България може да има втори вратар в НХЛ

Ако направя слаб мач, забравям за него и продължавам към следващия, разкрива 15-годишният талант

България може да има втори вратар в НХЛ

Скоро България може да има втори играч в Националната хокейна лига на САЩ и Канада (НХЛ), прогнозира треньорът на Сент Юсташ - Александър Ганьон. В неговия отбор, който се състезава в хокейната лига на Квебек за първа година блести звездата на 15-годишния Венцислав Шингаров, който оглавява редица класации в канадския шампионат за юноши.

 
От края на август насам младият вратар от български произход е получил 543 удара срещу себе си в 15 мача и 796 минути на леда. Това е повече от всички останали играчи в първенството на Квебек. Неговият рейтинг за ефикасност (допуснати голове средно на мач), е 0.878, въпреки че в повечето мачове той реагира на повече от 40 удара. В три случая към Шингаров са изстреляни повече от 50 шайби. Неговото представяне обаче му носи не само суперлативи, а и той неколкократно попадна сред най-добрите трима дори и при загуби на Сент Юсташ.
 
От канадския уебсайт leveil.com се свързаха с българския вратар, който обича "да краде голове от съперника" и да "вижда лицето на разочарован нападател" след спасяване.
 
Роден на 15 април 2003 година в България, Шингаров може би нямаше да има възможността да играе хокей, ако неговите родители не са решили да емигрират във Вердун, когато той е бил едва петгодишен, продължават от leveil.com. Точно там, на възраст между осем и девет години, той започва да тренира спортът, за който не знае почти нищо - хокей на лед.
 
"В България е топло, така че там не играем много или по-скоро изобщо не играем. Там е популярен футболът", обясни той преди тренировка в зала "Флориан-Гиндон", дом на Викингите от Сент Юсташ.
 
Първоначално българинът играе в предните две линии, но постепенно започва да го влече вратарският пост. Той заиграва именно на него и го прави в редица отбори, а сега вече и при Викингите. 
 
"Той е сред най-добрите 15-годишни вратари изобщо. Най-доброто му качество е това, че е работохолик. Има отлична работна етика и попива всичко, което му се предоставя. Венцислав е отборен играч, спокоен е и си върши работата. Най-голямото предизвикателство пред него през този сезон е да бъде здрав чисто психически, защото това може да повлияе на статистическите му данни", каза Ганьон и добави, че през 2019-а година Венцислав ще бъде в Мейджър джуниър хокей лигата на Квебек, която е едно от трите първенства, съставящи Канадската хокейна лига.
 
За самия Шингаров е пределно ясно какви предизвикателства стоят пред него през този сезон: "Трябва ми опит. Знам, че ще бъда още по-добър догодина. По-добре да стрелят повече към мен, защото така ще се развия повече. Ако направя слаб мач, забравям за него и продължавам към следващия, защото той е нов шанс за мен", добави българинът, чиято мечта е да играе в НХЛ. Втората опция е сферата на финансите.
 
За момента младият вратар пази на вратата на Викингите, но през декември ще участва в тренировъчен камп за юноши до 16 години от Квебек. Целта е да попадне в отбора за Игрите на Канада, които ще бъдат проведени от 15-и до 3-и март в Албърта.
 
"Ще бъде забавно. В този камп ще бъда с най-добрите на моята възраст. Това е част от развитието ми", завърши Шингаров.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки