Тони Каскарино: Бербатов е твърде смирен и апатичен

Англичанин, ирландец или шот­ландец? При други обстоятелства този въпрос би бил изключително важен, но не и когато става дума за Тони Каскарино. Един истинс­ки британец. Той е бивш напада­тел на Ейре с 88 мача и 19 гола за националния отбор, участник на европейското първенство през 1988 г. и на два мондиала през 1990 и 1994 г. Дядото на майка му е ирландец и поради тази при­чина той избира да защитава цветовете на „детелините", въпреки че е роден в Кент, Англия. Преди няколко години разбира, че баща му всъщност не е англичанин, а е роден в Единбург, Шотландия. В същото време май­ка му признава, че е била осино­вено дете и на практика няма кръвна връзка с Ейре. Сложните родствени отношения завършват с факта, че другият му дядо е италианец, откъдето всъщност произлиза и името му Каскарино. Бившият нападател на Селтик, Челси и Марсилия се съгласи да коментира предстоящата светов­на квалификация между Ейре и България в Дъблин. Ето какво сподели Тони Каскарино по теле­фона специално за „Меридиан Мач"

Тони Каскарино: Бербатов е твърде смирен и апатичен

Англичанин, ирландец или шот­ландец? При други обстоятелства този въпрос би бил изключително важен, но не и когато става дума за Тони Каскарино. Един истинс­ки британец. Той е бивш напада­тел на Ейре с 88 мача и 19 гола за националния отбор, участник на европейското първенство през 1988 г. и на два мондиала през 1990 и 1994 г. Дядото на майка му е ирландец и поради тази при­чина той избира да защитава цветовете на „детелините", въпреки че е роден в Кент, Англия. Преди няколко години разбира, че баща му всъщност не е англичанин, а е роден в Единбург, Шотландия. В същото време май­ка му признава, че е била осино­вено дете и на практика няма кръвна връзка с Ейре. Сложните родствени отношения завършват с факта, че другият му дядо е италианец, откъдето всъщност произлиза и името му Каскарино. Бившият нападател на Селтик, Челси и Марсилия се съгласи да коментира предстоящата светов­на квалификация между Ейре и България в Дъблин. Ето какво сподели Тони Каскарино по теле­фона специално за „Меридиан Мач".

 
Г-н Каскарино, много специа­листи, сред ко­ито и , Джовани Трапатони, опре­делят този мач като решителен за класи­рането в нашата ква­лификационна група. Съгласен ли сте с по­добно твърдение?
- Разбира се, този мач е много важен за нас. Ако победим Бъл­гария, ще увеличим точковата разлика и почти сигурно ще си гарантираме поне вто­рото място в групата. Ако искаме да се класираме на световното първенство, трябва да спечелим повечето си мачове в Дъблин. Зна­ем, че българският от­бор е силен и на прак­тика това е основният ни конкурент за второ­то място. Предимство­то ни е, че като дома­кини играем много силно. Винаги е било така и се надявам от­ново да спечелим.
 
- Смятате ли, че под ръководството на Джовани Трапато­ни националният тим на Ейре бележи развитие и в какъв аспект?
- Да, определено. Сега сме много по-добре организирани. В предишните два квали­фикационни цикъла стояхме доста зле в за­щита, докато сега под ръководството на Тра­патони Ейре трудно допуска голове. Това се дължи на упорита работа. Освен това в офанзивен план футбо­листите не разчитат само на дълги подава­ния към Роби Кийн, но се опитват да създават положения от игра.
 
- Като бивш напа­дател какво мислите за водещото мото на Трапатони: „Ако не можеш да победиш, тогава недей да гу­биш"?
- Ейре имаше нужда точно от това. В пос­ледните две кампании се представихме като
отбор, на който много лесно можеш да му вкараш гол. Това ни струва много скъпо, защото загубихме дос­та мачове. Мисля, че отборът ни има нужда да разсъждава по този начин. Имаме доста­тъчно добри играчи, които могат да беле­жат голове, но досега нямахме достатъчно добри защитници, кои­то да не допускат таки­ва. Мисля, че Трапато­ни е прав в това отно­шение.
 
- Смятате ли, че евентуално равенст­во в Дъблин ще бъде добър резултат за двата отбора?
- Не. Според мен Ейре трябва да победи, за да задържи напре­жението върху Италия. Мисля, че Трапатони няма да излезе с ми­сълта за равенство, а ще се опита да спечели мача. Вярвам, че отборът има всички шансо­ве да победи.
 
- Кое е най-силното качество на Ейре при Трапатони?
- Мисля, че вратарят ни е изключителен. Шей Гивън е от све­товна класа и освен то­ва разполагаме с напа­дател като Роби Кийн, който може да вкарва голове. Мисля, че има­ме всички качества, за да се класираме на све­товното в ЮАР.
 
- Роби Кийн или Димитър Бербатов?
- Доколкото разб­рах, Бербатов няма да играе, така ли е?
 
- Да, за съжаление получи контузия и отпадна от групата.
- Защото в момента Роби Кийн е по-гладен за голове от Бербатов.
 
- Смятате ли, че липсата на Бербатов прави българския от­бор доста по-слаб?
- Не. Бербатов е из­ключителен футбо­лист, но според мен той не играе толкова добре, колкото мина­лата година. Според мен българският отбор притежава достатъчно сила и мощ, за да се справи добре и без Бербатов. Той е много, как да кажа, смирен, а в Дъблин България има нужда от много надъхани играчи.
 
- Мислите ли, че той може да придо­бие статус на незаме­ним играч в клубния си отбор Манчестър Ю?
- Бербатов не е съ­щият футболист, който беше предишните две години, и това е проб­лемът. Той не е в най-добрата си форма в момента.
 
- Според много специалисти, в това число и сър Алекс Фъргюсън, Бербатов може да е новият Ерик Кантона за Юнайтед. Съгласен ли сте?
- Не съм сигурен. Мисля, че той има не­обходимата техника, но не мисля, че е дос­татъчно гладен за фут­бол. Мисля, че трябва да има повече желание за игра. Той е твърде апатичен и на моменти се държи арогантно. Не, може би не ароган­тно е точната дума, но доста странно и опре­делено неприемливо. Трябва да си много повече, за да бъдеш движещата фигура на терена за един отбор.
 
- Какво мислите за останалите българс­ки играчи, които се състезават във Вис­шата лига като Бо­жинов, Стилиян Пет­ров?
- Отлични футбо­листи, но това не е из­ненада за мен. Бълга­рия винаги е имала добри играчи, със страхотна физика и техника. В момента също разполагате с доста добър състав. Не говоря само за футбо­листите, които играят в Англия.
 
- Като футболист сте бил на еврофиналите през 1988 г. и на две световни първен­ства. Смятате ли, че сега е доста по-труд­но на отбори като Ейре и България да се класират на таки­ва форуми?
- Да, по-трудно е, защото системата се сменя непрекъснато. Освен това силите в световен мащаб са доста изравнени и виж­дате, че слаби отбори няма. Трудно е.
 
- България стана 4-та в света на све­товното в САЩ. Познавате ли някой от нашите играчи то­гава?
- Да, срещал съм се с Йордан Лечков.
 
- Помните ли евро­пейските квалифика­ции срещу България през 1987 г.?
- Всъщност не пом­ня много от тези мачо­ве. Аз не можах да иг­рая, защото бях конту­зен.
 
- Как оценявате шансовете на Ейре и България да се пре­борят за място на световното в ЮАР?
- Мисля, че Ейре има по-големи шансо­ве от България да се класира на световното. Евентуална победа в Дъблин на практика ще реши спора за второто място в наша полза.
Вальо Илиев: Целта пред ЦСКА 1948 е Европа

"Не искаме да се задоволяваме с малкото, а напротив - да бъдем гладни за повече"

Ботев (Пловдив) продаде 15 000 билета за реванша с ЦСКА

Вижте какво съобщиха "жълто-черните"

Лудогорец пусна билетите за Крумовград

Вижте какво съобщиха от Разград

Изтеглиха жребиите за полуфиналите при ветераните и купата на АФЛ

Витоша (Бистрица) ще спори с Ботев (Враца) за място на финала

Официално: Локо (Пд) разтрогна с Хоркаш

Вижте какво съобщиха от „Лаута“

Тръпката е в efbet Лига – шампионатът се разделя на 3 групи, интригата е на макс!

Бонусът за елита на платформата за онлайн спортни залози efbet.com важи до края на сезона

Лудогорец публикува речта на Антон Недялков преди Хебър

Вижте какво казва на съотборниците си капитанът, завърнал се в игра след 6 месеца

Бусато: Дербито е приоритет

Вижте какво каза вратарят на ЦСКА

Стамен Белчев с дилеми в "червената" защита за Левски

Вижте какви

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки