Сензационно състезание! Хамилтън удари Верстапен в страхотна драма

Британецът триумфира в Унгария, гумите предадоха пилота на Ред Бул

Сензационно състезание! Хамилтън удари Верстапен в страхотна драма
Люис Хамилтън триумфира в Гран при на Унгария след страхотна битка и драма с Макс Верстапен от Ред Бул.
 
Младият холандец водеше през по-голямата част на състезанието, но с невероятна стратегия от Мерцедес успяха да изненадат съперниците в последните обиколки, което донесе успеха на Хамилтън на „Хунгароринг”.
 
Верстапен остана втори в днешния старт, а трети се нареди Себастиан Фетел, който в сетния миг задмина Шарл Льоклер и на практика се качи на подиума.
 
Останалите в десетката бяха Карлос Сайнс, Пиер Гасли, Кими Райконен, Валтери Ботас, Ландо Норис и Алекс Албон.

Стартът в Унгария бе прекалено агресивен от страна на пилотите на Мерцедес. Ферстапен удържа своята първа позиция, а двата Мерцедеса се дуелираха „гума до гума”. На четвърти завой пък финалндецът Валтери Ботас имаше вече поражение по предното си крило след контакт със своя съотборник Валтери Ботас. От това се възползваха двете Ферари-та – Фетел и Шарл Льоклер, за да може да се изкачат до трето и четвърто място. Щети по болида на световния шампион нямаше, макар да бе много близо до това да спука своята задна лява гума. В по-късен етап от надпреварата се видя, че е имало контакт между болида на Шарл Льоклер и още един път с крилото на Ботас, което доусложни ситуацията за финландския пилот на "сребърните стрели".

Въпреки че бе със счупено предно крило, двата МакЛаръна на Карлос Сайнс и Ландо Норис не успяха да изпреварят Ботас, докато той не влезе в бокса за смяна на предното си крило и гумите. От щаба на Мерцедес съобщиха на Люис, че губи време в завои №5 и №13 спрямо Макс Ферстапен, докато информацията за Ботас беше, че към края на състезанието е възможно да финишира в Топ 6, ако ситуацията се запази без проблеми по трасето и влизането на кола за сигурност.

Най-печеливши от ситуацията на старта се оказаха Серхио Перес, Кими Райконен и Карлос Сайнс, като Перес дръпна с пет места до 11-ата позиция, Кими бе седми, докато Сайнс се покачи до петото място. Очевидно бе след 16-ото завъртане, че вторият пилот на Ред Бул Рейсинг - Пиер Гасли, изпитваше големи проблеми със своята кола, след като изоставането му след 16-те обиколки зад лидера Ферстапен бе 38.193 секунди.

Състезанието между Ферстапен и Хамилтън се задържаше в хода на първите 20 обиколки, след като световният шампион имаше комфортно виждане към своя опонент, поддържайки пасив от под 2 секунди зад холандеца. В 19-ата обиколка Макс попита щаба си дали вятърът се засилва, тъй като започна да усеща несигурност в своя болид на правите на "Хунгароринг".

В 25-ата обиколка Макс Ферстапен влезе в бокса, след като започна да губи сцепление, сменяйки гумите си с твърди. Единствено Хамилтън измести Ферстапен след бокса, като слабото представяне на Ферари продължи, оставайки двата болида зад холандеца,  а „черните кончета” дори не бяха посетили още питлейна.

Миг по-късно шефовете на Мерцедес принудиха Люис да влезе в бокса, докато той прецени да остане на трасето, макар да губеше ценно време в дуела с Ферстапен. Пръв от Ферари в бокса влезе Шарл Льоклер, който излезе пред Карлос Сайнс и на практика бе четвърти. В хода на първите боксове за отделните отбори най-бавни бяха от МакЛарън, а също така пострада и Алекс Албън.

В края на 31-ата обиколка Люис Хамилтън влезе в бокса, за да смени гумите си с „хард”. Щабът на „сребърните стрели” се замота четири секунди. Въпреки това в хода на четири обиколки Хамилтън стопи разликата до Ферстапен до под 1 секунда. В 36-ата обиколка Хамилтън опита здрава атака, но холандският пилот на Ред Бул показваше добра защита в началото.

Изключително красивата надпревара между Ферстапен и Хамилтън продължи в 39-ата обиколка, когато Люис изпревари Макс с голяма скорост в средата на трасето, но излезе от него, за да може бордюрите да снемат от скоростта му и Макс си върна първата позиция. Много любопитно решение бе взето от „сребърните стрели” в 49-ата обиколка, когато вкараха Хамилтън в бокса за смяна на гуми, а разликата между двамата се покачи до 20 секунди.

13 обиколки преди края Люис стопи до 15 секунди разликата, но увери екипа си, че неговите гуми ще се изхабят, по подобие на тези на Ферстапен, за да има категорична атака в края на състезанието. Иначе заради проблеми в двигателя бе прибрана колата на Ромен Грожан. Осем обиколки преди края пък разликата бе стопена до осем, като Макс Ферстапен поетапно се опитваше да контролира първото си място. Две обиколки обаче това спря напълно, след като Макс уведоми щаба си, че гумите го предават, а разликата от Хамилтън се топеше като ланския сняг.

Три обиколки преди края Люис Хамилтън заслужено задмина Макс Ферстапен на старт-финалната права, след като бе най-добре представилият се пилот на трасето в хода на последните обиколки. Холандецът дори не успя да се защити акуратно, след като гумите му бяха в края на живота си. Макс влезе в бокса, тъй като нямаше да може да завърши състезанието и се опита да вземе „бонус-точката” за най-бърза обиколка. В самия край от надпреварата пък Себастиан Фетел изпревари Шарл Льоклер, за да се настани на третото място за край на ГП на Унгария.


 

Волф към Хамилтън: Ще ни гледаш задното крило

Босът на Мерцедес се е пошегувал с британеца

Ферари с подобрения за състезанието в Япония

"Черните кончета" ще използват нови подове на болидите

Астън Мартин няма да обжалва наказанието на Алонсо

Испанецът получи 20 секунди към времето си заради инцидента с Джорд Ръсел

Плашат с уволнение Даниел Рикардо

Вижте подробности

Марко: Макс щеше да спечели, ако не беше повредата

Верстапен е поддържал темпото на Сайнц дори с блокирала спирачка

Босът на Мерцедес разбира въпросите за бъдещето му

"Сребърните стрели" продължават да изпитват трудности и през този сезон

Хамилтън: Никога не съм имал по-лош старт

Той не успя да завърши състезанието в Австралия

Сайнц след победата в Мелбърн: Животът е луд! (ВИДЕО)

Само преди две седмици той беше опериран и не беше ясно дали ще кара в Австралия

Верстапен обясни каква е повредата, която го изхвърли от Австралия

Дефектирала задна спирачка спря нидерландеца към 10-та поредна победа

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки