Министър Кралев в Брюксел: България се превърна в запазена марка при организирането на големи спортни събития

Красен Кралев поздрави UEFA за разширяването на броя страни, домакинстващи Евро 2020

Министър Кралев в Брюксел: България се превърна в запазена марка при организирането на големи спортни събития

Поздравявам UEFA, че взе решение домакинството на  Европейското първенство по футбол през 2020 да бъде споделено между повече държави.
Това заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев по време на неформална работна среща на спортните министри в рамките на Съвета на ЕС в Брюксел, чийто основен гост бе Мартин Кален, изпълнителен директор на UEFA.

Темата на дискусията беше “Възможности и предизвикателства в контекста на големите спортни събития”.

Според Кралев UEFA имат пълна политическа подкрепа от страна на всички правителства в избора си за разширяване на броя страни, които ще домакинстват на Евро 2020. По думите му, UEFA трябва да бъдат насърчавани да продължат тази стратегия, защото след първенството по футбол през 2020 ще има още такива първенства. “Уверен съм, че всички правителства от ЕС ще подкрепим тази практика, за да може повече държави да споделят това невероятно изживяване. Кой да вземе домакинството не се определя само от това колко голяма или малка е дадена страна, дори и от това дали разполага с правилната инфраструктура, подобряването на която в крайна сметка е  постижимо. Най-голямото предимство е опитът”, заяви българският спортен министър пред колегите си. Кралев коментира, че по този начин спортните федерации дават шанс на повече държави да трупат опит и след това да бъдат домакини на още по-големи състезания.

Министър Кралев даде пример от българската практика като изтъкна големия опит, който страната ни е придобила при организирането на волейболни събития съвместно с Италия. “Започнахме през 2015 г. със съвместното домакинство на Европейското първенство за мъже, което се проведе в България и Италия. Заедно спечелихме домакинството и на  Световното първенство за мъже през септември 2018 г., което беше организирано в две държави за първи път в историята на волейбола”, обясни той. Според Красен Кралев именно този опит ни е дал самочувствие да продължим нататък и в момента работим заедно със Сърбия и Румъния за общото ни домакинство на Европейското първенство по волейбол за жени през 2021. Очаква се Гърция също да се присъедини.

Според Красен Кралев все повече държави ще се стремят съвместно да бъдат домакини на световни първенства по футбол, волейбол, баскетбол и много други спортове. “В момента основната цел на правителствата в Европа трябва да бъде спечелването на повече домакинства за нашия континент и за страните на ЕС. Трябва да имаме възможността да бъдем конкурентоспособни на останалите държави от другите континенти. Опитът, който споделяме и стартиращата стратегия в Европа за споделяне на домакинствата на големи състезания, ще ни дадат все по-големи възможности да развиваме нашите умения и самоувереност за спечелване на домакинство дори на Световно първенство по футбол в съюз между три или четири по-малки държави”, категоричен бе министърът на младежта и спорта.

В тази връзка в речта си по време на Съвета на ЕС на спортните министри Кралев посочи, че по инициатива на нашите гръцки колеги България, Гърция, Румъния и Сърбия работят за възможността да кандидатстват за домакинство на световното първенство по футбол през 2030 г.  Той подчерта, че България се e превърнала в запазена марка при организирането на големи спортни събития.   "2018-та е била най-наситената с домакинства на големи състезания година в историята на българския спорт. През месец септември бяхме домакини на три световни първенства едновременно и се справихме отлично", заяви министър Кралев.

Според министър Кралев социалните мрежи дават възможност за пряк достъп на младите хора. „Те използват новите технологии и ние трябва да насочим усилията си към това чрез тях да покажем красотата на отделните видове спорт и възможностите за тяхното практикуване, за да ги мотивираме към системна физическа активност“, каза той.

Красен Кралев даде пример с филма на Българската федерация по художествена гимнастика, излъчен по време на Световното, с който промотираха не само успехите си, но и държавата ни.

Като добър пример за иновация в спорта Красен Кралев посочи въвеждането на системата за видеонаблюдение VAR.

"Едно голямо спортно събитие като Световното първенство по футбол прокара пътя и ускори прилагането на това техническо нововъведение в редица други турнири и първенства", каза той.

Новите технологии са ефективно средство срещу манипулираните резултати, посочи спортният министър. По думите на Красен Кралев непрестанният онлайн мониторинг на коефициентите и залозите дава възможност за бърза реакция тогава, когато се засичат подозрителни сигнали. А въвеждането на видеокамери на стадионите и залите и строг контрол на запалянковците чрез електронни системи на входовете прави битката със спортното хулиганство все по-успешна.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки