Какво ще похапнат звездите на Арсенал преди мача с Лудогорец?

Венгер задължително яде две червени ябълки преди мач

Какво ще похапнат звездите на Арсенал преди мача с Лудогорец?
Влизането на Арсен Венгер в английския футбол преди 20 г. преобърна нагоре с краката представите на консервативното британско общество. Французинът направи революция не само в Арсенал, но и във Висшата лига, като това се признава дори от най-големите му съперници през годините.
 
Днес България ще види за първи път прочутия мениджър и ще се запознае от близо с него. Какви обаче са ритуалите на французина преди мач? Венгер е известен с това, че държи най-много на диетите на футболистите си. Той въведе строгия контрол върху храненето още в края на 90-те и удължи много кариерите на закоравелите пияндета в съблекалнята Тони Адамс, Лий Диксън и Рей Парлър, с които после постигна огромни успехи. Сега контролът продължава и при ръководенето на Месут Йозил, Алексис Санчес и Оливие Жиру. Неслучайно Професора споделя: "Храненето е скритата тайна за успехите. Това не може да се види с просто око, но е сред най-важните неща за един футболист."


За Венгер се знае, че живее здравословно и затова на 67 г. изглежда много по-млад. Задължително преди мач французинът яде 2 червени ябълки и нищо друго. Ето какво ще хапнат звездите на Арсенал преди мача с Лудогорец. 

Закуската
Според Арсен Венгер това е най-важното хранене за деня, като играчите трябва да са напълно готови за тежък мач или силова тренировка. Най-популярната опция е каша, която носи много калории, които трябва се изгорят в заниманието. Най-често футболистите на Арсенал имат овесена каша или мюсли, които според диетолога на тима са най-подходящи в деня на мача.
Последното нововъведение обаче е каша от киноа, която се сервира за закуска. Зърненоподобната култура влезе ударно в последните няколко години, като беше внесена от Южна Америка, а Арсен Венгер е луд по нея. Счита се за универсален заместник на спанака.

Разбира се, в менюто на Арсенал присъстват и традиционните храни - яйца и месо, като най-често яйцата се сервират бъркани или твърдо сварени.

Протеини преди мача
"За да играеш на високо ниво, трябва поемаш достатъчно протеини", е философията в Арсенал и това се следи строго. С напредване на годините натоварванията във футбола станаха много по-големи, затова и играчите се нуждаят от повече енергия, с която да възстановяват. В Арсенал се набляга на протеиновите барчета - това са храни, които се взимат буквално преди мача и набавят енергия, която се изгаря. Те са най-различни видове - кексчета, мусове или вафли.

"Тези храни не съдържат захар или мазнини и се усвояват много добре преди мачовете. Вече всички ги ползват, а за първи път ги въведоха в колоезденето", обяснява диетологът на Арсенал.

Напоследък Топчиите наблягат и на различни гелове, които се взимат точно след загрявката, преди футболистите да излязат от тунела. Геловете са богати на кофеин, взимат се 15 минути преди началото на голямо усилие, което дава енергия за около 30-45 минути, колкото трае и едно полувреме.

Различни течности


Във футбола отдавна не се пие само вода, както беше преди. В момента пред физиотерапевтите е пълно с най-различни туби и бутилки, като всички се питат какво има точно в тях.

"Всичко е много относително и всеки отбор използва различни продукти. Най-често в едните туби има само вода, но не е препоръчително да се пие толкова много. Вода се пие в деня на мача, като се започне от сутринта, ако се играе вечер, трябва играчите да са изпили около 2 л преди него. По време на самия двубой се набляга на изотонични напитки, които се взимат също в течение на деня. След мач се пият най-различни фрешове или известните напоследък смути. Това е много гъста напитка от най-различни плодове, зеленчуци и семена, която е богата на минерали и възстановява загубените калории.

Топчиите възстановяват със суши

Преди години се считаше, че след мач футболистите възстановяват най-добре с пица. В интерес на истината българските отбори още носят тестени изделия в съблекалнята и си мислят, че са много напред с материала. Факт е обаче, че в Европа вече минаха напред, така че не е учудващо, че Пеп Гуардиола забрани да се яде пица в Ман Сити.

Арсенал възстановява най-добре със суши, като не е изненада - идеята е на Арсен Венгер. "Работил съм 2 г. в Япония и съм удивен от диетата на хората там. Не съм виждал дебел човек за разлика от Англия", споделя Арсен Венгер.

В Арсенал се набляга на яденето на японска кухня след мач. "Играчите имат на разположение традиционно суши, темаки (представлява увито във формата на конус нори, пълнено с ориз, риба и зеленчуци), което се консумира с ръце, или сашими - нарязани на тънко парчета храна.

ПРЕКРАСНО! Ивет Лалова стана майка

Роди се Тиаго Колио

Щастливият Стоичков обяви, че ще става дядо за втори път

Малката му дъщеря Христина е бременна, а бебето ще се появи на бял свят през октомври

Скандал с изнасилване разтърси Висшата лига!

Двама футболисти са задържани от полицията

ЦСКА отбеляза Деня на Земята

„Благодарим на всички, които се включиха в нашата кампания и върнаха дрехи за рециклиране“

Райс защити половинката си, тя изтри всичко от мрежата

„Жена ми е любовта на моя живот и за мен няма начин тя да стане по-добра"

Каранга на парти преди Арда – ЦСКА

Вижте подробности

Григор преодоля страховете си и изкара книжка за яки мотори

Вижте подробности

Авто-мото изложбата "Ние сме България" се провежда този уикенд край Варна (СНИМКИ)

Събитието представлява вълнуващо изложение на автомобили, брандирани със символите и цветовете на България

Божинов облича екипа на Етър

Бившият нападател ще бъде част от празника на "болярите"

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки