Суарес пред Стоичков: Наслаждавам се на играта с Лео

Звездата на Барселона даде интервю за Кавалера на Златната топка

Суарес пред Стоичков: Наслаждавам се на играта с Лео

Христо Стоичков зарадва зрителите на предаването „Код Спорт“ по ТВ+ с интервю с един от най-класните нападатели в последните години Луис Суарес.

 

Уругваецът е част от атомното южноамериканско нападение на Барселона, включващо още Лионел Меси и Филипе Коутиньо. Мисията им за този сезон е ясна – триумф в Шампионска лига, но преди големите битки Суарес отговори на въпросите на Камата за ТВ гиганта „Унивижън“.

 

- Луис, една година с много надежди - Уругвай игра на световното, Барселона върви по добър път. Как се чувстваш?

 

- Добре се чувствам. Годината беше наистина специална заради световното и цялата подготовка за големия миг, а след това и напрежението във всеки мач. В същото време сега трябва да мисля за клуба ми и за целите, които сме си набелязали в Барселона. Мисля, че сме на верния път и с много желание мечтаем за успехи.

 

- Можеше ли Уругвай да стигне по-далеч? Всички се страхуваха от вашия отбор, с теб и Кавани в атака. Какво още можеше да постигнете спрямо очакванията към отбора ви?

 

- Мисля, че се представихме достойно, въпреки че реално не дадохме най-доброто. Бяхме скромни в очакванията ни за първенството, но в същото време и добре подготвени. Показахме, че сме наистина сериозен и конкурентоспособен отбор. С много смелост в единоборствата, с голямо желание за победа и с всички типични белези за националния отбор на Уругвай. За съжаление рано срещнахме бъдещия световен шампион и то в ден, когато шансът определено не беше с нас. Сега всеки от нас ще продължи да работи за благото на отбора. Очаквам да сме винаги така сплотени. Това е най-важното, за да стигнем възможно най-далеч в следващите надпревари.

 

- Много млад напусна страната си, за да отидеш първо в Холандия. Има един важен човек в твоята кариера – Учителят Табарес. Какво може да кажеш за този учител, и може би дори баща за много от футболистите, на които е помогнал?

 

- Той спокойно може да бъде наричан „футболният ми баща“, а и не само, защото ми е помагал и много в чисто личен план. Често ме е подкрепял за разрешаване на житейски проблеми. А в професионален план ми е съдействал да извличам максимума от моите възможности. Оценявам всичко това и го уважавам много, защото ми помогна да израсна като играч. Винаги ще съм му благодарен, освен това Оскар Табарес е много обичан и наистина се ползва с голямо уважение от всички наши сънародници в Уругвай.

 

- Играеш с Меси - може ли да се кажа, че в брилянтната кариера на Луис Суарес има период преди и след появата на Лео в нея?

 

- Очевидно е, че винаги се наслаждавам на играта с него. Очевидно е също, че преди се наслаждавах на играта ми с Джерард и беше истинска привилегия да играя рамо до рамо с него. А после дойде привилегията да съм на терена заедно с Лео, Иниеста, Бускетс, Коутиньо... Все велики футболисти, които са на световно ниво и просто човек трябва да се радва на щастието да играе с тях, докато може. За мен Лео е най-великият играч в историята заради всичко, което е дал досега на футбола и продължава да дава. Това е достойно за възхищение и винаги ще бъда горд, че съм играл рамо до рамо с най-добрия играч в историята на този спорт.

 

- Има и друг футболист, с когото се познавате много добре – Коутиньо. Даваше му съвети и си помагахте, когато бяхте заедно в Ливърпул и сега отново е близо до теб за съвети с цел максимално сработване в Барселона. Трябва да сте специални един за друг…

 

- Винаги съм се стремял да помагам с всичко възможно на приятелите. Мисля, че Филипе стана много зрял футболист след периода в Ливърпул и сега ситуацията е по-различна. Там той наистина беше много млад и искаше много бързо да научи всичко. Естествено, че му помагах, но сега дойде в Барселона със солиден опит зад гърба си и като наистина завършен футболист. Знае откъде идва и какво е постигнал, но независимо от това иска да продължава да учи и да расте. Това, разбира се, става винаги най-добре, когато си заобиколен от големи футболисти, като тук в Барселона.

 

- Може би има две най-важни неща в професионалната ти кариера, които ще останат завинаги запечатани в паметта ти или поне са се запечатали при мен. Това е четвъртфиналът на Мондиала преди четири години срещу Гана, а другият е, когато срещу Англия се върна след контузия и веднага вкара голове. Кой е за теб най-важният мач, най-важните моменти, в които си направил наистина много за отбора си?

 

- Очевидно е, че и двата от тези, които изброи са важни, но имат различно значение. С Гана по-скоро заслугата ми беше, че успях да предотвратя техен гол, а след това дузпите бяха истинска лотария, но ако ганайският нападател беше минал през мен и беше вкарал гол, всичко щеше да е съвсем друго и щяха да ни елиминират. Аз предпочитам срещата с Англия, заради всичко, което носеше със себе си - връщам се от контузия, намирам се в много слаба физическа форма и излизам точно срещу Англия... А  много исках да играя в този мач. И за мое щастие имах до себе си много важен човек за мен  – лекарят на националния отбор д-р Валтер Ферейра, мир на праха му. Физиотерапевтът на отбора ме възстанови, а Валтер независимо, че бе неизлечимо болен, пренебрегна своето лечение и бе постоянно до мен и ме подкрепяше. Това е момент от моя живот, който никога няма да забравя. Едно от нещата във футбола и в кариерата ми, което е наистина незабравимо.

 

- Преди световното прогнозира, че Франция има най-сериозни шансове за титлата от 32-та отбора-финалисти. Помниш ли прогнозата си кои отбори ще стигнат най-далеч и кои имат най-големи  шансове за титлата?

 

- По принцип на всеки мондиал винаги има 4-5 отбора, които пристигат на световното с големи амбиции и с мисълта за спечелване на трофея. Бразилия, Аржентина, Германия, Испания и Франция. Този път всички те без Франция си тръгнаха рано. Французите имат наистина прекрасно поколение от млади играчи, с отлични качества. Всички са на световно ниво и заслужено ликуваха. Рано ги срещнахме и в неподходящ за нас момент, без Кавани, но това е трябвало да стане. Въпреки това Уругвай им даде сериозен отпор, нали?

 

- Луис, няма да губим повече от ценното ти време. Пожелавам ти да вкараш още много голове с Барселона, много голове с Уругвай, много щастие и никога да не се контузваш. И скоро именно на теб да дадат „Златната топка“! От няколко години я чакаш и ти наистина я заслужаваш!

 

- Много благодаря и се надявам да се случи най-доброто за мен.

10 от Барса рухнаха срещу ПСЖ (ВИДЕО)

Вижте подробности

Барса тепърва ще нищи бъдещето на Иниго Мартинес

Атлетико Мадрид е с голям интерес към него

Изненада! Жоржиньо може да напусне Арсенал в посока Барса

Поне така твърдят в Испания

Левандовски има мегаоферта от Саудитска Арабия

Предлагат му по 100 милиона евро годишно

Барса готви продажба на Рафиня, иска поне 100 млн. евро за него

Крилото може да смени клубабар

Официално потвърдено: От Барса са отказали 200 млн. евро за Ламин Ямал

Това призна президентът на отбора Жоан Лапорта

Решено! Барса иска да задържи Кансело и Феликс за постоянно

И двамата са под наем при каталунците

Лапорта: Очакваме Фати да се върне в Барселона, такова е споразумението с Брайтън

Президентът на каталунците даде информация около младия талант

Бъдещето на Жоао Кансело в Барса изобщо не е сигурно

Ситуацията при него е сложна

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки