Има ли Ботев магия за чудо?

Победа над Левски ще изкара „канарчетата" от трапа, въпреки Христолов

Има ли Ботев магия за чудо?

 Часовникът вече цъка, тъй като минутите до взривоопасното дерби между Ботев и Левски под тепетата наближава, пише вестник "Меридиан мач". Агитките и на двата отбора със сигурност вече са намислили номерата, които ще си спретнат. Враждата между софиянци и пловдивчани е достигнала пиедестала и само времето ще покаже кой ще се радва и плаче след сблъсъка в събота.

Двубоите между двата отбора винаги са с огромен заряд, но през последните години изходът им е доста предвидим - Левски бие. Това са битки, в които за привържениците е по-важно да се докажат срещу врага, отколкото какъв ще бъде крайният изход от двубоя. Ултрасите на „жълто-черните" никога няма да преглътнат болката, че именно след сблъсъците със „сините" в последното десетилетие любимците им два пъти са изпращани във втория ешелон. На 11 май 2001 г. „канарчетата" падат у дома с 1:4 от Левски и това директно ги изпраща в „Б" група. Тогава преди срещата на стадион „Христо Ботев" тръгва слух, че гостите ще легнат за сметка на тогавашния играч на пловдивчани Асен Караславов, който впоследствие ще премине посока „Герена". Уви, загубата за Ботев е факт и клубът се сбогува с елита. Три години по-късно в последния кръг „сините" отново пращат „жълто-черните" в „Б" група, като двубоят е изпъстрен с картони и сблъсъци. В крайна сметка Левски печелят с 1:2 и матират тима от Бирената фабрика. Тогава „канарчетата" имаха шанс да се спасят, но дори и при победа изпадаха, тъй като Литекс и Видима-Раковски завъртяха миролюбиво 2:2 в Ловеч и севлиевци останаха в елита.

БОТЕВ
Дали Левски ще направи в събота хеттрик, като победи Ботев и допринесе за новото потъване на „жълто-черната" подводница във втория ешелон времето ще покаже. Сега обаче „канарчетата" трябва да докажат, че те са отборът, който най-болезнено е разплаквал „сините". През 1962 г. софиянци са размазани с 1:6 на стадион „Васил Левски" от Ботев, което е най-тежката загуба в клубната
история на тима. Нещата в момента обаче са изцяло в полза на „сините", които от 19 мача имат 18 победи и един равен. Последната победа на Ботев датира от 1997 г, когато отново на националния стадион пловдивчани бият с 0:1 с гол на Марин Бакалов в 74-ата минута. Откакто Левски започна да играе домакинските си двубои на „Георги Аспарухов", Ботев и Литекс са единствените отбори, които са си тръгвали оттам с трите точки.
Статистиката сочи, че и двата тима са се наранявали до болка, което доказва, че в събота от 13:00 ч. на стадион „Христо Ботев" ще ври и кипи. Въпреки че „жълто-черните" са аутсайдери, а „сините" фаворити, едно е сигурно - ще бъде ад. Защото привържениците и на двата отбора ще направят атмосферата огнена.
Защо ли „канарчетата" са смятани за аутсайдери в един мач, който преди години взимаха с лекота, а в половин Пловдив се говореше, че резултатът е 1:0, докато автобусът на „сините" пътува по магистрала „Тракия"?!
Отговорът е Димитър Христолов. Този индивид преобърна клуба в шуробаджанащина. Митьо Селския накара футболисти като Костадин Видолов, Георги Христов, Дормушали Саидходжа, Йордан Минев, Веселин Минев, Георги Какалов, Николай Домакинов, Анастас Петров, Армен Амбарцумян, Мартин Камбуров и др. да напуснат тима заради немотията. Немотия, която бизнесмени като Георги Илиев, Гриша Ганчев, Георги Гергов и сие се опитаха да превърнат в богатство, но крумовският отби всички опити за спасение на Ботев.

ВЪВ ФОКУС
Към днешна дата Ботев се очертава като един от главните кандидати за изпадане от „А" група. Програмата на „канарчетата" не е лека и е напълно възможно да им се наложи да решават оставането си в елита в последния кръг срещу вечния им враг - Локомотив (ПД). Програмата на „канарчетата" до края на сезона: Левски (д) Черно море (г) Локо (Сф) (д) Литекс (г) Локо (Мз) (д) Беласица (г) Сливен (д) ЦСКА (г) Спартак (д) Славия (г) Миньор (д) Пирин (г) Вихрен (д) Локо (Пд) (г)
Дали за пари, дали за реноме, или за собствена облага, Димитър Христолов погреба Ботев. Положи ковчег на клуб с традиции и верни фенове. Тим, който вчера празнува годишнина. На 12 март 1912 г. бе създаден символът под тепетата. Сега остава младите „канарчета" да го защитят, защото срещу тях ще се изправи омразният „син" тим. Голяма част от ултрасите на „жълто-черните" мразят отбора от „Герена" дори повече от кръвния враг Локомотив (Пд). Защото дразнителят е Левски, а той е опонент с лъвско сърце, което се пронизва само с мотивация, хъс, себераздаване и любов...
Именно една победа над Левски ще върне Ботев в битката за оцеляване, която при загуба от „сините" ще изглежда обречена. Остава ни да разберем дали в Ботев е останала магия за чудо.
 

 

Днес е паметен ден за световния баскетбол

Майкъл Джордан спира със спорта на 16 април 2003 г.

Левски - Напук на всичко!

Пропадането на "сините" продължава, но всичко е точно

И школата на Левски е кръгла нула!

На „Герена“ не могат да се съвземат, след като бившия шеф Йончо Арсов отнесе ценната флашка

Бандата на невинните

На "Герена" няма нито един отговорен за резултатите и дълговете

Футболна еуфория завладява Добрич

Добруджа играе най-важния си мач от 21 години насам

Ще изхвърлят ли съдиите Черно море от тройката

Отношение по темата взеха треньорът Илиев и капитанът Димов

Непостоянството на Костов

Треньорът затвърди стара слабост

Всички червени картони на Роналдо през годините

Португалецът с грозна проява в Саудитска Арабия

Левски отново е тъжна картинка!

"Сините" вече не са опонент на Лудогорец и ЦСКА

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки