Жирардели и Попангелов откриха официално „Милка Шоко Парк” на Витоша

„Милка Шоко Парк” бе официално открит днес в 11.00 часа до хижа „Алеко” на Витоша. Специални гости на проявата бяха петкратният носител на Световната купа по ски Марк Жирардели, най-добрият български скиор за всички времена Петър Попангелов, председателят на ДАМС Весела Лечева и президентът на БФСки Цеко Минев, предаде репортер на Novsport.com.

Жирардели и Попангелов откриха официално „Милка Шоко Парк” на Витоша

„Милка Шоко Парк” бе официално открит днес в 11.00 часа до хижа „Алеко” на Витоша. Специални гости на проявата бяха петкратният носител на Световната купа по ски Марк Жирардели, най-добрият български скиор за всички времена Петър Попангелов, председателят на ДАМС Весела Лечева и президентът на  БФСки Цеко Минев, предаде репортер на Novsport.com.


Те наградиха призьорите от състезанието на деветата група, част от проекта “Научи се да караш ски”.



На пресконференцията  след награждаването Цеко Минев изрази надеждата си, че бъдещето на развитието на детския спорт е именно в прояви като тази. „Опитваме се да разширим пирамидата от долу, за да могат всички да разберат, че планината трябва да се използва по предназначение”, добави още Минев.


Жирардели  определи събитието като „страхотно” и като начало на възраждането на ски спорта в България и добави, че това няма как да се случи без спонсори.

„Ски зоната тук е много добра, София е единствената столица с планина, където може да се карат ски. Инфраструктурата обаче е в лошо състояние, а съоръженията са стари. С подобна инфраструктура не може да се кандидатства за домакинство на международно състезание. Ако модернизирате ски зоната, аз ще помогна с каквото мога за популяризирането на този спорт”, критичен бе петкратният носител на Световната купа, но отбеляза: „ България ми харесва все повече.”



Петър Попангелов изрази задоволството си от това, че родителите са започнали да оценяват този спорт и че Витоша става популярна спортна дестинация за детски спорт.

Председателят на ДАМС Весела Лечева благодари на всички, които са присъствали на откриването на парка, но най-вече на съперниците от недалечното минало Марк Жирардели и Петър Попангелов, „които са пример за децата”.
„Има какво да направим, за да може Витоша да се използва от 1000 деца, на е само от 350”, отбеляза шефката на спорта в България.



През тази зима над 3300 ученици (от I до IV клас) от София ще бъдат обучавани от висококвалифицирани учители по ски. Всеки от тях ще премине през 4-дневен безплатен интензивен курс в периода 15.12. 2008 - 30.03.2009 г.

Най-добрите десет деца от всеки курс (общо 150) ще се състезават накрая по между си. Финалът е предвиден за 28.03.2009 г.
За награда първите 20 деца ще посетят световно известния ски курорт Сен Мориц по време на пролетната ваканция на разноски на Международната федерация по ски и БФСки.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки