Ивелин Попов: Станимир Стоилов накара всички да проумеем, че да играеш за България е нещо много отговорно

На много погрешен път са хората, които твърдят, че българският футбол страда от липса на кадри. Гледай Ивелин Попов и ще разбереш, че нещата въобще не стоят така. Рядко талантливият капитан на Литекс вече отбеляза първия си гол за националния отбор. С представянето си в предишните мачове Попов дава сериозна заявка да бъде сред основните фигури в борбата за класиране на световното първенство в ЮАР.

Ивелин Попов: Станимир Стоилов накара всички да проумеем, че да играеш за България е нещо много отговорно

На много погрешен път са хората, които твърдят, че българският футбол страда от липса на кадри. Гледай Ивелин Попов и ще разбереш, че нещата въобще не стоят така. Рядко талантливият капитан на Литекс вече отбеляза първия си гол за националния отбор. С представянето си в предишните мачове Попов дава сериозна заявка да бъде сред основните фигури в борбата за класиране на световното първенство в ЮАР.

Два дни преди края на лагера в Турция капитанът на Литекс даде интервю за клубния сайт www.pfclitex.com.
 
- Зимната подготовка е към края си. Как виждате отбора? Готов ли е той за началото на пролетния дял в първенството?
 
- Направихме доста неща. Според мен в момента Литекс играе хубав футбол. Приятен за гледане. Иначе лагерите са тежки за всеки един футболист. Но нямаме право да се оплакваме. Такава ни е съдбата. 
 
- Казвате хубав футбол, но тимът не може да отбележи гол в трети пореден мач?
 
- Не мисля, че това е проблем. Знаете, че има голяма разлика между официални мачове и контроли. Проверките са, за да се даде шанс на всички футболисти. Да се изпробват различни тактически схеми. Виждате обаче по колко положения създаваме в един мач. Помните как играхме срещу шампионите на Русия, Румъния и Хърватия. Прави чест на Литекс, че надигра тези тимове. Пак казвам – головете в контролите не са проблем. Важни са официалните мачове.
 
- Мнозина смятат, че Литекс се е променил към добро заради идването на четиримата нови играчи?
 
- Естествено, че е така. Ивайло и Кишишев са доста опитни. С голям стаж в чужбина. Умни също. Точно от това се нуждаеше нашият отбор. С тяхна помощ вярвам, че Литекс ще преодолее своята слабост да губи точки от по-слаби съперници. За Шандор и Дока също мога да кажа, че са класни попълнения, които се вписаха доста добре в отбора и стила на игра. Знаете, че когато отидеш на ново място, трудно се адаптираш. Този период понякога трае дълго Шандор и Дока въобще не се нуждаеха от време за адаптация. Те се вписаха перфектно. За това роля имаме и ние, останалите футболисти.
 
- Следите ли как се готви конкуренцията Левски и ЦСКА?
 
- Често на ви кажа – от Левски и ЦСКА не се интересувам. Гледам си само нашият отбор.
 
- Треньорът на ЦСКА Димитър Пенев смята, че Черно море е с класа над Литекс. Как ще коментирате това твърдение?
 
- Всеки може да каже каквото иска. Живеем в свободна държава. Не желая да коментирам това изказване. Когато излезем да играем с Черно море, тогава ще се види кой с каква класа е над другия.
 
- Вярвате ли, че Литекс може да стане шампион?
 
- Разбира се. Но е най-важно да го докажем и на практика. На приказки е лесно. Като капитан ви обещавам, че от първия до последния човек в отбора ще се борим до край за титлата и Купата на България. Трябва да ги спечелим, за да има смисъл работата ни.
 
- Как се чувствате на новия пост – чист нападател?
 
- Много добре. Важното е, че зад гърба ти действат хора, с които можеш да комбинираш. Задачата ти става лесна, когато играеш с грамотни футболисти. А и друго – аз съм работник. Какъвто ме сложат , такъв ще играя. Все пак ние сме професионалисти и сме длъжни да изпълняваме задачите на треньора.
 
- Няколко думи за мача с Швейцария, в който отбелязахте първия си гол с националната фланелка?
 
- Това беше полезна проверка за нашия отбор. Видя се , че само за два дни Станимир Стоилов накара всички да проумеем, че да играеш за България е нещо много отговорно. И когато го правиш, трябва да се раздаваш на сто процента. Лично моето мнение е, че бяхме по-добрият отбор от Швейцария. Имахме стил, направихме доста хубави атаки, комбинирахме. Добре изнасяхме топката.
 
- Вярвахте ли, че ще вкарате гол?
 
- Когато играя като краен нападател, съм двойно по-мотивиран. Постоянно търся гола. Когато много искаш да вкараш, съдбата ти се отблагодарява. Както стана в Женева.
 
- Какво е да си партнираш с Димитър Бербатов?
 
- Целият свят е признал Димитър Бербатов. Аз мисля, че в момента той е един от най-добрите футболисти на планетата. Удоволствие е да играеш не само с него, но и с всички момчета в националния отбор. След мача си щастлив. Изпитваш удоволствие от това, което си направил.
 
- Как ще коментирате критиките срещу Станимир Стоилов след мача с Швейцария? Много хора омаловажиха постигнатото от националния отбор в Женева.
 
- Българите сме доста критични. Не сме реалисти. Съотношението е следното – петима те хвалят, десет те плюят. Винаги ще има недоволни. Няма какво да се разправяме с критиците. В България малко хора разбират от футбол. Повечето от тези, които критикуват, не са постигнали нищо в спорта и живота. Но излизат и коментират. Тяхна работа. Не искам да съдя никого. Просто трябва да разберем, че за да върви България напред, трябва да се обединим. Да работим в една посока. Да преследваме една цел.
 
- В Женева отборът изглеждаше коренно различно в сравнение с последните мачове при предишния селекционер. Какво толкова промени Стоилов?
 
- Не искам да коментирам предишния селекционер. За два дни не може да се промени толкова много. Но е безкрайно важен подходът към всеки един футболист. Важното е треньорът така да влезе в мозъка на всеки, че той да дава максимума от себе си. Мъри успя да го направи.
 
- Какво очаквате от мачът на истината срещу Ирландия? Станимир Стоилов вярва в победата?
 
- Ето това е истинският треньор. Да ти дава увереност. А не да се притеснява. Ние виждаме в лицето на Станимир Стоилов един водач. И аз мисля, че ще спечелим този мач и ще останем в борбата за класиране на световното първенство в ЮАР.
 
- Според много специалисти вече сте изчерпан за Литекс и е време да отидете в голям отбор. Споделяте ли това мнение?
 
- Не съм съгласен, че съм изчерпан. Откакто работя със Станимир Стоилов всеки ден научавам по нещо ново. И във всеки следващ мач го прилагам. Виждате, не бях играл централен нападател никога. В първата контрола на Литекс вкарах три гола на Шанхай. После един на Швейцария. Това показва, че май имам още какво да давам. И ще продължа да го правя. Много футболисти си казват – стигнал съм тавана като вкарат няколко гола. Аз съм такъв човек – не се примирявам, ако не се развивам. Всеки ден можеш да научиш нещо, което ще ти е от полза . И във футбола и в живота. Човек се учи докато е жив. Приемам доста съвети от по-стари футболисти в националния отбор. Помагат ми да не допускам техните грешки, когато са били на моите години. С тяхна помощ избягвам кривите пътеки.
 
Турция, Владислав Трифонов
Изтеглиха жребиите за полуфиналите при ветераните и купата на АФЛ

Витоша (Бистрица) ще спори с Ботев (Враца) за място на финала

Официално: Локо (Пд) разтрогна с Хоркаш

Вижте какво съобщиха от „Лаута“

Тръпката е в efbet Лига – шампионатът се разделя на 3 групи, интригата е на макс!

Бонусът за елита на платформата за онлайн спортни залози efbet.com важи до края на сезона

Лудогорец публикува речта на Антон Недялков преди Хебър

Вижте какво казва на съотборниците си капитанът, завърнал се в игра след 6 месеца

Бусато: Дербито е приоритет

Вижте какво каза вратарят на ЦСКА

Стамен Белчев с дилеми в "червената" защита за Левски

Вижте какви

Костов избра дясното крило за ЦСКА

Вижте подробности

Рик Джонатан: Хубаво е, че има конкуренция в Лудогорец

„Следвам моя път, това не е късмет, а работа“

Любо Пенев: Вниманието ни е насочено към първенството

„Имаше липса на концентрация“

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки