България запазва 17-та позиция в ранглистата на УЕФА

България все още се намира на 17-ата позиция в ранглистата на УЕФА за европейските клубни турнири, страната ни вече няма представител в Шампионската лига или турнира за Купата на УЕФА и вече фиксира коефициента си за този сезон, който е 2,250, докато общият за последните пет години е 21,250, с който България ще участва през следващия сезон

България все още се намира на 17-ата позиция в ранглистата на УЕФА за европейските клубни турнири, показа справка на Агенция “Фокус”.
 

Както е известно, страната ни вече няма представител в Шампионската лига или турнира за Купата на УЕФА и вече фиксира коефициента си за този сезон, който е 2,250, докато общият за последните пет години е 21,250. С него България ще участва през следващия сезон. Изчисленията сочат, че страната ни не може да се придвижи по-напред от настоящата си позиция, а дори може да бъде изместена предвид близостта на Чехия, която до момента има коефициент от 20,250. Добрата новина е, че Славия (Прага) е единственият чешки отбор, останал в европейските турнири. Пражкият клуб участва в група “F” на Купата на УЕФА, като в нея още са Хамбургер, Астън Вила, Аякс и Жилина, т.е. шансът Чехия да ни измести не е голям. В четвъртък е първият мач на Славия (Прага) - като домакин на Астън Вила.
 

Както е известно, от следващия сезон ще настъпят промени във формата на Шампионската лига и турнира за Купата на УЕФА, която ще се нарича вече Лига Европа. Промяната в Шампионската лига засяга най-вече квалификациите. В новия формат квалификационните кръгове ще бъдат разделени на две съвсем отделни части, в които ще се борят за по 5 места. В едната част ще участват само шампионите на страните, които нямат участник директно в групите, с ранкинг от 13 до 53. Тази част има предварителен кръг и три квалификационни кръга. Според настоящата ранглиста България ще се включи от първия кръг, а във втория кръг се включват шампионите на държавите, които са между 13-о и 15-о място в ранглистата на УЕФА.
 

За квалификациите за Кига Европа през следващия сезон България ще има три представители. Носителят на Купата на страната, както и вторият в първенството ще се включат от третия квалификационен кръг от общо четири преди груповата фаза. Третият в първенството започва от втория квалификационен кръг.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки