Иванков: Левски не беше готов за Европа

"Левски е длъжен да е шампион тази година", отсече легендата на "сините"

Иванков: Левски не беше готов за Европа
Бившият вратар и ка­питан на Левски Ди­митър Иванков комен­тира пред "Тема Спорт" ситуацията в любимия си от­бор и впечатленията си от играта на сините в двата мача срещу Сараево, след които те отпаднаха от Ли­га Европа.
 
Митко, изгледа първия мач между Левски и Сараево на "Герена". Предполагам си наблюдавал и реванша. Как­ви са ти впечатленията от играта на тима и защо в крайна сметка се стигна до това отпадане?
- Още е рано да правим крайни оценки. Да казваме, че играчите и треньорите не стават или други подобни. Няма как да се иска от този нов състав да покаже неверо­ятен футбол още с първия си официален мач. Действител­но играха слабо и в двете сре­щи със Сараево, но за това си има причина. Просто от­борът е нов и не можа да разк­рие потенциала си в първите си двубои в Европа. Аз мисля, че футболистите могат мно­го повече. Но те са отскоро в отбора. На Илиан Илиев също ще му трябва време да нало­жи докрай идеите си. Факт е, че играчите не показаха то­ва, на което, предполагам, че са способни.
 
Защо Левски записа дбе срамни отпадания в Лига Ев­ропа през последните две го­дини?
-Лошото представяне в Ев­ропа го отдавам на състояни­ето на българския футбол ка­то цяло. Нивото е много нис­ко, виждате какво се случва и с националния отбор. Играят много чужденци, които са нис­ко качество, а трябва да се разчита повече на българи.
 
Предполагам, че знаеш за срещата между феновете и ръководството. Преди това привържениците освиркаха отбора на тренировката. Прави ли са феновете да не­доволстват?
- Напълно са прави, защото искат да гледат един силен Левски, който да има успехи в първенството и в Европа. За съжаление в последните годи­ни те липсват и привържени­ците няма как да са доволни. От тази ситуация може да се излезе само с победи и със спе­челване на шампионската титла. Тогава мисля, че неща­та в клуба ще си дойдат на мястото. Затова Левски трябва да се концентрира из­цяло върху първенството, ко­ето започва. Ако не старти­рат добре в началото - с красива игра и победи, ситуация­та около отбора ще се влоши още повече. Защото наисти­на се инвестират доста пари в клуба, организацията е на ни­во. Дай Боже, тимът да заиг­рае добре и да зарадва тези фенове, които вече се измъчи­ха особено през миналата го­дина, когато Левски отново не успя да се пребори за първо­то място. За мое голямо съжа­ление и на всички, които оби­чат клуба, оборът не показа добра игра, каквато всички очаквахме. Дори беше на път да изпусне класирането в Ев­ропа. В крайна сметка отпа­дането от Сараево показа, че Левски не е готов за тези сре­щи в турнирите. Дано тази година е различна и тимът постигне успех поне в шампи­оната. Аз искам да виждам от­бора там, където му е място­то - на върха в България. Имам надежда, че при силно предс­тавяне в първенството отборът може да се пребори за влизане в групите на Лига Ев­ропа, а защо не и на Шампио­нската лига.
 
Много от феновете поис­каха в клуба да се върнат Наско Сираков и Станимир Стоилов. Каква е причината според теб?
- Нормално е да го искат. Двамата са се доказали във времето като ръководители. С тях Левски е постигнал най-големите си успехи, това е факт. Така че е нормално Нас­ко и Мъри да останат завина­ги в сърцата на сините фено­ве. И както знаем, при липса на резултати винаги започ­ват да се спрягат техните имена. Аз съм работил с тях и мога да кажа, че наистина са големи професионалисти и си разбират от работата.
 
Може ли Левски да стане шампион тази година?
- С футболистите и селек­цията, която не е никак малка на фона на българските стан­дарти, Левски просто е длъ­жен да стане шампион. Но раз­бира се, всичко може да се слу­чи. Ако отборът не показва добра игра и хубав футбол, ед­ва ли ще успее и тази година да постигне целите си. А Левс­ки не е ставал шампион от 2009 година, това е доста дъ­лъг период. Време е вече за триумф и успех, който ще върне хората на трибуните.
 
Къде бяха направени греш­ки, за да се стигне до този сух период?
- Факт е, че през тези 3-4 години през Левски минаха около 70 футболисти. Също така и доста треньори. Това красноречиво говори за фак­та, че нещо в клуба куца. Не може да има толкова голямо текучество на играчи и да се чакат постоянно успехи. Сега този отбор трябва да се ос­тави на спокойствие и да не се правят промени в него по­не година-две и чак тогава да се търси някакъв резултат. Левски сменя чужденците на 5-6 месеца, което говори ло­шо за клуба. Мисля, че трябва да се даде шанс на новото треньорско ръководство, на играчите, които са били взе­ти, за да видим след известно време дали този отбор ста­ва, дали се върви в правилна­та посока или не. Но сега е нормално разочарованието във всички да е много голямо. Да отпаднеш на толкова ра­нен етап, и то от Сараево, наистина не е приятно на никого. Аз естествено също бях разочарован след отпа­дането. Отборът игра слабо и закономерно бе елиминиран. Но нека в Левски сега не се отричат толкова бързо от футболисти, кои­то скоро са привлекли. Още е рано за крайни оценки.
 
С какви впечатления си от треньора Илиан Илиев?
- Все още нямам преки впе­чатления, защото досега не съм работил с него. Иначе се засякохме като футболисти в Левски. Мисля, че той е много амбициозен човек и да­но да постигне успехите, ко­ито се искат от него. Илиев е млад специалист със съвре­менни виждания и се надявам да разкрие потенциала си в най-големия отбор в Бълга­рия.
 
Един любимец на публика­та и капитан на тима - Ни­ки Илиев, вече се върна на "Герена". Ти смяташ ли ско­ро да го последваш?
- За Ники Илиев каквото и да кажа, ще бъде малко. Една от най-големите фигури в Левски. Надявам се негово­то връщане да е за добро. Пожелавам му успех в школа­та. Колкото до мен, имам тепърва да уча, за да заема след време някакъв пост на "Герена". Все пак Левски си остава в сърцето ми и се на­дявам един ден да се върна на работа в клуба, ако мога да бъда полезен. Иначе засе­га ще съм само като фен и ще стискам палци на отбо­ра. 
НКП обяви, че ще има шествие преди дербито с ЦСКА

Двубоят на "Васил Левски" е от 16:15ч. в събота

БПФЛ благодари на депутатите за визите на чужденците

С промените се слага край на бавната процедура по издаване на работни визи на футболисти извън ЕС

Звездите на България и Етър сътвориха шоу с 8 гола на "Ивайло"

Сборният отбор на Краси Балъков отстъпи пред водените от Стоичков легенди

Димитър Шалъфов: Стадион "Георги Аспарухов" не може да бъде отдаден на концесия

Вижте какво разясни председателят на СОС

Гонзо против дерби без публика: Трябва да решим проблема с футболното хулиганство

Президенът на БФС предупреди, че ако казусът не бъде решен, полицията ще затвори секторите

Балъков: Етър е майката и бащата на моята кариера

Легендата на българския футбол се надява мача в чест на 100-годишнината на "болярите" да стане празник на града

Вальо Илиев: Целта пред ЦСКА 1948 е Европа

"Не искаме да се задоволяваме с малкото, а напротив - да бъдем гладни за повече"

Ботев (Пловдив) продаде 15 000 билета за реванша с ЦСКА

Вижте какво съобщиха "жълто-черните"

Лудогорец пусна билетите за Крумовград

Вижте какво съобщиха от Разград

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки