ДРАМА НА КАМП НОУ! Бог Меси и Суарес качиха Барса на бързия експрес към финала (ВИДЕО+СНИМКИ)

Ливърпул на колене след 0:3, Салах с пропуска на годината

ДРАМА НА КАМП НОУ! Бог Меси и Суарес качиха Барса на бързия експрес към финала (ВИДЕО+СНИМКИ)

Барселона стигна до класическа победа с 3:0 в първия полуфинален сблъсък с Ливърпул от Шампионската лига.

Така каталунците нанесоха първо поражение на своя гост от 19 мача насам и останаха непобедени в 23 двубоя, както и в рекордните 32 срещи на своя територия в турнира.

Наставникът на домакините, осигурили си предсрочно титлата в Испания през уикенда, направи три промени в стартовия състав, спрямо успеха над Леванте.

Ернесто Валверде заложи на най-опитния титулярен тим на Барселона в Шампионската лига, със средна възраст от 29 години и 210 дни, като пусна на терена Лионел Меси, Серхи Роберто и Серхио Бускетс за сметка на Нелсон Семедо, Усман Дембеле и Артур. 

Неговият колега Юрген Клоп пък направи четири рокади от разгрома над Хъдърсфийлд с 5:0, гласувайки доверие на Жоел Матип, Джеймс Милнър, Фабиньо и Джо Гомес.

Последният започна като титуляр за първи път от декември насам и имаше тежката задача да се справя с Лионел Меси, който е водещ голмайстор в Шампионската лига през сезона и се разписа на два пъти в сряда вечер.

Гениалният Лео вече има дузина голове на сметката си в тазгодишното издание на турнира, макар да нямаше такъв срещу Ливърпул в кариерата си, а и общо 26 в 33 срещи с английски съперници.

Аржентинският маестро изведе с капитанската лента Барселона за юбилеен стотен път в деня, в който преди точно 14 години реализира за първи път с екипа на каталунците, а сега достигна невероятната кота от 600!

Феновете на домакините пък създадоха неповторима атмосфера на „Ноу Камп“ и техните любимци започнаха срещата по-добре. 

След само 181 секунди игра Иван Ракитич бе изведен в наказателното поле, ала от ъгъла на вратарското реши да подава, вместо да стреля, и Жоел Матип го блокира. 

Малко след последвалия корнер действията се пренесоха пред другата врата. Садио Мане падна в пеналта, но твърде лесно и дузпа не бе отсъдена.

В 13-ата минута и домакините имаха претенции за такава, след като Матип игра с ръка в наказателното поле, но в крайна сметка реферите прецениха, че няма основание за наказателен удар.

Не след дълго Наби Кейта получи травма и в средата на първото полувреме бе заменен от Джордан Хендерсън.

Скоро след това падна и първото попадение в дългоочаквания полуфинален сблъсък.

В 26-ата минута Жорди Алба изведе отлично Луис Суарес в наказателното поле, а уругваецът от движение наказа бившия си тим, реализирайки гол №500 за Барселона в Шампионската лига и свой дебютен такъв в турнира през сезона.

Любопитното е, че за последно нападателят вкара в надпреварата през месец април на миналата година, когато се разписа отново във вратата на Алисон, който тогава пазеше за Рома. 

Отговорът на Ливърпул дойде в 35-ата минута, когато Мохамед Салах изведе Мане сам срещу вратаря, но ударът от движение на сенегалеца мина високо над целта.

Така Барселона се оттегли на почивка с минимален аванс в резултата, но веднага след паузата Ливърпул можеше да изравни.

Отпразнувалият ден по-рано своя 27-ми рожден ден вратар Марк-Андре тер Щеген обаче направи две поредни ключови спасявания и опази преднината на домакините.

В 59-ата минута Мо Салах показа класа и подаде към Вайнладум, който пропусна за Джеймс Милнър, но той прати топката точно в ръцете на стража от точката за изпълнение на дузпа.

Треньорът на домакините отговори с дефанзивна смяна и замени бившия играч на мърсисайдци Фелипе Коутиньо с Нелсон Семедо.

Това даде резултат, защото Барселона започна да се справя по-добре с набезите на гостите и да осъществява мълниеносни контраатаки.

При една такава, в 75-ата минута, Луис Суарес прати топката в гредата, а за притичалия Меси остана най-лесното и той безпроблемно я насочи в мрежата на Алисон, за да даде аванс от две попадения на Барселона.

Малко по-късно отново Меси оформи класиката. В 82-ата минута той реализира своя гол №600 за каталунците с перфектно изпълнение на свободен удар – 3:0.

Секунди след това Ливърпул трябваше да вкара почетно попадение, ала Мохамед Салах направи невероятен пропуск, улучвайки страничната греда на опразнената врата от непосредствена близост.

След това домакините можеха да вкарат и четвърти гол, но резервата Дембеле пропусна на два пъти. Въпреки това, Барса взе комфортен аванс преди реванша, който е след седмица на „Анфийлд“. 

СТАРТОВИ СЪСТАВИ:


БАРСЕЛОНА: Тер Щеген, Пике, Ленгле, Жорди Алба, Серхи Роберто, Видал, Ракитич, Бускетс, Коутиньо, Меси, Суарес;
Резерви: Силесен, Семедо, Артур, Малком, Юмтити, Алена, Дембеле;

ЛИВЪРПУЛ: Алисoн, Гомес, Матип, Ван Дайк, Робертсън, Фабиньо, Милнър, Вайналдум, Кейта, Мане, Салах;
Резерви: Миньоле, Ловрен, Фирмино, Хендерсън, Шакири, Александър-Арнолд, Ориги;

БАРСЕЛОНА - ЛИВЪРПУЛ 3:0

1:0 Луис Суарес 26
2:0 Лионел Меси 75
3:0 Лионел Меси 82

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки