Венци Стефанов: Не разчитаме на мениджърски интерес и на националния, за да продаваме играчите си

Президентът на Славия Венцеслав Стефанов е интересна личност. Той е открит и говори това, което мисли. Не пести критики към хората във властта, затова е и често търсен събеседник. Освен всичко Стефанов е познат и като човек, който успешно продава футболисти зад граница. Дни преди подновяването на първенството президентът на Славия даде интервю пред "7 дни спорт".

Венци Стефанов: Не разчитаме на мениджърски интерес и на националния, за да продаваме играчите си
Президентът на Славия Венцеслав Стефанов е интересна личност. Той е открит и говори това, което мисли. Не пести критики към хората във властта, затова е и често търсен събеседник. Освен всичко Стефанов е познат и като човек, който успешно продава футболисти зад граница. Дни преди подновяването на първенството президентът на Славия даде интервю пред "7 дни спорт".

- Господин Стефанов, готова ли е Славия за подновяването на първенството?
- Имаме 8-9 нови играчи. Това е доста голяма бройка, така че е нужно още време за напълно сработване и обиграване на състава. Момчетата и треньорите работиха добре и това е най-важното. Има ли желание за работа, останалото ще дойде с времето.

- Продадохте Благой Георгиев и Марио Кирев в чужбина. Последните години Славия много успешно пласира играчите си. Как точно го правите?
- В никакъв случай не разчитаме на националния отбор и разни мениджърски интереси. Славия има добра школа, предоставя условия за развитие на футболистите. При нас те могат да тренират на ниво и да изграждат и развиват качествата си. Освен това знаят, че клубът няма да ги спира при добра оферта от чужбина.


- Това ли е основната насока, в която ще работи клубът?
- Неведнъж съм казвал, че ние отделяме голямо внимание на школата и базата. Много е важно децата да тренират при добри условия
Това им дава възможност да покажат таланта си, да го доразвият. Има обаче още много какво да се желае.


- Какви са целите пред отбора за пролетта?
- Да работим още по-добре. Наясно съм, че ни е необходимо още време, защото тази зима в отбора бяха направени големи промени. Всички в клуба ще работим отборът да играе още по-силно и по-успешно. Лошото е, че каквито и цели да си поставяш, не е ясно кой и къде ще ти отреже главата. Както се случи с нас срещу Сливен и ЦСКА.


- Славия започва пролетния дял от първенството с гостуване в Ловеч?
- Тежичко ще е. Литекс е силен отбор и има добри футболисти. Не разчитам на нещо много в този мач.

- Стартът на пролетния сезон бе отложен с една седмица. Правилно ли бе решението на БФС?
- Много пъти съм казвал, че се обръща прекалено голямо внимание на прищевките на няколко души. Това е погрешно. Хората в Европа играят постоянно, а у нас все си намираме някакво оправдание. Разликата между тях и нас е като между Лондон и Лом. Някои ще кажат, че няма какво да се сравняваме с отборите от Западна Европа, но, от друга страна, нали натам сме тръгнали. Редно е всеки да си подготви терена, както трябва, за да може на него да се играят мачове. А не да се стига до подобни отлагания. Климатът в България не е такъв от вчера нито пък ние сме тук от вчера. Тук сме родени и добре знаем какво е времето. Как преди години се играеше игра, а сега не може?


- Славия има добра база. Направихте изкуствени терени, които се използват и от други отбори.
- Това е пътят. Базите трябва да са на ниво. Не всеки обаче може да издържи финансово, защото няма никаква подкрепа от държавата. Този сезон бе направена крачка напред. Похвално е, че телевизията отделя толкова средства за правата да излъчва първенството. Има обаче някои неща за доизкусуряване. Голям процент е предвиден за БФС, за направление детско-юношески футбол. А трябва тези проценти също да отиват в клубовете. Защото те се съобразяват с изискванията на телевизията и са принудени да играят, когато им наредят. Славия например есента игра голям брой от мачовете си в понеделник. Става въпрос за работен ден, когато хората трябва да избягат от работа или от училище за да дойдат на стадиона.


- Шефовете на Тв2 и Ринг заплашиха БФС и клубовете с глоба от 200 000 лв. заради отлагането на първенството. Изпълнителният директор на Левски Констанин Баждеков пък отвърна, че ако това се случи, сините могат да съдят БФС. Вие как ще постъпите?
- Не мога да навлизам в подробности. Но хората са прави. Те харчат средства за подготовка на терена, а в един момент се оказва, че тези пари са дадени напразно. В края на краищата футболът е просто една игра. Той трябва да доставя удоволствие на хората, а не да им го отнема. Трябва да се гледа това, а не на кои хора как и кога им е удобно да играят или да не играят. Почти по същия начин се ръководи и националният отбор.


- Какво имате предвид?
- Пробутват се разни хора. Дава се акъл на селекционера, има странични намеси. А вместо това трябва да се отдели една сериозна сума за селекционер от чужбина. За такъв, който е доказано име и ще донесе опит и авторитет, ще внесе и класа в отбора. Пари обаче за такъв селекционер няма. Така ни обясняват. А би могло да има помощ от държавата. Така е в много други страни. ДАМС може да отпусне милиони за пистата на стадиона в Сливен, но не може да даде пари за заплата на националния селекционер. Значи за някои неща има пари, но стане ли въпрос за радостта на хората - пари няма. Националният отбор е на всички нас, той носи радост или мъка на всички българи. Питам се и друго. Защо за едни може, а за Левски, Ботев и Черноморец например не може. От дълго време задавам този въпрос, но още никой не е дал отговор. Продължавам да питам, но се чудя дали ще се намери човек, роден от майка, който да се изпрви и отговори.

- Напоследък широко се дискутира и въпросът за намаляването на отборите в "А" група?
- Трябва да има строги правили за лицензиране. Да не се правят никакви компромиси. По този начин групата сама ще се редуцира, защото много отбори няма да успеят да получат лиценз. Основно изискване трябва да бъде базата. Терените трябва да са такива, че на тях да може да се играе футбол по всяко време на годината.
БФС поздрави Етър за вековния юбилей

Ето какво написаха от централата

Билетите за ЦСКА - Левски вече са в продажба

Пропуските за Сектор "Б" и "Г" са по 10 лева

Етър е вековен!

Легендарния клуб на Велико Търново днес празнува 100 години

Лудогорец е на 90 минути от нов финал за Купата на България

Разградчани изковаха солиден аванс от 3:0 срещу Хебър в първия мач и реваншът изглежда протоколен

Бабич даде почивка на Полонски, за да го съхрани за следващите мачове

Не контузия е причината за смяната на халфа срещу Черно море

Емил Велев: Левски трябва да иска много повече победата

Бившият наставник на "сините" коментира предстоящото последно Вечно Дерби за сезона

Левски U14 разби конкуренцията и стана шампион 3 кръга преди края

Отборът на Георги Коруджиев свърши отлична работа

Етър съобщи имената на още звезди за юбилея

Вижте кои ще участват в празника по случай 100 години футбол във Велико Търново

България U15 с реми срещу Косово (ВИДЕО)

Две дузпи и 1:1 в контрола, играна в Прищина

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки