Тодор Батков: Сами сме сред вълци

Президентът на Левски Тодор Батков поднесе цветя пред Паметника на Васил Левски по случай 136 години от обесването на Апостола. Адвокатът бе любезен и се спря да отговори на въпросите на медиите.

Тодор Батков: Сами сме сред вълци

Президентът на Левски Тодор Батков поднесе цветя пред Паметника на Васил Левски по случай 136 години от обесването на Апостола. Адвокатът бе любезен и се спря да отговори на въпросите на медиите.

- Г-н Батков, какво е бъдещето пред Левски?
- Оптимист съм за бъдещето. Започва вторият дял от шампионата. Ние сме Левски и няма да се предадем въпреки превратностите и неправилното тълкуване на наредбите. Не искам служебна победа срещу Вихрен. Искам да играем мач. Но правилниците са създадени, за да се спазват. Бесен съм, че в продължение на 6 дни Левски трябва да играе три мача. Същия брой срещи Литекс ще ги играе за 11 дни. Но ние сме Левски. Трябва да бием и да вървим напред.
 
- Не сте ли доволен от новото ръководство на БФС?
- Ами новото ръководство, старото ръководство... Вие сами си дайте отговор. Прочетете член 30 от наредбата за първенството, което се отнася и за купата. Там е написано при лишаване от домакинство как трябва да постъпи даденият отбор. Също и какви са санкциите, ако не е направил това, което трябва.
 
- Искате служебна победа?
- Разбира се. В текста е написано, че разпоредбата се отнася и за Купата на България. В срок от 24 часа от обявяване на наказанието те трябва да заявят два стадиона. Тези 24 часа се разтеглиха до два месеца. До 9 февруари бе даден само един стадион, този на Локомотив в Пловдив. Оказа се, че там не ставало. Сега чакаме да ни кажат къде да играем. Може би
на Марс трябва да играем
или на стадиона на Цървена звезда.
 
- В крайна сметка Левски ще играе ли срещу Вихрен?
- Е, как няма да играем? Ще играем, разбира се. Ние сме Левски, излизаме да бием въпреки програмата.
 
- Ще има ли нови попълнения от чужбина?
- Има вариант да привлечем още един класен футболист от чужбина. В същото време може да продадем още някой в Русия.
 
- За Асус ли става въпрос?
- Няма да отговоря на този въпрос. Имаме два варианта за класен чужденец.
 
- В Русия само един играч ли може да продадете?
- Те, възможностите, са за трима, но аз бих се разделил само с един. Все пак трябва да играем и първенство. При тази жестока конкуренция, при това подпиране от БФС към някои отбори...
 
- Треньорът Емил Велев каза, че не би се разделил с Жоазиньо...
- Вижте, аз
не бих се разделил само с жена си
и с децата си. Няма вечни неща във футбола. Истина е, че Жоазиньо показва много добри неща във футбола. Истина е, че показа голямо израстване. Истина е, че много му бъркаха мисленето с тези трансфери по лагерите. Истина е, че към него проявиха интерес много големи руски клубове. Истина е, че той има потенциал, ако получи гражданство, да играе и за България. По тази причина преди време отклонихме покана от бразилската федерация за един от младежките им отбори, където го искаха. Радвам се, когато има интерес към наши играчи.
 
- Казахте, че има подпиране. За кой отбор в България то е най-голямо?
- Вие си отговорете сами. Ще бъдем сами срещу всички, сами сред вълци. Но ние сме Левски, ние сме отборът на народа. Няма да се предадем и ще триумфираме. През юни, както се оказва, а не през май. Щото там също трябва да помогнем на националния отбор с оглед график и ритъм на играчите. А нашите момчета, които после трябва да играят евротурнири, кучета ги яли. Защото те няма да имат никаква почивка.
 
- Хареса ли ви представянето на България срещу Швейцария?
- Бях приятно изненадан. Но все пак това бе приятелски мач. Искрено желая успех на отбора. Каквото се очаква от нас, ще го дадем. Все пак България е над всичко.
 
- Ще се разделите с този, за когото предложат най-много пари, или на който пост Велев има повече алтернативи?
- Единият играе централен защитник, другият е външен халф.
 
- След БАТЕ Борисов не искахте Асус, понеже не ви трябвал за първенството. Защо сега ви е нужен?
- Не е ясно дали той ще пристигне. Нашата схема, по която работим, е да налагаме млади играчи. Има три-четири момчета, които се представят на ниво в тази зона - Георги Сърмов, Владо Гаджев, Лъчо Балтанов, Георги Недялков. Това е вечната дилема. Като вземем някой много класен, спираме развитието на младите. Така или иначе ще решаваме този проблем в движение и колегиален дух.
 
- Има ли финансови проблеми в Левски?
- Няма, но трябва да се икономисва. Миналата седмица се чух с президента на Барселона Лапорта. Питаше ме, защо не съм на сбирката в Нион. Разказа ми, че телевизиите му бавят парите и трябва да взима 50 милона евро кредит. Виждате, че навсякъде отборите имат проблеми. Чувам, че Мишел Платини е алармирал европарламента, че футболът е в криза. Това са обективните неща. Иначе не продавам Левски.

- А готов ли сте да допуснете чужди акционери?
- Винаги може. Зависи кой е акционерът, какви са възможностите му. Аз съм си направил добре сметката.
 
- Има ли много желаещи?
- Ами, не са много. Или поне са такива, с които не бих седнал да преговарям.
 
- Чуха се слухове за корупция и кражби във фенклуба на Левски?
- Какви кражби? Те какви пари имат, че да се крадат? За самоохраната на стадиона плащаме месечна сума. Съвсем законно и с фактура, не с пари под масата. Момчетата си имат фирма с охранителен лиценз. Отделно помагаме на националния фенклуб. Два пъти годишно с наеми за синьото кафе. Не вярвам да има кражби във фенклуба.
 
- Освен от Русия има ли интерес към ваши играчи от други места?
- Не. Живко Миланов е млад татко. Нека да отдели повече внимание на семейството, на жена си. Нека даде повече на Левски, на националния отбор. Няма непродаваеми, но на този етап това е положението.
 
- Одобрявате ли идеята за "А" група с 10 отбора?
- Да. Макар че в някаква степен това е несправедливо към по-малките клубове. Нормално е да искат да се състезават в "А" група. Няма да им е лесно на БФС, ако трябва да взимат подобно решение. Но по-принцип аз съм "за" съкращаването на групата. да играем по четири мача помежду си. Ще бъдат повече мачовете, по-качествени. Футболистите ще израснат повече.
 
- Надявате ли се първенството да бъде честно и ще успее ли Левски да изпълни целите си?
- Дано постигнем това, което искаме. Едно от условията това да стане е първенството да бъде честно. Дано да е така. Като изключим тези грешки на растежа в началото Дано няма подобни проблеми в бъдеще.
 
- Трябва ли да останат дублиращите отбори?
- Категорично да! Ние сме един от отборите, които дадоха идея да има такива формации. Не може, като си затъкнал чифт пищови, да не поддържаш дублиращ клуб.
Нанков: Белчев държи много на дисциплината

"Няма да се оплакваме"

Везенков: Беше странен сезон

Вижте какво каза българинът в НБА

Славиша Стоянович: Никъде не съм виждал фенове като на Левски

"Два пъти си тръгнах обиден от "Герена"", заяви той

Дерменджиев: Още не изстудяваме шампанското

„Цената на Пьотровски трябва да е рекордна за България“

Станислав Иванов: Искам да играя в Реал Мадрид

Крилото на Арда разкри коя е най-голямата му мечта

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки