на Арда разкри коя е най-голямата му мечта

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

Сестри Стоеви обявиха каква е целта им в Париж

Преди дни българките официализираха квотата си за париж

Гимнастичка от ансамбъла: Трябва да сме по-уверени и концентрирани

Вижте какво каза Маргарита Василева след бронза на Световната купа в София

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки