Инсталирай - Novsport Alert

ЕВРОПА

Манчестър Юнайтед
Ливърпул
Арсенал
Челси
Интер
Милан
Ювентус
Рома
Реал Мадрид
Барселона
Атлетико Мадрид
Байерн Мюнхен
Манчестър Сити
ПCЖ
Лацио
Борусия Д

Анкета

Кой ще стане шампион на Англия?

Кой ще стане шампион на Англия?


Реклама

Facebook

08 юни 2019 08:56 


Адвокат Трендафилов: Нов стадион ще струва поне 45 млн. евро на ЦСКА

 

Адвокат Станислав Трендафилов даде интервю за "Тема спорт" във връзка с намеренията на ЦСКА относно стадион "Българска армия" и новия ПУП на Борисовата градина.
 
- Г-н Трендафилов, как протече първото обсъждане на проекта за план на Борисовата градина? Като че ли важните въпроси останаха на заден план...
 
- Считам, че първото обществено обсъждане не протече така, както следваше. Важните и съществени въпроси не бяха разгледани и обсъдени. Основно се обсъждаха малки обекти на територията на парка, като водните каналчета, кривите огледала, климатично училище, двете тоалетни, трите дансинга и т.н. Многократно се повтаряха едни и същи въпроси и аргументи, касаещи единствено растителността, за която стана пределно ясно, че никой не желае да се премахва или намалява, а само да бъде култивирана и развивана. В тази насока, както и вие сте забелязали, въобще не се обсъди функционирането на националния стадион и прилежащата му територия, липсваше дискусия относно функционирането и развитието на стадион "Българска армия", за комплекс "Мария Луиза" единствено се посочи от арх. Ковачев, че ще се възстанови, но по никакъв начин не се обсъди начинът, по който това ще се реализира. В обобщение считам, че действително всички важни въпроси останаха без обсъждане и дискусия.
 
- След като архитектът на проекта, както и кметицата Фандъкова, се обявиха категорично срещу ново строителство на стадион, какви мерки ще предприеме ЦСКА?
 
- Вижте, не считам, че е налице обявяване на категорично отрицателна позиция на посочените лица относно строителството на нов стадион. Липсваше категорично обявяване на позиция, включително и от страна на екипа на арх. Ковачев. Аз лично заявих изричното искане на клуба, всички негови привърженици, държавата в лицето на ММС, и като цяло на голямата част от българската общественост за построяването на изцяло ново спортно съоръжение, отговарящо на изискванията на 21-ви век. При това отново искам да заявя, че новото съоръжение следва да бъде изградено в чашата на сега съществуващото такова, без да бъде премахнато нито едно дърво или храст. В отговор не бе дадена отрицателна позиция, а самият арх. Ковачев предложи да бъде представен вече изготвен технически и архитектурен проект за това, по който екипът му да работи. Отново искам да подчертая - от наша страна не се търси "ново строителство" в смисъл на разширяване сегашните параметри на комплекс "Българска армия". Искаме в сегашните му граници да изградим един чисто нов спортен обект. Лично аз и всички граждани и институции, стоящи зад искането за нов стадион, не намираме с какво и по какъв начин това ново съоръжение, изцяло в границите на сегашното, за което явно се предвижда запазването му, нарушава идеята, заложена в този нов ПУП на парк Борисова градина.
 
- До 19 юни има срок да се правят предложения и препоръки по проекта за план на Борисовата. Клубът ще внесе ли такива?
 
- Разбира се! Ще внесем изрично предложение за промяна на предложения проект за ПУП в частта, касаеща стадион "Българска армия".
 
- Каква е позицията на Министерството на спорта? Какви мерки може да вземе ведомството в подкрепа намеренията на ЦСКА?
 
- Публично известно е, че позицията на ММС е изцяло съвпадаща с изразената по-горе от мен. Лично министърът на младежта и спорта неколкократно заяви подкрепата и желанието на държавата за изграждането на изцяло ново спортно съоръжение. Прави чест на всички лица от структурата на ММС, че твърдо отстояват тази позиция.
 
- Авторите на проекта на няколко пъти подчертаха, че допускат само реконструкция на стадиона. В какво се изразява тази реконструкция според тях? Какво може да се направи?
 
- Съгласно т. 3.2.2, § 8 от нормативите, неразделна част от предложения проект за ПУП за Комплекс Българска армия - "ПУП допуска модернизация на стадиона чрез частично покриване на трибуните с леки подвижни козирки. Не се допуска изграждане на нови и разширяване на съществуващите спортни игрища и терени, внасяне на нови архитектурни обеми и съоръжения, както и промяна на параметрите на застрояване". Т.е., без да съм архитект или инженер, за мен това е предвиждане единствено на поставянето на олекотени конструкции, с покритие от лек, не строителен материал, забележете: на част от трибуните. А другата част? Не става ясно и коя част следва да се покрие с конструкции, подобни на тенти, и коя не? За мен това е абсурдно! Съоръжението е изградено през 1967 година и съответно цялостното му функциониране отговаря на изискванията на 60-те години на 20-и век. Въпреки направените от нас реконструкции считам, че не е възможно с подвижни тенти върху част от трибуните да приведем спортното съоръжение в състояние, съгласно изискванията на 21-ви век. Може, трябва и е задължително в предложения проект за ПУП на Борисова градина да бъдат внесени изменения, с които да бъде допуснато изграждането на изцяло ново спортно съоръжение, отново подчертавам, в чашата на сега съществуващото такова и без да падне едно дърво в парка във връзка с това. Това считам, че е обществено отговорното и задължително решение на проблема.
 
- Архитект Ковачев заяви, че е възможно капацитетът на стадиона да се увеличи, като се премахне пистата. Този вариант не устройва ли ЦСКА?
 
- Да! Заяви го категорично при това пред възложителя на проекта. С оглед обаче това, което е заложено в т. 3.2.2, § 8 от нормативите, неразделна част от предложения проект за ПУП за Комплекс Българска армия, считам, че тук има съществено противоречие в позицията на арх. Ковачев. Надявам се тази негова позиция да е в резултат на ново преосмисляне на проекта и разбиране за явната необходимост от изграждането на изцяло ново спортно съоръжение на мястото на съществуващото. Това е техническо решение, знаете и в публично оповестените проекти за нов стадион този вариант е залегнал. Но вижте, тук въпросът е за цялостната концепция - да сложим само и единствено подвижни тенти на част от трибуните или да концептираме ПУП-а в насока за изграждане на ново съоръжение. Отново подчертавам, надявам се тази нова позиция на арх. Ковачев да изразява преосмисляне на концепцията на плана относно частта за стадион "Българска армия".
 
- Осигурено ли е финансирането за нов стадион от страна на ЦСКА? За каква сума може да се говори ориентировъчно?
 
- Разбира се. Както вече публично оповестихме, и към момента от страна на собствениците на клуба е осигурено изцяло и пълно финансирането на проекта. Не съм специалист в областта, но доколкото ми е известно, общата инвестиция е в ориентировъчен размер на сума в порядъка на 45-60 милиона евро.
 
- Колко време би отнело изграждането на ново съоръжение? И кога може да стартират дейностите?
 
- Отново казвам, не съм специалист, но предвижданията за цялостното изграждане са за период от около година и половина.
 
- А колко време ще се чака за издаване на разрешителни?
 
- Това не мога да кажа, в случай че проектът за ПУП придобие статут на окончателен и местната администрация действа изцяло съгласно относимите законови разпоредби, би следвало всичко да се случи съгласно сроковете, предвидени в ЗУТ. Зависи от периода, необходим за влизането в сила на плана, и от действия на местната администрация след това.
 
- Според вас доколко големи са шансовете да се стигне до промяна на проекта за план на Борисовата така, че да позволява ново съоръжение?
 
- Вижте, не ми се иска да говорим за шансове в тази насока. Този проект за ПУП трябва да бъде променен в тази му част. За всички нас, за държавата в лицето на ММС, както и за цялото гражданско общество, това е задължително. Ние не намираме каквито и да било аргументи и доводи срещу тази позиция, доколкото явно при осъществяване на нашия проект не е налице каквато и да било опасност за нанасяне щети на парковата растителност и на парка като цяло. Напротив, осъществяването на проекта за нов стадион в чашата на стария резултира само и единствено в огромна полза за гражданите на държавата, развитието на спорта като цяло, градската среда на София и бъдещите поколения. Считам, че промяна на проекта е единственото решение, носещо морална, обществена, но и историческа ангажираност на всички нас, имащи отношение към въпроса.
 
- В случай на пълен отказ какво може да предприеме ЦСКА?
 
- Вариант за пълен отказ е немислим. Поколения са израснали на този стадион. Спортистите, за които стадионът на ЦСКА представлява храм и дом, са донесли на България славата и гръмките успехи, отекващи в историята. Всички ние, стоящи зад проекта, се чувстваме обществено и исторически длъжни към паметта, настоящето и бъдещето да осигурим функционирането на изцяло ново съоръжение, с което да продължим славната история на световната спортна марка "ЦСКА".

 

Реклама

Коментари

Секция "Коментари" е предоставена за мнения и коментари от читателите на novsport.com. Препоръчителна минимална възрастова граница 18 години.
Novsport.com не носи отговорност за съдържанието на тази секция. Посетителите използват и четат раздела на своя отговорност.

Bookmark and Share

...
Изпратено от Анонимен на 08 юни 2019 21:07. |
Тоя е голям наглец. Иска да прокара идеята, че ще правят стадион а в същност ще е МОЛ. Като имат 40 милиона да си купят терен ида си сторят. Какво са се захванали с тоя стадион. А ма не. Стига с плоски простотии. Народа не е глупав. Знаем за какво става дума. Искат стадион? Купуват терен и строят. Това е положенито. Писнсна ми когато има мач на този стадион да не ходим в Борисовата градина защото е рисковано. Трябва софиянци да мога да ползват парка без притеснение за себе си и децата. Трябва да се надигнем и да спрем това безумие.
ГМО
Изпратено от Анонимен на 08 юни 2019 20:49. |
Този стадион е беше на чорбарите , но сега тези нямат нищо общо с този отбор. ГМО на микренското джудже се настани ,открадна стадиона и името на отбора и с какви претенциите искат да строят . Я по добре на село , от колкото у градо
КАКА ЧЕРВЕНА
Изпратено от Анонимен на 08 юни 2019 18:37. |
ГЕЙ ПАРАДА МОЖЕЛИ ДА ПОЛЗВА ГЕЙ СЕКТОРА.
...
Изпратено от Анонимен на 08 юни 2019 18:21. |
СЕ-РА В УСТАТА НА ГУНДЮ, ВУЦАТА,ТУБАТА И ВСИЧКИ СИНИ ПУ-ТКИ...
Romel
Изпратено от Анонимен на 08 юни 2019 18:17. |
На милиционерите - доносници всичко е позволено, подарено и безплатно, ама на балъците и писна да плащат да гласуват и да кротуват. Или обора тотално се разпада и огън да го гори или на революция да се върви! Аман от Тикви, Свини, Учителки предани консомолки и прочие герой.
...
Изпратено от Анонимен на 08 юни 2019 18:14. |
София не е ЦСКА!!!!
Чоко
Изпратено от Анонимен на 08 юни 2019 15:54. |
Фъндъкова да му мисли. Смятам, че при едно лошо решение ГЕРБ ще загубят София завинаги.
ЛЕВСКАР
Изпратено от анонимен на 08 юни 2019 16:54. |
Чоко будала такава Микренци гласуват в община Ловеч ! В София става това което решат Левскарите ! Ние избираме кметовете на София вие избирате председателят на БСП !!!
...
Изпратено от Анонимен на 08 юни 2019 14:02. |
Кметицата да му мисли какво го върши защото прошка няма да има. Този стадион е във полза на София и обществения интерес . Не знам Шо за идиот трябва да си за да спираш инвестиции във центъра на град .
...
Изпратено от анонимен на 08 юни 2019 14:56. |
ПРИ ТОВА ЗА 100 000 000 (СТО МИЛИОНА ЛЕВА !!!) ОСИГУРЕНО ФИНАНСИРАНЕ !?!
...
Изпратено от анонимен на 09 юни 2019 16:58. |
Осигурено от какво бе,микренски тъпак.От откраднато то ддс от захарта ли?Тъпаци микренски
БЪЛГАРИЯ МРАЗИ ПОДХУЕНЦИ!!!
Изпратено от Анонимен на 08 юни 2019 11:38. |
ТРЯБВА ДА СИ ТЪПАНАР И ДРОГИРАН ИДИОТ ЗА ДА СИ ПРИВЪРЖЕНИК НА ОТБОР КАТО ЛЕWСКИ С ИДОЛ ПИЯНИЦА И УБИЕЦ...СРАМ СТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ ПОДХУЕНЦИ, ЧЕ И СТАДИОНА ДА СИ КРЪСТИШ НА ПРЕСТЪПНИКА ОТ ДС...
Б
Изпратено от Анонимен на 08 юни 2019 11:14. |
За това всички бягат...да буквално бягат от тази абсурдна държава ръководена от простаци...
БЪЛГАРИЯ МРАЗИ ПОДХУЕНЦИ!!!
Изпратено от Анонимен на 08 юни 2019 10:14. |
ТРЯБВА ДА СИ ТЪПАНАР И ДРОГИРАН ИДИОТ ЗА ДА СИ ПРИВЪРЖЕНИК НА ОТБОР КАТО ЛЕWСКИ С ИДОЛ ПИЯНИЦА И УБИЕЦ...СРАМ СТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ ПОДХУЕНЦИ, ЧЕ И СТАДИОНА ДА СИ КРЪСТИШ НА ПРЕСТЪПНИКА ОТ ДС...
...
Изпратено от Анонимен на 08 юни 2019 10:10. |
Литекс ли, ЦСКА ли. За ЦСКА се говори и обсъжда, а Левски остана в забвение, за него никой не говори дори и левскарите. И те говорят за ЦСКА. За тях само тишина, тишина.тишина.....Няма титла, няма купа, дори и калъфка няма. Вече не е и синя, само тишина.
...
Изпратено от Анонимен на 08 юни 2019 10:07. |
Господин милиционер от края на града,тъпата ти тиква е припознала един тумор на Държавна сигурност,петнящ името на национален герой.Разбирам,че сте свикнали цял живот само вие и циганите да живеете на гърба на Държавата и да грачите и сочите по другите,но крайно време е да си изплатите дълговете,да си платите за кражбите,доносите и всичките простотии.Да,знам.Няма да ме разбереш,както знам,че и комплексът ти от ЦСКА ще остане докато си жив.
8
Изпратено от Анонимен на 08 юни 2019 10:06. |
Когато си оправите "кабриото" тогава коментирайте.
...
Изпратено от Анонимен на 08 юни 2019 09:54. |
Три години от как Литекс стана Тире София, Три поредни Калъфки. Тази история с този стадион е ала бала. Сегашният стадион просто трябва да се ремонтира. Лъжат припознавачите за да им отвличат вниманието, а те горките не смеят да се оплачат, заради вторите места, защото Джуджето ще се върне на село, ако много квичат.
...
Изпратено от анонимен на 08 юни 2019 10:00. |
А ф.к.ОМРАЗА колко финала-Баража играха бе Охлюв.
...
Изпратено от Анонимен на 08 юни 2019 09:28. |
Хахахахаха Микренският и слугите му започнаха да надуват балона. Разбра се, че няма да има нов стадион и тази ситуация идва идеално за тях.Сега ще започнат да ни обясняват как са готови да вложат 100-200-300 млн. за нов стадион от "любов" към отбора и феновете, но видиш ли лошите управляващи не им позволяват. И малоумните припознавачи веднага ще клъвнат въдичката и ще започнат да псуват и плюят всичко живо. По този начин пак ще се отклони вниманието от истинския проблем, а той е липсата на трофеи.

 

Още от - ЦСКА

Още от - ЦСКА

Актуално

18:45 Днес ЛУДОГОРЕЦ - БЕРОЕ 2:0
На Живо 21:00 Сега БОТЕВ (ПД) - ЛЕВСКИ 0:0
14:00 Днес Алавес - Хетафе 0:0
14:30 Днес Брайтън - Ман Юнайтед 2:3
16:00 Днес Торино - Аталанта 2:4
16:30 Днес Байер (Л) - РБ Лайпциг 1:1
16:30 Днес Арминия (Б) - Кьолн 1:0
16:30 Днес Майнц - Щутгарт 1:4
16:30 Днес Борусия (М) - Унион Берлин 1:1
16:30 Днес Аугсбург - Борусия Д 2:0
17:00 Днес Кристъл Палас - Евертън 1:2
17:00 Днес Валенсия - Уеска 1:1
19:00 Днес Каляри - Лацио 0:2
19:00 Днес Сампдория - Беневенто 2:3
На Живо 19:30 Сега Шалке 04 - Вердер 0:3
На Живо 19:30 Сега УБА - Челси 3:2
На Живо 19:30 Сега Елче - Реал Сосиедад 0:2
21:45 Днес Интер - Фиорентина
22:00 Днес Бърнли - Саутхемптън
22:00 Днес Бетис - Реал (Мадрид)

Реклама

Видео

ЦСКА - Б36 Торсхавн 3:1 ЦСКА - Лудогорец 2:2 ЦСКА - БАТЕ Борисов 2:0
ЦСКА - Б36 Торсхавн 3:1
ЦСКА - Лудогорец 2:2
ЦСКА - БАТЕ Борисов 2:0

Резултати на живо

Всички мачове Още РЕЗУЛТАТИ

Футболни Прогнози

Любопитно

Гришо и Серена Уилямс заедно преди Ролан Гарос Моуриньо е поискал смяна на вратите за мача с Шкендия Камбуров: Божинов беше прав, че никога няма да ме стигне
Гришо и Серена Уилямс заедно преди Ролан Гарос
Моуриньо е поискал смяна на вратите за мача с Шкендия
Камбуров: Божинов беше прав, че никога няма да ме стигне

Реклама

Фото Галерия

След драма в края: Локо Пд - Тотнъм 1:2 Ботев удари Локомотив в дербито на Пловдив ЦСКА – Левски 3:3
След драма в края: Локо Пд - Тотнъм 1:2
Ботев удари Локомотив в дербито на Пловдив
ЦСКА – Левски 3:3

Реклама

Автоновини

От Тенак спечели рали Естония Ангелов и Гаджев спечелиха рали спринт Дряново (СНИМКИ) Кървав ад на рали в Чехия
От Тенак спечели рали Естония
Ангелов и Гаджев спечелиха рали спринт Дряново (СНИМКИ)
Кървав ад на рали в Чехия