Тампа Бей спечели за пръв път Президентския трофей в НХЛ

Вижте всички резултати в лигата от изминалата нощ

Тампа Бей спечели за пръв път Президентския трофей в НХЛ
Отборът на Тампа Бей Лайтнинг спечели за първи път в историята Президентския трофей, който се дава на тима с най-добри показатели през редовния сезон в Националната хокейна лига.
 
Това стана факт след успеха на "светкавиците" с 4:1 над Аризона у дома, с който тимът от щата Флорида събра 116 точки. Тампа има непреодолима преднина от поне 21 точки пред всички останали свои конкуренти, а при оставащи 9 мача до края на сезона е възможно да атакува и рекорда на Детройт Ред Уингс от сезон 1995/96 от 131 точки в 82 срещи. Домакините изковаха 56-ата си победа през сезона в последната четвърт, в която вкараха три безответни гола.
 
Клейтън Келър даде аванс на Аризона след малко повече от пет минути от началото на мача, но минута след това Стивън Стамкос изравни за Тампа с рекордния си 384 гол за клуба. Третият гол в мача падна чак 44 секунди след началото на последната третина, когато Виктор Хедман се разписа за 2:1 в полза на домакините. Останалите два гола паднаха в заключителните 60 секунди на срещата, като техни автори станаха Антони Сирели и Яни Гурде.
 
Спечелването на Президентския трофей гарантира на Тампа домакинско предимство във всички кръгове на предстоящите плейофи.
 
Уинипег Джетс пък увеличи преднината си на върха в Централната дивизия след победа с 3:2 над Лос Анджелис Кингс като гост. Кевин Хейс и Кайл Конър дадоха ранен аванс от два гола на канадския тим, но Шон Уокър бързо върна едно попадение за "кралете".
 
В средата на втората третина ветеранът Дъстин Браун изравни за 2:2 при числено превъзходство за домакините на леда, но пет минути по-късно Тайлър Майерс вкара нов гол за Уинипег, който се оказа и победен. С победата Уинипег събра 90 точки и втори с 3 пред втория в дивизията Нешвил, който е и с мач повече. За Лос Анджелис това бе 16-а загуба в последните 18 мача.
 
С гол на Бо Хорват 16 секунди след началото на продължението Ванкувър Канъкс победи като гост Чикаго Блекхоукс с 3:2. Успехът доближи канадския тим на 6 точки от зоната на плейофите, но те ще трябва да бъдат стопени в оставащи едва 9 мача до края на редовния сезон.
 
Джонатан Тейвс даде преднина на Чикаго в последната минута на първата третина, но секунди след подновяването на играта през втората част Алекзандър Едлер изравни. Ванкувър поведе за пръв път в срещата в седмата минута на втората част чрез Маркус Гранлунд, но Ерик Густафсон прати мача в продължение 3 минути преди изтичането на редовните 60 минути. Там обаче нямаше много драма, тъй като още при първата си атака гостите стигнаха до крайния успех. Загубата пък остави Чикаго извън зоната на плейофите, на 4 точки зад отбора на Аризона, който за момента държи последната "уайлд кард" позиция.
 
В последния мач от тази нощ финалистът за купа "Стенли" Лас Вегас разгроми със 7:3 като гост Сан Хосе. Още в първите 13 минути на мача паднаха 5 гола, с които Вегас поведе с 3:2 в резултата. Във втората третина Пол Щастни покачи на 4:2, а в последната част Райли Смит, Джонатан Марчесо и Коди Ейкин също се разписаха за гостите, които с победата си попречиха на Сан Хосе да си осигури предсрочно класиране за плейофите.
 
Двубои от редовния сезон в Националната хокейна лига на САЩ и Канада (НХЛ):
 
Тампа Бей - Аризона 4:1
Чикаго - Ванкувър 2:3 след продължение
Лос Анджелис - Уинипег 2:3
Сан Хосе - Лас Вегас 3:7
 
Източна конференция: 
Атлантическа дивизия: Тампа Бей 116 точки, Бостън 95, Торонто 91
дивизия Метрополитън: Ню Йорк Айлъндърс 91, Вашингтон 91, Питсбърг 88
 
Западна конференция:
Централна дивизия: Уинипег 90, Нешвил 87, Сейнт Луис 82
Тихоокеанска дивизия: Калгари 95, Сан Хосе 94, Лас Вегас 87

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки