Локо Пд се готви за европодвиг за ЧРД

Акрапович с една дилема по състава - Георги Илиев или героят от финала с Ботев Пд

Локо Пд се готви за европодвиг за ЧРД
25 юли е сакрална дата за историята на Локомотив Пловдив. На нея преди 93 години (1926) е създаден черно-белият тим. Тогава на тържествено обединително събрание, провело се в едно от духовните средища на Пловдив - читалище "Иван Вазов", двата спортни клуба Караджа и Атлетик се сливат в един, носещ името Спортклуб. Така на бял свят се повява Локомотив.
 
По ирония на съдбата днес на същата дата - 25 юли, смърфовете ще започнат участието си в Лига Европа. Съперник на Локо във втория квалификационен кръг на турнира е словашкият Спартак Търнава. За първи път в своята история черно-белите ще приемат съперник в евротурнирите на "Лаута". За последно смърфовете играха в Европа в Пловдив през есента на 1993 година, когато загубиха с 0:2 от Лацио на "Голямата къща" за Купата на УЕФА.
 
Оттогава те домакинстваха в Бургас и Ловеч. Край морето Локомотив Пловдив записа и последната си победа в турнирите - 1:0 над сръбския ОФК Белград за Купата на УЕФА, който отстрани след загуба с 1:2 като гост 6 първата среща. Интересното е, че мачът пак бе на 25-о число, но през август 2005-а. Така след 14 години черно-белите ще гонят първа победа в турнирите.
 
При последното си домакинство, през лятото на 2012 година в Ловеч, Локо направи зрелищно реми - 4:4 с холандския Витес, а на реванша загуби с 1:3 и отпадна. Интересно е да се отбележи, че когато домакинстват в първата среща, смърфовете никога не са отстранявали съперник в Европа.
 
Те са имали 6 такива случая в историята си - с унгарските Хонвед и Гьор Ето, сръбския Цървена звезда, гръцкия ПАОК Солун, френския Оксер и Витес, за който вече стана дума. Срещу Звезда пък е последната победа на Локо в Европа в Пловдив. Тя датира от далечната вече 1976 година. Реално оттогава черно-белите имат само един успех в евротурнирите в 15 мача - победата над друг сръбски противник ОФК Белград, за която вече стана дума.
 
Но дотук с историята, да се върнем към реалността. Локомотив Пловдив спечели последния си мач - 3:2 над Славия на "Лаута", и след лошия старт на сезона върна усмивките на феновете си. Двубоят с белите обаче доведе и до единствената дилема пред старши треньора Бруно Акрапович по отношение на състава. Тя е свързана с това кой да играе като втори нападател до Аралица.
 
Срещу Славия започна героят от финала за купата с Ботев Пд Ален Ожболт. Той обаче си размени няколко обидни реплики с Акрапович при смяната му и това може да коства мястото на словенеца сред 11-те. То ще е за сметка на ветерана Георги Илиев, който игра при последната победа в Европа над ОФК Белград и започна като титуляр в първия кръг срещу Черно море (1:3). При това положение до Аралица ще играе Димитър Илиев, а Жоро ще е по-назад.
 
Босненският специалист няма да изневери на схемата си 3-5-2, с която започна да пише приказката, чиято първа глава завърши със спечелената Купа на България през май. А днес е време за нова глава, с която да бъде белязана 93-ата годишнина на Локомотив Пловдив.

 

Френски гранд иска звездата на Локо (Пд)

Нтело прави все по-силно впечатление

СЕРИЯТА ПРОДЪЛЖАВА! Лудогорец ликува на "Лаута"(ВИДЕО)

Късна драма и болезнен за Локо (Пд) герой

Локо Пд със "синьо" оръжие на "Овча Купел"

Мартин Петков картотекиран

Локо Пд пусна билетите за Етър

Двубоят е в петък

Крушарски е категоричен: Томаш остава начело на Локо (Пловдив)

Босът на "смърфовете" прие спокойно загубата от Крумовград

Крушарски след резила: Вадим поуки да се променяме!

"Динко Хоркаш ще седи на пейката, щом не иска да преподпише", запъна се босът на Локо (Пловдив)

Томаш обяви групата на Локо (Пловдив) за мача с Арда

Вижте и кои са избраните футболисти за мача

Бивш футболист на Локо (Пловдив) подсили шампиона на Бахрейн

Лукас Салинас вече е ново попълнение на Ал Халдия

Берое се справи с Локомотив (Пловдив) в голов екшън (ВИДЕО)

Заралии спечелиха с 3:2 срещу "смърфовете"

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки