Рекордните трансфери преди ерата на милионите в Англия

Изминаха 30 години от първия трансфер на стойност над 1 милион лири. Британското издание „Дейли Мейл” предостави на читателите си кратка класация с рекордьорите преди ерата на големите пари

Рекордните трансфери преди ерата на милионите в Англия

Изминаха 30 години от първия трансфер на стойност над 1 милион лири. Британското издание „Дейли Мейл” предостави на читателите си кратка класация с рекордьорите преди ерата на големите пари.





Февруари 1905
г. Алф Комън преминава от Съндърланд в Мидълзбро за сумата от 1000 лири. Централният нападател играе ключова роля в битката на Боро да запази мястото си в Първа лига. Той отбелязва гол още в дебюта си и в 168-те мача, които е изиграл за клуба се е разписвал общо 58 пъти.



Октомври 1928
Дейвид Джак преминава от Болтън в Арсенал с трансферна цена от 10 000 лири. Нападателят е записал два големи рекорда под името си. Не само, че е първият футболист да прекрачи границата от 10 хиляди лири, но е и първият, който се е разписвал на Уембли. Роденият в Болтън таран остава в Арсенал, където реализира 113 гола.



Ноември 1947
Томи Лоутън от Челси в Нотс Каунти за 20 000 лири. Томи Лоутън вече бе вкусвал успеха със съставите на Евертън, Челси и Англия когато Нотс Каунти отвърна на призива за нов рекорд. Нападателят си спечели статута на култов футболист сред почитателите на „Медоу Лейн” със 103 гола в 166 мача.


Март 1960
Денис Лоу от Хъдърсфийлд в Манчестър Юнайтед за 55 000 лири. Лоу е истинска легенда във футбола, поставяйки три трансферни рекорда в кариерата си. Останал запомнен с играта си за „Червените дяволи” Лоу е носител на все още недостижимите 46 гола в един сезон. Той е и съвместен топреализатор на Шотландия с 30 попадения.



Август 1966
Алан Бол от Блекпул в Евертън за 110 хиляди лири. Бол бе най-младият английски национал по време на Световното първенство. Именно представянето на Мондиала му осигури трансфер в Евертън, с които той стана шампион на страната в сезон 1969/70.
 


Март 1970
Мартин Питърс от Уест Хям в Тотнъм срещу 200 хиляди лири. Също световен шампион, Питърс преминава през младежката програма на Уест Хям и става известен с това, че е играл на всяка позиция в отбора си включително и на вратарската. Той става част от двупосочен трансфер, като Джими Грийвс поема към западен Лондон. Питърс прекарва пет години в редиците на „шпорите”, с които печели Купата на УЕФА.
 


Август 1977
Кени Далглиш преминава от Селтик в Ливърпул за 440 хиляди лири. Въпреки рекордната сума, сделката се оказва изключителна за Ливърпул. Шотландецът се превръща в интегрирана част от съставът, който доминира през 80-те години и става първият футболист прекрачил границата от 100 гола от двете страни на границата. Играл над 500 пъти за Ливърпул, води клуба в периода от 1985 до 1991 г и дели топреализаторската позиция за Шотландия с Денис Лоу.
 


Февруари 1978
Гордън Макуийн от Лийд в Манчестър Юнайтед срещу половин милион лири. Един от малкото бранители, които успяват да намерят място в подобна класация. Той и Дон Реви се прочуват с шампионския състав на Лийдс от 1973 г. При подписването на договора си Макуийн изрича знаменитата фраза: „99 процента от футболистите искат да играят за Манчестър Юнайтед, а останалите са просто лъжци”.



Януари 1979
Дейвид Милс от Мидълзбро в Уест Бромич за 516 хиляди лири. Милс стана първият футболист на Великобритания преминал границата от половин милион лири, само месец преди Тревър Франсис да разбие представите за бъдещето на футбола. Той бележи при дебюта си за Албиън. Въпреки високата си цена не получава достатъчно възможности за изява на „Хотърнс”, при което отбелязва 6 гола в 59 мача за три години.
 


Февруари 1979
Тревър Франсис от Бирмингам в Нотингам Форест за 1 150 000 лири. Човекът за един милион. Браян Клоф и Франсис се договарят да фиксират сумата на 999 999 лири, но последвалите данъци я изстрелват далеч нагоре. Франсис се отплаща подобаващо само няколко месеца след това, отбелязвайки победния гол във финала за Купата на европейските шампиони срещу Малмьо.

 

Днес е паметен ден за световния баскетбол

Майкъл Джордан спира със спорта на 16 април 2003 г.

Левски - Напук на всичко!

Пропадането на "сините" продължава, но всичко е точно

И школата на Левски е кръгла нула!

На „Герена“ не могат да се съвземат, след като бившия шеф Йончо Арсов отнесе ценната флашка

Бандата на невинните

На "Герена" няма нито един отговорен за резултатите и дълговете

Футболна еуфория завладява Добрич

Добруджа играе най-важния си мач от 21 години насам

Ще изхвърлят ли съдиите Черно море от тройката

Отношение по темата взеха треньорът Илиев и капитанът Димов

Непостоянството на Костов

Треньорът затвърди стара слабост

Всички червени картони на Роналдо през годините

Португалецът с грозна проява в Саудитска Арабия

Левски отново е тъжна картинка!

"Сините" вече не са опонент на Лудогорец и ЦСКА

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки