Юрген Клинсман: Италианските тимове изостават

Байерн (Мюнхен) и неговият треньор Юрген Клинсман този сезон показват две лица. В Шампионската лига стигнаха четвъртфиналите без никакви проблеми, но се мъчат доста в Бундеслигата. В същото време Клинси, който в кариерата си има три сезона в Интер и още един в Сампдория, продължава да се интересува много от италиански футбол. Той говори за калчото пред "Гадзета дело Спорт".

Юрген Клинсман: Италианските тимове изостават

Байерн (Мюнхен) и неговият треньор Юрген Клинсман този сезон показват две лица. В Шампионската лига стигнаха четвъртфиналите без никакви проблеми, но се мъчат доста в Бундеслигата. В същото време Клинси, който в кариерата си има три сезона в Интер и още един в Сампдория, продължава да се интересува много от италиански футбол. Той говори за калчото пред "Гадзета дело Спорт".

- Изненада ли ви отпадането на трите италиански отбора от Шампионската лига?
- Изненада ме и ме разочарова много. Но това е ясен сигнал.

- От какъв тип?
- Този сигнал означава, че италианските отбори изостават. Хубаво е да си майстор по отношение на тактиката, но това вече не е достатъчно, защото играта живее от движение без топка. В Англия и в Испания действат по-бързо, по-директно и по-агресивно. В Серия А обаче футболът е бавен и затворен. Честен съм: гледам много мачове от Италия и тези проблеми ги забелязвам. Именно затова после тимовете от Серия А страдат в Европа. Милан се представи катастрофално в Купата на УЕФА, Интер и Ювентус отпаднаха от Шампионската лига, защото отразяват равнището на Серия А. Удовлетворението от спечелената световна титла също оказва негативно влияние. Няма глад за успехи.

- Интер имаше голям глад, големи амбиции. Защо обаче един супертреньор и една суперзвезда не успяха да постигнат най-важната цел?
- Защото Интер може да има Моуриньо и Ибрахимович, но на международната сцена важна е силата на колектива. Отборът трябва да има желанието да се бори, да очаква решаващия момент и да се възползва от открилите се пред него възможности. Това не го видях от страна на италианските отбори. Суперзвездите не са ефективни, ако целият тим не действа както трябва.

- Германия гони Италия в ранглистата на УЕФА. Според вас близо ли е моментът, в който ще ни изпреварите и ще имате един отбор повече в Шампионската лига за наша сметка?
- Не, Бундеслигата е много назад, има същите дефекти като Серия А. Няма глад на терена. Трябва да направим така, че играчите, които искат да стават по-добри ден след ден, да бъдат уважавани. Аз в Байерн трябваше да променя всичко, за да можем да сме на ниво в Европа.

- Ще се възстанови ли Лука Тони навреме за четвъртфиналите в Шампионската лига? Той е аут вече цял месец.
- Тези дни говорихме: аз, той, Румениге, Хьонес. Решихме, че трябва да продължи лечението. Няма да отиде в националния отбор. Съжалявам за Италия и Липи, но това е правилното решение: спокойствие и лечение. Той ще иде в Болоня, за да се възстанови в един специализиран център, а седмица по-късно ще се върне в идеална форма за най-важната част от сезона.

- Ще остане ли Тони в Байерн и за следващия сезон?
- Той е неприкосновен.

- А Рибери?
- Неприкосновен.

- Клинсман?
- Питайте Румениге. Доста пъти вече чух думите "криза" и "уволнение", но това е част от света на Байерн. Насочих отбора по нов път, с повече изобретателност и по-голяма атрактивност, но се искаше време, за да почнат нещата да се получават.

- Но в Бундеслигата не сте на ниво?
- В началото не бяхме концентрирани, защото миналата година спечелихме титла и купа. Всички гледаха само Шампионската лига. Сега обаче играчите разбраха и възприемат и шампионатните мачове като малки финали. Не сме далеч от върха, така че вярвам, че можем да станем шампиони.
Днес е паметен ден за световния баскетбол

Майкъл Джордан спира със спорта на 16 април 2003 г.

Левски - Напук на всичко!

Пропадането на "сините" продължава, но всичко е точно

И школата на Левски е кръгла нула!

На „Герена“ не могат да се съвземат, след като бившия шеф Йончо Арсов отнесе ценната флашка

Бандата на невинните

На "Герена" няма нито един отговорен за резултатите и дълговете

Футболна еуфория завладява Добрич

Добруджа играе най-важния си мач от 21 години насам

Ще изхвърлят ли съдиите Черно море от тройката

Отношение по темата взеха треньорът Илиев и капитанът Димов

Непостоянството на Костов

Треньорът затвърди стара слабост

Всички червени картони на Роналдо през годините

Португалецът с грозна проява в Саудитска Арабия

Левски отново е тъжна картинка!

"Сините" вече не са опонент на Лудогорец и ЦСКА

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки