Олимпийски шампиони ще тренират наши млади фехтовачи в Банско

Идеята е лагерът да стане ежегоден за популяризиране на този спорт у нас

Олимпийски шампиони ще тренират наши млади фехтовачи в Банско
От 29 юли до 5 август 2019 година в Банско ще бъде проведен уникален спортен лагер по фехтовка. Уникален, защото за първи път в България на такова събитие ще присъстват трима утвърдени световноизвестни фехтовачи, шампиони от Олимпийски игри и Световни първенства.
 
Златната медалистка от Рио де Жанейро 2016 Ана Мария Попеску (Румъния), шампионът от Игрите в Лондон през 2012 Рубен Лимардо Гаскон (Венецуела) и двукратният световен шампион Николай Новосьолов (Естония) ще споделят своя фехтовален опит с повече от 100 деца на възраст между 8 и 18 години от над 25 държави.
 
„Искаме да сложим начало на една традиция, която да се провежда всяка година на едно високо ниво. Основната ни идея е децата да вземат максималното от уменията на световните фехтовачи. Те, освен че са спортисти, са и преподаватели, и треньори, и много широко скроени хора, които веднага се отзоваха на тази идея”, сподели в интервю за БГНЕС един от основните инициатори на лагера Даниел Бояджиев.
 
Организатори на събитието са Спортен клуб по фехтовка “София” и МК “Фехтовална академия – Дубай”, с любезното съдействие на Българска федерация по фехтовка. 
„Тренировките ще бъдат водени изцяло от нашите звездни гости, като те ще се присъединят към възрастовите групи, които ние сме определили – до 12, до 15 и до 18 г. Интересът към проявата е много голям”, допълни Бояджиев.
 
 
Програмата на спортния лагер включва триразови тренировки за различните възрастови групи, ръководени от световноизвестните имена, като в тяхна подкрепа ще се включат и шест утвърдени треньори от България и Дубай. Мотото на лагера е „Учи фехтовка от най-добрите”, поради което в програмата са включени и индивидуални уроци, чрез които младите таланти ще се докоснат персонално до уменията на своите идоли и ще се учат от техния опит.
 
„Това е един невероятен шанс за нашите български състезатели да попият от идеите и опита на световноизвестни фехтовачи. Идеята е изцяло да подпомогнем развитието на спорта в България и в бъдеще да имаме едни класни фехтовачи по шпага, дано олимпийски и световни медалисти. Когато се учим от най-добрите, това ни помага да израснем и постигаме повече в спорта”, каза Михаил Кузев, съорганизатор на проявата.
 
Златният медалист от Олимпиадата в Лондон Рубен Лимардо Гаскон ще е сред звездните гости, които ще водят тренировките в Банско.
„Любовта към спорта, вярата и надеждата, че всичко, което правим е за доброто на младите състезатели, ни помогнаха да организираме лагера. В дъното на всичко е това да представим възможност на нашите деца и именно затова го направихме. Тези големи спортисти са там, за да помогнат децата да осъществят мечтите си, но и да ги надградят”, отчете още той.
 
С този международен лагер организаторите целят да поставят началото на една традиция в провеждането на събития от висок ранг в полза на българските фехтовачи и развитието на фехтовката в България като цяло, поради което всички български участници ползват преференциални условия, а подкрепата на Българска федерация по фехтовка доказва значимостта на този проект.
 
 
„Всички се вълнуват изключително много – освен ние като организатори, и децата. Постоянно ни затрупват с въпроси и искат информация от нас какво им предстои. Усеща се позитивизъм и вяра, че следва нещо, което ще бъде незабравимо”, каза в заключение Бояджиев.
 
„За мен е много важно, че събитието ще има и нотка на културно мероприятие. Ще има специална вечер, на която олимпийците ще разкажат своята история на децата, ще покажат медалите си и ще пояснят колко труд са вложили, за да достигнат до тези успехи”, допълни Кузев.
 
Организаторите съобщиха още, че кулминацията на лагера ще бъде провеждането на финално състезание, в което всички участници ще могат да демонстрират наученото по време на тренировъчната седмица, а накрая ще получат и награди за добре свършената работа.

 

Белослава Кръстева на половин точка от върха на Европейското по шахмат

Днешният ден се оказа успешен и за повечето от останалите българки

Министър Глушков откри младежкия форум „Огласи визията си. Бъди информиран, подготвен, ангажиран“

С дейни хора като Вас ни очаква бъдеще, обяви министърът на младежта и спорта

WINBET с 50 лв. бонус при 50 лв. депозит за нови клиенти

Новите потребители на сайта winbet.bg ще могат да изтеглят сумата на бонуса след само три разигравания

WINBET предлага още възможности за по-високи печалби с новия VIP Bell Link джакпот

Още по-вълнуващо казино преживяване с избрани игри на EGT Digital на сайта winbet.bg

Салимова завърши с реми в Турнира на претендентките

Китайски сблъсък за световната титла, Нургюл 7-ма в дебютното си участие

Ансамбълът ни с 6-о място на обръчи на СК в Баку

Вижте подробности

България ще има финалисти във всички категории в Прага

На Открития шампионат по спортна аеробика

Ева Брезалиева с 2 медала от Световната купа в Баку

Елвира Краснобаева остана пета на топка и седма на обръч

България с финалисти във всички категории на ОШ по спортна аеробика в Прага

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки