Честват един век Ботев с книга и две изложби

Организацията на събития по повод юбилея продължава да кипи

Ботев Пд ще чества 100-годишният си юбилей с издаването на книга и две изложби. Първата част от официалните празненства стартира на 23 февруари от 18,00 часа в библиотека "Иван Вазов" в Пловдив.

 
Тогава ще се проведе премиерата на книгата "100-годишен юбилей - Ботев Пловдив". На 256 страници изданието разказва цялата история на клуба от основаването му на 12 март 1912 година до ден днешен. То включва и над 200 снимки от историята на клуба. Автор на книгата е статистикът на вестник "7 дни спорт" Румен Минков, който е и човекът, спомогнал за определянето на точната дата на основаването на отбора.
 
- Учредителният протокол за създаването на Ботев отдавна е изгубен и може би никога няма да се намери. Много години съм правил опити да го открия, но до този момент те не са успешни. За датата обаче нямам съмнения, тъй като е уточнена с част от хората, които са участвали на учредителното събрание. Ботев е създаден от група ученици в двора на Първа мъжка гимназия в Пловдив след края на учебните занимания на 12 март. Протоколът е предаден на директора, който го придвижва към регионалния учебен инспекторат и министерството, разказва авторът Румен Минков.
 
В книгата са отразени всички важни моменти от вековната история на клуба. Подробно са разработени разделите, отразяващи участието на Ботев във всички първенства и турнири в България, както и международните мачове на отбора от европейските клубни турнири. Има визитки на най-изявените футболисти в историята на Ботев и статистика, обобщаваща в табличен вид успехите на отбора през 100-годишното му съществуване. Специално внимание е обърнато и на отбора на ветераните, женския тим и детско-юношеската школа на клуба. Има и раздел за привържениците.
 
Успоредно с представянето на книгата ще бъде открита и първата изложба, посветена на вековния юбилей. Тя е озаглавена "Печатни издания, отразяващи историята на Ботев". Експозицията ще стои в изложбената зала на библиотека "Иван Вазов" до 29 февруари. В нея са събрани огромна част от печатните източници, отразяващи развитието на клуба през годините. Тя включва оригиналните "листове", издавани от клуба на всеки пет години между 1927 и 1942 година, съдебна регистрация на Ботев от 1933 година с целия набор от документи и заверено копие на протокол №59/1925, с което Община Пловдив предоставя място на Ботев за изграждане на футболно игрище. Това е първият стадион на Ботев, който след това е отнет от клуба и е даден на Спартак Пд. В момента съоръжението до гарата в Пловдив носи името "Тодор Диев". На специални табла ще бъдат изложени и всички печатни календари, пускани от клуба от 1973 година насам. Първият календар е издаден именно в 1973 г. по повод на спечелената балканска купа година по-рано. На финала Ботев се изправя срещу Вардар Скопие (представител на бившата Югославия). Първият мач в Пловдив завършва 5:0 за жълто-черните. В реванша 10 минути преди края тимът губи с 0:4 и е подложен на сериозен натиск, но удържа резултата и грабва отличието.
 
Има списък на всички 2514 официални мача, изиграни от Ботев в първенствата и турнирите, администрирани от футболната федерация от 1924 година насам. Специално внимание е отделено и на треньорите, водили клуба от неговото създаване, като списъкът от 45 наставници започва с легендарния Никола Щерев-Старика и завършва с Милен Радуканов.
 
Втората изложба ще бъде открита точно на 12 март, когато отборът чества своя вековен юбилей. Тя ще включва множество купи, спечелени от Ботев през годините, знамената на отбора, екипите, с които е играл, и фалгчета, разменяни със съперниците.
 
Специално за изложбата ще бъде изработено и копие на Царската купа, спечелена от Ботев през 1929 година. Репликата е направена по поръчка на футболния клуб. Оригиналът на преходната купа се пази в музея на Славия. Специално за изработката на репликата президентът на Ботев Юли Попов е поискал разрешение от Венци Стефанов трофеят да бъде заснет от фотограф и оператор. Материалът е предоставен в бижутерско ателие, където до 12 март трябва да завършат копието на Царската купа.
 
Голяма част от артикулите в двете експозиции също са събрани с помощта на автора на книгата " 100-годишен юбилей - Ботев Пловдив" Румен Минков.

Още от Втора и Трета лига

Берое ще плати 5800 лева, а ЦСКА София 3300 след мачовете за купата

Вижте и кои са отличниците

Той парафира до края на сезона

Както вече писахме пътищата на Ибрям Ибрям със Спартак (Варна) вероятно ще се разделят

Нападателят е малко вероятно да остане в отбора

Интерес към него има и от други клубове

Към него има отново много сериозен интерес, но той е решен да остане в родния си клуб

В клуба са съгласни с наложените им наказания от Дисциплинарната комисия

Вижте какво съобщиха „червените“

Актуално

17:00 29/11 ЕКВАДОР – СЕНЕГАЛ 1:2
17:00 29/11 НИДЕРЛАНДИЯ – КАТАР 2:0
21:00 29/11 ИРАН – САЩ 0:1
21:00 29/11 УЕЛС – АНГЛИЯ 0:3
12:00 28/11 Локо София - Витоша 3:0
12:00 28/11 Камерун - Сърбия 3:3
15:00 28/11 Южна Корея - Гана 2:3

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки